KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Essse The Passion - egy korty narancsos csoki

Essse The Passion szemeskávé teszt Az Essse kávé 1979-ben kezdte el a kávéi forgalmazását, ekkor lépett a siker útjára. Még mielőtt az Essse Caffé Spa. elkezdte volna a kávék gyártását és forgalmazását (akkori nevén P.A.C.S. di F.Segafreddo & C. Spa.), már rég hagyatkozhatott az alapítók családi tradícióira és tudására a szakmában, továbbá a Bolognai Egyetem Mezőgazdasági szakának a közreműködésére, tudományos kutatásaira. Ezekkel az alapokkal, akkortól- napjainkig, tökéletesítette a nyers kávéból való feldolgozást egészen a csészében lévő eredménnyel, a pörköléstől kezdve, a csomagoláson át , a végső felhasználásig. Termékei magas minőségét jelzi 1996 óta az UNI EN ISO 9002 , majd 2002-től az ISO 9001:2000 tanúsítvány. Ez a blend a legmagasabb minőségű arabika és robuszta kávékból áll. A végeredmény egy valódi olaszos eszpresszó, nagyszerű testtel, és finom utóízzel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Essse kávék hazai forgalmazójától, a Momenti Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Essse The Passion szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Essse The Passion

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2016.11.30, Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.990 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A sötétre pörkölt arabika és robuszta szemekből álló blend már ránézésre is a klasszik vonalat képviselte. A szemek méretre vegyes képet mutattak, töredezett babokkal is megtűzdelve. Őrléssel ezúttal a finomabb irányba mozdulva lett meg az optimális lefolyás, szépen csapolható kávé, de a crema most mintázódást nem nagyon mutatott. A hőfokot a beállítható minimum hőmérsékleten tartva is viszonylag sötét, vörösesbarna színnel, bőségesen érkezett a csészébe. Ízvilága a kakaó, étcsoki és sült kenyérhéjas, pörkölt magvas jegyeket mutatta, pici kellemesen fanyarkás mellékzöngével. Testessége remek, fogyasztás után néha olyan érzésem volt, mintha a szájpadlásomra tapadt volna a sült kalács vékony héja, utóíze hosszan kísért. Koffein tartalma érezhető volt, eszpresszóként fogyasztottam legszívesebben, viszont sűrű cremája igen alkalmas volt kontúros mintájú kapucsínók öntésére.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

A minta mind a pörkölést, mind a babok állapotát tekintve nagy eltérést mutatott. Sok világosabb pörkölésű szemet láttam az átlagosnál inkább sötétebb, már kissé fényes többségű mellett. Sok volt a törött, fél szem. Az illat alapján 20-30 százalék robusztát sejtettem benne, ezért az átlagos alatti hővel próbálkoztam. Aztán még ennél is visszább vettem, miközben a lefolyást igyekeztem nem elhúzni, a 30mp után ugyanis már szőkülést tapasztaltam. A crema színe így vöröses beütésű mogyoró barnaságú lett. Igazából minden jónak tűnt, de a mogyorós, pörkölt olajos magvas vonalon kívül nem sikerült semmit kicsiholni a mintából. Utóízében a kakaós lecsengés dominált. De mindez olyan átlagos volt, már-már unalmas! Reggel a koffein tartalma kellemes indulást adott a napra, de semmi extra. Tejes italként is átlagost nyújtott, mintaöntéshez kiváló alapanyag, a crema jó állagú és mennyiségű volt az egy hét alatt, az őrlést csak egy kicsivel kellett a vége felé finomítanom. Aki az izgalmas kávékat szereti, ebben nem fogja megtalálni!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18

 

Toobee:

A mostani mintánk, az Essse pörkölőjéből érkezett. A zacskó nyitása után kellemes illat áradt, egy kis robusztás szúróssággal, mely őrlés után enyhült és nyitott egy kis édeskés, citrusos illatot is. A babok mérete változó volt, és sok törött, hibás szem is került az a zacskóba. Összességében nem keltett túl jó benyomást. Színre közepes pörkölésű, olajkiválás nem látható a szemeken. A szokásosnál talán csak egy kicsit finomabb őrlést kért, hőmérsékletből a robuszta miatt, az átlagosnál alacsonyabbra kellett menni, hogy szép, mintás cremát kapjak. A számomra tökéletes beállítás így nézett ki: 17,5 gramm szitált őrlemény, 83,8 fokig szörfölt fejhőmérséklet és 26 mp-es lefolyás, mely végén pontosan 24 gramm kávé került a csészémbe. Imádtam a masszív kakaóporos ízt, ezt egy kis étcsoki kísérte, majd a kávé 2. felétől kezdve kapcsolódott be narancshéj és az édes utóíz. Nagyon kevés cukorral még nem romlott sokat az élmény, 0,4 grammot gond nélkül elviselt, ezzel még inkább hangsúlyossá vált a korty végén az édes íz. A crema az ital végéig kitartott, nem öregedett gyorsan. Kellemes desszertkávé, bátran ajánlom mindenkinek!

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 22

 

Lorien:

Nem teljesen egyenletes, általában közepesen sötét pörkölésű, selymes fényű szemekből állt a minta, közöttük néhány töredezett. Robuszta tartalma jelentős, akár 30% vagy még több is lehet. Az átlagosnál kissé finomabb őrlést igényel, és szinte extrém módon alacsony hőfokot, a PID-en 91 fok bizonyult ideálisnak. Emellett úgy kaptam a legjobb végeredményt, amikor kövér cseppekben meginduló, majd fokozatosan felvastagodó, de egyébként szögegyenes, olajfestékszerűen sűrű lefolyást produkált. A krém mennyisége bőséges, szerkezete nagyon jó, a cukrot jól tartja, a csésze falára szépen feltapad. Ízekben nagyon jófajta robusztás vonalra kell számítani, bársonyosan kakaóporos, trüffeles, marcipános alapokon pörkölt magvas, szolidan robusztás-fűszeres jegyekkel, nugátos-mokkás lecsengéssel. Természetes édessége megfelelő, de egy-másfél mokkáskanálnyi cukrot nyugodtan tehetünk hozzá, ennyi még tovább javítja az amúgy is kedvemre való összképet. Tejes ital alapjául is jól használható volt. Koffeintartalma már érezhető, de még nem veszélyes.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7/ Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

Nem egészen egyenletes, közepesen sötét pörkölésű kávébabok, melyek között előfordul egy-egy töredezett szem is. Az átlagosnál picit finomabb őrlő beállítás hozta meg a kellő lefolyást, és hőfok tekintetében is az alacsony tartományban tudtam kihozni belőle a legjobbat. A lefolyás tökéletes, és mind a krém mennyisége, mind az állaga nagyon jó, köszönhetően az érezhető robuszta tartalom jótékony hatásának. A cukrot könnyedén tartja, és szépen mintázódik, megfesti a csésze falát, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében kakaós-étcsokoládés, marcipános, nugátos, fűszeres aromák jellemzik, háttérben narancsos jeggyel, és kellemes természetes édességgel. Nagyon jól elkapott és megkomponált blend. Testessége nagyon jó, és utóize is kellemes, hosszantartó. Az összkép olyan, mintha egy finom csokit kóstolna az ember. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de teljesen jó tejes ital alapjaként is.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 6,5 5 6,5 22
Monyesz 4 6 4 4 18
Toobee 4,5 7,5 4,5 5,5 22
Lorien 5 7,5 4,5 7 24
Weinmaker 5 7,5 4,5 7 24

Essse The Passion szemeskávé teszt kávébabokEssse The Passion szemeskávé teszt shotEssse The Passion szemeskávé teszt kifolyás
Essse The Passion szemeskávé teszt krémEssse The Passion szemeskávé teszt cukorEssse The Passion szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű, nem teljesen egyenletes kávébabok jellemzik a mintát. A legjobb eredmény érdekében az őrlési beállítást célszerű az átlagosnál finomabbra tekerni, hogy lassan, csöpögősen meginduló lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében is alacsony tartományban érdemes keresgélni. A lefolyás szép,olajfestékszerű. A krém mennyisége bőséges, szerkezete, és olajossága is nagyon jó, a cukrot könnyen megtartja, megfesti a csésze oldalfalát, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a kakópor és a finom étcsokoládé képezi az alapot, amit szépen kiegészítenek a marcipános, nugátos, mokkás aromák, megspékelve egy kis narancsos, fűszeres jegyekkel. A kávé természetes édessége nagyon jó, de egy pici cukor hozzáadása talán még javítja az amúgy is kellemes öszképet. Szépen megkomponált, harmonikus blend benyomását kelti. Testessége nagyon jó, utóíze hosszan tart. Leginkább eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk, de jól használható tejes italok alapjaként is. Érdemes kipróbálni!

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 70% arabika - 30% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!