KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávézik? - itt a meglepő kutatási eredmény

eszpresszóÖt presszókávé még nem jelent egészségügyi kockázatot az áltagos népesség körében - vélik a koffein biztonságával kapcsolatos európai tanulmány szerzői.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azt követően készítette tanulmányát, hogy egyes országokban felmerültek bizonyos aggodalmak a koffein szívre, központi idegrendszerre és a magzatra gyakorolt egészségügyi hatásairól.

Az EFDSA szerdán közzétett tanulmánya szerint napi 400 milligramm koffein "a nem várandós felnőtteknél nem ad okot aggodalomra", de a gyermeket váró nőknek születendő gyermekük védelmében ajánlatos 200 mg korlátozni a koffeinfogyasztást.

A most megállapított határértékbe bőven belefér az európai felnőtt népesség napi kávéfogyasztása: a 18-65 esztendősek körében ugyanis 37 mg-tól 319 mg-ig terjed a napi koffeinbevitel.

Egy szimpla presszókávé mintegy 80 mg koffeint tartalmaz, annyit, mint egy átlag doboz energiaital, például a Red Bull, a fekete teában 50 mg, egy doboz kólában pedig 40 mg koffein van.

Az EFSA megállapításai egybevágnak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóságéval (FDA), amely szintén leszögezte, hogy napi 400 mg koffein bevitele általában nem hozható kapcsolatba káros hatással.

Forrás: Napi.hu