ÍZEK, SZÍNEK és Intellektuális élmények – avagy specialty kávé és tapas

Nyomtatás
La Nube kávéházBudán kedvenc helyünk a XI. ker. művész negyede, azaz a Bartók Béla út Gellért tér és Móricz Zsigmond körtér közötti szakasza, és az oda lekúszó kis mellékutcák. (Személyes érintettségünk is van, hiszen szeretett dédink is a közelben élt több, mint 70 évig.)

Szóval ezen a nyüzsgő, budai helyen, közel a „Móriczhoz” álmodta meg kávézóját Timi és Iván.

Álmaikban egy olyan közösségi tér élt, ahol a minőségi gasztronómia, a design és a kultúra kéz a kézben jár.

Óriási lelkesedéssel keresték az ennek megfelelő méretű és elhelyezkedésű üzletet, amit a Ménesi úton találtak meg pár méterre a Bartók Béla úttól.


A kreatív vonal felelőse Timi volt, aki „civilben” marketing szakember, designer. Pár hónapos – nagyobb részt saját kezű – felújítás, melynek eredményeként a pink, türkiz és arany árnyalatok „lepték el” a több, mint 100nm-es teret (székek, asztalok, lámpazsinórok, ja, és Timi hajszíne…) és június elején megnyitott a LA NUBE kávézó és Tapas bár.

Külön szót kell ejtenünk a gyermeksarokról, ami „unicum”, és óriási igény van rá, hiszen bár belvárosról beszélünk, de mégis sok kisgyermekes család él Buda ezen frekventált részén.

A szombati „brunch”, - melynek része a kézműves foglalkozás is - kimondottan az ő kényelmüket, igényüket szolgálja, (eddig minden alkalommal teltházzal üzemeltek) míg hétköznap délben ebédmenüvel várják a közeli irodaházak dolgozóit.


A másik számunkra fantasztikus dolog, hogy van egy hatalmas könyvespolc, amin tényleg ragyognak a könyvek (hisz a polc is aranyszínű), és ahol minden korosztály talál magának igényes és tartalmas olvasnivalót. (Kunderától „Petőfi összesig” teljes a paletta.)

És akkor térjünk rá a „lényegre”, azaz az ételekre és az italokra.

Iván az ételmester – aki „civilben” levéltáros és nem mellesleg igazi spanyol úriember – fantasztikus tapasokat és salátákat készít, (kisfiúnk kedvence a tonhalas, őszibarackos, majonézes kompozíció), ill. az ő nevéhez fűződik a hely háttér zenei anyagának összeállítása is,


Timi pedig – aki egyébként nem KV fanatikus, ellenben fejébe vette, hogy Budán olyan tapas bárt csinál, ahol az étel után „emlékezetes” kávét ihatunk – több helyen is elsajátította a tökéletes kávé elkészítésének tudományát, melyet nagy sikerrel alkalmaz a gyakorlatban is.

Ehhez segítségére van egy egyedileg csodálatosan megfestett La Marzocco kétkaros kávégép, és a 42 kávémanufaktúra minőségi, világos pörkölésű kávéi. (Alkalmanként blend és single origin kávé egyaránt található az őrlöben.)


Nagyon megfogott bennünket a rwandai Rutsiro régióból származó bourbon kávé. A kávébabok feldolgozáskor a mosott eljárást ötvözték a napon szárítással. A feldolgozásnak, gyors, világos pörkölésnek köszönhetően összetett ízekre számíthatunk. Testes és selymes egyszerre. Először az édessége bújt elő sötét csokis vonulattal, de nem kellett túl sokat várni és megjelentek a citrusos ízjegyek is. Nagyon izgalmas és összetett ital.

Biztosak vagyunk benne, hogy nemcsak a kiváló kávét, a jó könyveket, a finom ételeket kedvelők mekkája lesz a LA NUBE, de a különböző nemzetek „olvasztótégelye” is, hiszen Iván és Timi két gyermekükkel több év spanyol és kínai kint tartózkodás után a világ minden tájáról szereztek barátokat/ismerősöket, akik Budapestre látogatva örömmel zarándokolnak el hozzájuk mesebeli birodalmukba.

Forrás: http://kavekostolo.blogger.hu