KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Pápua Új-Guinea Peaberry single origin kóstoló

Kapucziner Pápua Új-Guinea Peaberry szemeskávé teszt A kávékorzó magazinban a Kapucziner kávé manufaktúrának elsősorban blendjei kerültek tesztelésre. Ugyanakkor a kínálatunk túlnyomó részét a single origin kávék alkotják a világ legjobb ültetvényeiről. Ezért úgy gondoltam egy kis kockázatot is vállalva hogy rögtön egy különleges helyen a világ második legnagyobb lakott szigetén termett kávét mutassunk be. A Kimel ültetvény arról is nevezetes, hogy Blue Mountain fajtájú kávét termesztenek. A termés mindössze 5%-a Peaberry kávészem amelyet gondosan kézzel külön válogatnak. Ezt a kávét használjuk a csokis kávészemeink alapanyagául is - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Pápua Új-Guinea Peaberry

Pörkölés ideje: 2015.05.11, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 7.200 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A soron következő Kapucziner II jelzésű minta az előzőhöz hasonló pörkölési szintet mutatott. Érdekes volt a babok összetétele, nagy százalékban jellegzetes, gömböc formájú peaberry szemek alkották. Meglehetősen finom őrlést igényelt a jó lefolyás eléréséhez, érdemes lassú extrakciót megcélozni, számomra így mutatott kellemesebb összképet, gyorsabb lefolyásnál könnyen "kiüresedett". Próbálkoztam cukor nélkül és édesítve is, előbbi esetben kellemesen finom savakat mutatott, míg utóbbinál szinte trópusi gyümölcs mix volt érezhető egy kis virágos-parfümös vonallal, amikre általában Etióp kávéknál szoktam felfigyelni. Csakúgy mint az előző mintánál, a hőmérsékletet itt is tartsuk alacsonyan, ellenkező esetben könnyen egy nemkívánatos kesernyés ízzel szembesülhetünk. Kapucsínónak is jó volt, de inkább risztrettóként adta a legtöbbet kis cukorral. Koffeintartalma nem vészes, testessége közepesnek mondható.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Monyesz:

...

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: / Íz, harmónia:/ Testesség: / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Toobee:

A nyári pihenő előtt már csak néhány kávénk van hátra, ezen a héten ismét Győrből kaptunk egy zacskó frissen pörkölt kávét. Állagra szép, nem sok hibás szemet találni benne, kellemesen világos a pörkölés is, ezért már előre mertem remélni, hogy ismét finom kávéval lesz dolgunk. A szokásos Kapucziner-őrlést kell itt is alkalmazni, azaz az átlagosnál finomabb őrlést kíván ez a kávé is, bár a lassú lefolyást nem szereti. A minta végére sikerült mindent kipróbálni vele, egészen furcsa elképzelésekkel is elkészítettem, de itt most a "sztenderd" eszpresszó vált be a legjobban, méghozzá a nyitás után 2 héttel. A végső, számomra legjobb értékek a következőek: 87,5 fokos, azaz kifejezetten meleg fejhőfok, 19 gramm kávéból leengedett, 28 gramm kávéital, mely 25 mp alatt folyt le. A vékony crema ellenére a cukrot szépen tartotta, kevergetés után összezárt, az ital végéig kitartott. Vibrálóan gyümölcsös, szőlős, grapefruitos ízvilág köszön vissza a korty elejében, és az első 2 kortyban végig ezek az ízek dominálnak, majd a kávé második felében enyhe ásványosság próbálja a háttérbe szorítani a savakat. Számomra tökéletes volt az egyensúly, bár ez tényleg csak a bontás után néhány héttel jelent meg, előtte sem volt rossz, de a pihentetett állapothoz képest kaotikus ízvilág tárult elém.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 25

 

Lorien:

Nem teljesen egyenletes, általában közepes pörkölésű, ép, egészséges szemekből álló minta, néhol gyenge olajkicsapódással. Ideális őrlése a joker beállítás környékén történt, és bár a krém alapján magasabb hőmérsékletet lett volna indokolt, meglehetősen alacsony hőfok volt szükséges a készítéséhez, így az összhatás miatt a PID-et 91-92 fok környékére lőttem be. Lefolyása bébiegér-farkasan vékonyan meginduló, végig egyenletes. Krémje okkersárgás árnyalatú, enyhén mintázódó, igencsak szűkös mennyiségű, a cukrot egyáltalán nem tartja. Szerencsére a szerkezete azonban nagyon jó, a csésze falára felkúszik. Ízei alapján “kompromisszumos megoldásnak” tűnik az újhullámos és klasszikus iskola határmezsgyéjén: szépen megmaradt a (bogyós)gyümölcsös-savas gerinc, de a kakaós-étcsokoládés, enyhén mokkás jegyek is ugyanígy jellemzik. Mindezeket szépen árnyalja a sült szamóca, a frissen sült kalács, a mandula, marcipán, egy kis virágos parfümösség, és még egy kis sóskás savasság is bevillan. Utóíze gépfrútos-tonikos. Tejes italok alapjául is jól vizsgázott, különösen kapucsínóban tetszett. Úgy éreztem, hogy a minta már éppen túl jár a csúcson, a nyitás utáni első csapolások intenzív ízeit napról napra nehezebb volt reprodukálni. Persze nincs itt semmi probléma, a kézműves, friss pörkölésű kávéknak nincs szüksége űrtechnológiás csomagolásra, és nem tartogatni kell, hanem mielőbb elfogyasztani.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22

 

Weinmaker:

Nagyjából egyenletes, közepes pörkölésű, egészséges kávébabok alkotják a mintát. Eljátszottam egy darabig a hőfokkal mire megtaláltam a megfelelő beállítást. Érdekes módon a viszonylag alacsonyabb hőmérsékleti tartomány volt a megfelelő a kávénak, míg őrlés szempontjából átlagos, vagy annál finomabb beállítás volt a nyerő. Érdemes az őrlőt addig finomítani, amíg egészen lassú megindulással, vékony sugárban indul meg a kávé, hogy az átlagosnál lassabb lefolyást kapjunk. A krém nem túl vastag, de állaga és olajossága teljesen rendben van. A cukrot csak picit tartja, és süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízében a bogyós gyümölcsösség dominál, szépek kiegészülve az étcsokoládés, marcipános, virágos, parfümös jegyekkel. Egy kis cukor hozzáadásával a gyümölcsök átváltoztak trópusivá egy kis nektáros édességgel megfűszerezve. Testessége jó. Utóízében jól kivehetően megjelenik egy kis garpefruitos kesernyésség. Leginkább risztrettónak fogyasztottam, de nagyon finom volt kapucsínónak is elkészítve.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 4 7,5 3,5 8 23
Monyesz          
Toobee 4 8,5 4,5 8 25
Lorien 3 7,5 3,5 8 22
Weinmaker 4 8 4 9 25

Kapucziner Pápua Új-Guinea Peaberry szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Pápua Új-Guinea Peaberry szemeskávé teszt kifolyás
Kapucziner Pápua Új-Guinea Peaberry szemeskávé teszt krémKapucziner Pápua Új-Guinea Peaberry szemeskávé teszt risztrettó

Összegzés: Közepes szintű, nagyjából egyenletes, egészséges kávébabokból álló pörkölés. A csomagolás a már megszokott, profi, szelepes tasak. A legjobb eredmény érdekében az őrlési beállítást az átlagos, vagy az annál finomabb irányban célszerű belőni, úgy hogy lassú, vékonyan meginduló, bébiegérfarkas lefolyást kapjunk, vagyis az átlagosnál picit hosszabb elkészítési idővel. A hőmérsékletet pedig az alsóbb tartományban keressük, mert magasabb hőfokon könnyen kesernyés végeredményt kaphatunk. A krém mennyisége, olajossága jó, a cukrot rövid ideig tartja, keverés után szépen záródik, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilágában a bogyós gyümölcsök dominálnak, kakaós-étcsokoládés támogatással, kiegészülve némi marcipán-mandula, virágos-parfümös aromákkal. Kevés cukor hozzáadásával trópusi mixet varázsolhatunk a bogyós gyümölcsök helyett, és egészen új arcát mutatja meg a kávé. Testessége jó. Utóíze kellemes, grapefruitos-tonikos lecsengésű. Ajánljuk risztrettónak vagy eszpresszónak, de tejes italok alapjának is jó választás.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!