Slitti Guatemala Antiqua Pastores kávékóstoló

Nyomtatás

Slitti Guatemala Antiqua Pastores szemeskávé teszt Daniele Slitti édesapjától örökölte a Slitti kávé manufaktúrát, amely közel 50 éve szolgálja ki vevőit kiváló minőségű és különleges kávékkal. Egyedülálló odaadással és szakértelemmel válogatja ki a legértékesebb és legfinomabb kávékat szerte a világból, hogy gondos és egyedi pörkölés után, különleges élvezetet nyújtson minden kávé rajongónak. Ez a különleges, és a szakértők által méltán keresett kávé kizárólag Antigua tartományban terem. Antigua a kiemelkedő minőségű kávé terméséről híres világszerte: sokkal testesebb és összetettebb az íz világa, mint Guatemala más termőterületeiről származó kávéknak. Körülbelül 30 évente kitör egy vulkán Antigua területén, amely a termőföldet nitrogénnel dúsítja, miközben a területen tökéletes egyensúlyban van a csapadék és a napsütés - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Slitti kávék hazai forgalmazójától, a Caffe&Co. Hungary Kft.-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Slitti Guatemala Antiqua Pastores szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Slitti Guatemala Antiqua Pastores

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.02.10, Csomagolás: 250g-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 11.980 - Ft/kg, Forgalmazó adatai


Paljoc:

A nyár utolsó mintája sajnos nem zárta kellemes szájízzel ezt a tesztperiódust. A szép és nagy méretű arabika szemek pörkölése az előző heti mintánál talán egy árnyalattal enyhébb, de így sem tudott sokat megmutatni a babok fajtára jellemző ízjegyeiből. Pörkölési dátumként itt is február eleje volt megjelölve, ami miatt sajnos már nem a frissesség bajnoka ez a kávé. A lefolyás megzabolázásával szélmalom harcot vívtam, feketén megindulva 15-20 másodpercnél krémesedett fel valamennyire, egyenes lefolyásnak a nyomát sem mutatva. Finom őrlés mellett talán a közepesnél picit magasabb hőtartományban csillant meg némi gyümölcsösség, de épp csak jelzés értékkel, jól elbújva egy fáradt, keserű vonal mögé. Csakúgy mint múlt héten, itt is megkóstolnám kíméletesebb és mindenképp frissebb pörköléssel, mert az alapanyag amúgy szemre rendben van, szép, egészséges szemekből állt.

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: 2,5 / Íz, harmónia: 3,5 / Testesség: 2,5 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 11,5

 

Monyesz:

A mintában közepes méretű szemeket találtam, és viszonylag sok töröttet, ami talán a túlpörkölés miatt lehetett. Az illat nem volt túl intenzív, ahogy egy féléves pörkölésű arabicánál szokott lenni. Az előzőhöz képest durvább darálást kellett az ideális idejű lefolyás eléréséhez. A crema igazolta, hogy nagy eredményt nem fogok tudni elérni a mintával: alig-alig krémesedett, és a lefolyás sem volt szép. A natív ízvilágot sem hozta a kávé, csupán egy snassz, csokoládés-enyhén gyümölcsös ízt érzékeltem. A cukor sem segített, tejjel pedig semmit nem mutatott a kávé. Erre a mintára is áll, hogy szívesen megkóstolnám friss pörköléssel, és világosabban pörkölve!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 11

 

Toobee:

A mostani mintánk is SO, ahogyan a múlt heti is, ez is ugyanonnan származik, sajnos vele sem bántak finoman, mikor a pörkölésre került sor. Mivel pont nyaralni készültem, ezért a nagygépes sorozatos kudarcaim után becsomagoltam magammal, a kotyogós és a késes daráló mellé, majd autóztunk jó 1000 km-t, hogy megnézzem a párás levegő vajon jobbat tesz-e neki. Szerencsére a tippem bejött, a kotyogóst használó kávészeretőknek érdemes lehet kipróbálni ezt a kávét, ha az ára nem vészes. Kellemes csokoládés, masszív kakaóporos ízt hozott a hagyományos, kétszemélyes, öreg aludarabommal. A pörkölés hónapokkal ezelőtt történt, ezért azt hiszem, hogy a La Scalaval minden próbálkozás hiábavaló lett volna, egyszerűen nem tudtam túljutni a keserű ízen. Egy csapott kávéskanál cukorral kimondottan finom kávékat készítettem belőle, szívesen kortyolgattam ebéd után.

Kávégép: La Scala Eroica 1L/ Kávéőrlő: Sirman
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 10

 

Lorien:

Sötét, olajkiválásig pörkölt, általában ép szemekből álló minta, a babokon néhol apró égésnyomok. Átlagosnál finomabb őrléssel, a megszokottnál nagyobb dózissal és aránylag magas hőmérséklettel sikerült elfogadható eredményt kihozni belőle. Sajnos még az előző Slitti mintánál is laposabbnak tűnt, nagyon nehéz volt szép lefolyással csapolni belőle. A krém mennyisége arabika viszonylatban elfogadható mennyiségű, állaga és olajossága rendben van, felkúszik a csésze falára, azonban ahhoz nem elég, hogy a cukrot tartsa. Ízekben is meglehetősen fáradtnak mutatkozott, a karamellás, füstös, pörkölt-égetett jegyeken kívül alig jön át valami, még cukorral is épp csak nyomokban sejlik fel egy kis étcsokoládé és marcipán. A cukor egyébként inkább már ront az amúgy sem túl fényes összképen. A tej még ment rajta valamit, főleg macchiátó tekintetében, de egy single origin kávétól ennél messze többet várna el a fogyasztó, még ha sötétre is van pörkölve.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 14,5

 

Weinmaker:

A Slitti második mintája is sötétre pörkölt, olajkiválástól csillogó kávébabokból állt. Sajnos ennél a mintánál is frissességgel voltak gondok, illetve a sötét pörkölés is belejátszott, hogy nehéz volt értékelhető eredményt elérni. Az átlagosnál finomabb őrléssel, és magasabb hőfokon sikerült belőle fogyasztható kávét készítenem. A lefolyás rángatózó, a krém elég vékony, de még határeset. A cukrot nem tartja, de az állaga, és olajossága elfogadható. Ízek tekintetében nem kényeztet. Itt is a füstös és égett jegyek voltak a dominánsak, ami mögül átsejlett egy pici csokoládé, talán karamell, és nyomokban minimális gyümölcsösség. Sokkal többet vártam volna ettől a kávétól, hiszen az alapanyaggal láthatóan nem volt probléma.

Kávégép: 2elle Eletta (Bezzera Giulia) / Kávéőrlő: Anfim Caimano Titanium
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 3 / Összpontszám: 12

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc 2,5 3,5 2,5 3 11,5
Monyesz 2 3 3 3 11
Toobee 2 3 2 3 10
Lorien 4 3,5 4 3 14,5
Weinmaker 3 3 3 3 12

Slitti Guatemala Antiqua Pastores szemeskávé teszt kávébabokSlitti Guatemala Antiqua Pastores szemeskávé teszt csapolásSlitti Guatemala Antiqua Pastores szemeskávé teszt kifolyás
Slitti Guatemala Antiqua Pastores szemeskávé teszt krémSlitti Guatemala Antiqua Pastores szemeskávé teszt csapolás gaggiaSlitti Guatemala Antiqua Pastores szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Sötét színű, egyenletesre pörkölt kávébabok, olajos csillogással a felületükön. Nem árt törekedni, hogy minél frissebb csomagot válasszunk vásárláskor, mert egy féléves periódusban, már igencsak kileheli a lelkét. A legjobb eredmény érdekében átlagosnál finomabb őrlési, és a közepes feletti hőfok beállításokkal érdemes kísérletezni. A krém vékonyka, de állaga és olajossága elfogadható. Ízében az étcsokoládé, karamell aromák amik felfedezhetőek a füstös íz mögül. Néha egy ici-pici gyümölcsösség is felsejlik, de aztán eltűnik a füstben. Testessége elfogadható. Ez az alapanyag ennél sokkal többet tud, ebben szinte biztosak vagyunk. Egy kíméletesebb pörköléssel, és sokkal frissebb álapotában valószínűleg egy kellemes kávé lehet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt 2elle kávégépet a Pasco Kft. biztosította.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!