KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Megkóstoltuk a Kapucziner Karib-tenger Gyöngye 100% arabica blendet

Kapucziner Karib Tenger Gyöngye 100% arabica blend szemeskávé teszt Egy kávé pörkölő manufaktúra számára mindig kihívás egy új blend megalkotása. Az idei évben, hogy még nehezebbé tegyük ezt a munkát, egy adott régió pontosan a Karib szigetek kávéiból készült az új blendünk. Hogy harmonikus íz világú legyen arra is figyeltünk, hogy kizárólag bourbon zöld kávék legyenek az alapanyagok. Ugyanakkor szerettem volna , hogy savasság is megjelenjen és ez adja meg a készített ital élénkségét, elevenségét. Ezért a pink bourbon, orange bourbon, red bourbon és a Yellov bourbon alapanyagokat külön külön megpörköltem. Remélem sikerült egy blendben megismertetni Martinique, Puerto Rico, Guadeloupe és Dominika kávék íz világát - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Karib-tenger Gyöngye  100% arabica blend

Pörkölés ideje: 2015.05.02, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 5.600 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A Kapucziner kávémanufaktúta I-es jelzéssel ellátott heti mintája meglehetősen vegyes képet mutatott a babok mérete terén, borsszem nagyságútól a kifejezetten nagy szemekig. Pörkölése közepesen sötétnek mondható, olaj csak nagyon halványan, jelzés értékkel csillan meg itt-ott. A méretesebb babok között előfordultak az átlaghoz képest világosabbak, míg a picurkák között találtam viszonylag sötéteket is. Finomabb őrlést kért az átlagtól, de nem jelentősen. Optimális hőfokot nehezen találtam meg, az első húzásokat 88-91 fok közötti tartományban próbálgattam, de ez nem vezetett megfelelő eredményre, a korty végén mindig ott ült egy számomra kellemetlen, kesernyés, enyhén gyógyszeres vonal. A hőmérséklet további csökkentésével lett meg az optimum, ami nálam a PID-en beállítható minimum értéket jelentette, azaz 86 fokot. Az efelett szinte minden alkalommal szép, tigrismintás crema itt már homogénebb textúrájú és világosabb tónusú lett, de így volt jó az ital. Egy gyümölcsös korty kezdet után mandulás és marcipános jegyek következnek, melyeket kis grapefruitos fanyarság kísér. Magasabb hőfokon ez fordulhat kellemetlenebb kesernyésségbe. Emellett indonéz kávékra jellemző kicsit földes-fás vonalat is érzékeltem az utóízben, meglehetősen hosszan, míg a korty elején említett gyümölcsösség talán a Guatemala vonalat juttatta eszembe.
Koffeintartalmát nem tudom megítélni, mert annyit próbálgattam egy-egy nekifutásra, hogy szinte minden alkalommal kóválygott a fejem a mennyiségtől. :-)

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Monyesz:

A minta a szokásos, minőségi csomagolásban érkezett, a babok egységesen közepes pörkölésűek, illatuk nem túl erős, igazából a zacskóba beleszagolva lehetett érezni csak, sokat nem árult el a kávéról. A hőfokot második állításra sikerült eltalálni, a közepes hőfoktartománynál nem kellett feljebb vinni. Az igaz viszont, hogy nem egyszer találkoztam a csapolás végi szőküléssel, ami arra mutat, hogy hőstabil géppel érdemes ennek a kávénak nekiállni. Szimpláknál ez nem is gond, de duplánál a Gaggia bojlere már nem volt elég ebben az esetben. A lefolyás és crema is mintaszerű, szépen mintázódik, keverés után ugyan csökken a mennyisége, de még így is átlagos szintű. Az arabicákra jellemző gyors öregedés megfigyelhető volt, a teszthét végére már a lefolyás elmászása ezt szépen jelezte. Az ízeken szerencsére ez nem volt érzékelhető annyira. Igaz, én cukor nélkül nem találtam semmi kiugrót, de kevés barna cukorral isteni aszalt gyümölcs bombát kaptam. Az édesség és a gyümölcsösség is erősödött a cukortól. Elsőre az édeskés, nektáros jelleg, másodjára egy szilvás, vörösáfonyás, sárgabarckos vonal domborodott ki. Az utóíze kicsit gyorsan lecsengett, ez mindjárt csábított is egy következő elfogyasztására! A testesség jó, igaz 18-19 grammal próbálkoztam a közepesnél kicsit finomabb darálás mellett. Összességében egy nagyon jó kávé ez, de én ajánlom a megrögzött cukor elleneseknek is, hogy tegyenek kivételt ebben az esetben, jól járnak!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Toobee:

Az e heti mintánk Győrből, egyenesen a Kapuczinerből érkezett hozzánk. Az új zacskó igényes, biztosan használni fogom szétporciózáskor, mert könnyű visszazárni. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a pörkölés dátuma is fel volt tüntetve a zacskón, mely május 6-án történt. A babok mérete nem egységes, talán Etióp kávéval van dolgom. Szerencsére a babok nincsenek olajosra húzva, viszont jól ki lett szárítva, az elnyújtott profil miatt. Bontás után rendkívül kezes volt a kávé, többféle elkészítési móddal is remek végeredményt adott. A kiszárított babok miatt először, a joker álláson nagyjából 10 mp alatt átzubogott rajta a víz, ebbe belekortyolva sejtettem, hogy jól fog állni neki a gyors lefolyás, ezért a 19 gramm őrlemény, 20 mp-es lefolyás, 27 gramm kávé, 84 fokos fejhőmérőre álltam be. Fanyar, bogyós gyümölcsök domináltak, egy kis fűszeres alapon tálalva. Érdekes módon a másik véglet is kifejezetten tetszetős volt: 19 gramm őrlemény, 1 perces lefolyás, 19 gramm kávé, 84,5 fokos fejhőmérő. Itt erősödött az édeskés íz, egy sokkal intenzívebb, koncentráltabb ízvilágot lehet felfedezni. Mintázódásra hajlamos, cukorral nem próbáltam, számomra tökéletes volt a sav-cukor egyensúly, nem akartam elrontani. Azt viszont meg kell említenem, hogy bontás után 6 nappal már egy kiölhetetlen, nem kávéba való keserű íz dominált, ezért azt javaslom, hogy nagyon gyorsan fogyassza el mindenki ezt a kávét, amit lehetőleg 1/4 kilós kiszerelésben vásárolt meg.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Lorien:

Majdnem egységes, közepes pörkölésű, tejcsokoládéra emlékeztető árnyalatú, ép, egészséges kávészemek. Különösen őrléskor, még intenzíven érzik az eredeti kávégyümölcs illata. A legjobb eredmény eléréséhez normál őrlés, és az átlagosnál valamivel hűvösebb gép szükséges, kb. akkor jó, amikor majdnem homogén, okkersárgás árnyalatú a crema. Mennyisége nem túl bőséges, a cukrot nem is tartja, de egyébként a szerkezete nagyon jó, szépen felkúszik a csésze falára és megvan a klasszikus krémgyűrű is. Megemlítendő még, hogy a dupla szűrő akár 21 gramm őrleményt is elnyelt. Alapvetően a gyümölcsös világ a domináns benne (narancs, trópusi gyümölcsök: ananász, papaya), de erősen jelen vannak a kakaós nápolyis, pörkölt olajos magvas, kalácshéjas, keserűmandulás ízek is. Utóízében határozott, ám jóleső citromhéjas kesernyésség marad meg, ez azonban kellemetlenné is válhat, amint a kívánatosnál magasabb hőfokot kap. Ahogy kezdett a minta beérni, a tesztidőszak végére a mandulás ízvilág marcipánosba fordult át, ekkor lehetett a csúcson. Cukor nem szükséges hozzá, legfeljebb a gyümölcsös komponensek könnyebb azonosítása végett érdemes így is kipróbálni. Tejes italban is tetszett, de leginkább eszpresszókat húztam belőle, lehetőleg egyszerre kettőt is.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

Közepesen sötétre pörkölt vegyes méretű kávészemek, igényes csomagolásban. Az őrlési finomság valahol a normál és az annál picit finomabb tartományban volt a megfelelő. Hőmérséklet tekintetében meglepően alacsonyra kellett ahhoz lemenni, hogy tökéletesre összeálljon a kép. A végeredménynek az is jót tesz, ha nem sajnáljuk a mennyiséget, és szimplába 10, duplába 20 gramm körül teszünk bele. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, mintázódásra hajlamos. Állagára és olajosságára sem lehet panasz. A cukrot csak rövid ideig tartja, de kitart a fogyasztás végéig, és szépen megfesti a csésze oldalát. Ízében kidomborodik a gyümölcsös vonal. Naracsos, citrusos, ananászos ízjegyek, amiket szépen ellenpontoznak a kakaós, marcipános aromák, háttérben némi gréfruitos kesernyésséggel. A hőfok akkor jó, ha ez a kesernyésség alig érezhető, mert magasabb hőfokon kellemetlenül felerősödhet. Összességében kellemes összbenyomást nyújtott. Finom volt eszpresszónak és tejes ital alapjaként is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7,5 4 8 23,5
Monyesz 4 7 4 8 23
Toobee 4 8 4 9 25
Lorien 4 8 3,5 9 24,5
Weinmaker 4 8 4 9 25

Kapucziner Karib Tenger Gyöngye 100% arabica blend szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Karib Tenger Gyöngye 100% arabica blend szemeskávé teszt shotKapucziner Karib Tenger Gyöngye 100% arabica blend szemeskávé teszt csapolas
Kapucziner Karib Tenger Gyöngye 100% arabica blend szemeskávé teszt krémKapucziner Karib Tenger Gyöngye 100% arabica blend szemeskávé teszt kifolyásKapucziner Karib Tenger Gyöngye 100% arabica blend szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű, vegyes méretű és formájú kávébabok. A csomagolásra nem lehet panasz: modern, szelepes, simítózáras. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos vagy picit finomabb irányban érdemes eltekerni. Hőfok tekintetében pedig az alacsony tartományban érdemes keresgélni, amikor a krém színe okkersárgás. Magasabb hőmérsékletnél felerősödik a kesernyésség, ami nem válik előnyére. A krém mennyisége jó, mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága is teljesen rendben van. A cukrot csak rövid ideig tartja, kitart a fogyasztás végéíg, megfestve a csésze oldalát. Ízében a kakaós-étcsokoládés aromák mellett leginkább a trópusi gyümölcsök dominálnak, háttérben mandulás-marcipános jegyekkel, és egy kis grapefruitos-citromhéjas keserűséggel. Mind eszpresszó-risztrettó vonalon, mind pedig tejes italok alapjaként jól vizsgázott.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!