KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Lehet eggyel még finomabb az ünnepekre?

Kapucziner Amanda CoffeeEgy kézműves pörkölő számára mindig nagyon izgalmas időszak az év vége. Az idei évet nevezhetjük a magyar kávés szakmában a forradalmi változások évének is. Úgy éreztük, hogy robbanásszerűen növekedett a minőségi kávét fogyasztók köre, amihez az egész szakma hozzájárult, hiszen gomba módra nőttek ki a kézműves kávézók és nagyon aktívak voltak a pörkölők és a baristák is. Bízunk benne, hogy ez a trend nagy lendülettel folytatódik majd az újévben is.

A Kapucziner kávémanufaktúra a maga részéről, komoly hangsúlyt fektetett a különleges specialty kávék felkutatására, rengeteg mintát kóstoltunk, teszteltünk. Külön köszönetet érdemelnek azok a Kapucziner rajongók, akik segítségünkre voltak a kínálatunk folyamatos formálásában, melynek eredményeként az Ünnepekre a legjobb kávékkal készültünk. Szívesen emelnénk ki párat az ünnepi asztalra kerülő büszkeségeink közül.

Colombia Cup Of ExcellenceRögtön az év elején kínálatunkba került az elő-szüretből származó Guatemala El Injerto farm kávéja, ami nem véletlenül lett az idei sláger termékünk. Gyorsan kiderült, hogy jól választottunk, hiszen május 22-én, méltán kapták meg a kávétermelőknek adható legrangosabb díjat, a Cup Of Excellence első helyét. Hasonlóan COE díjjal büszkélkedhet a brazil Pereira farm kiváló kávéja, mely tovább színesíti a kínálatot.

A pörkölő mester személyes nagy kedvence, a Costa Ricai csúcs kávé, a Chacón Solana családi farmról. A család 80 év óta foglalkozik kávétermeléssel, jelenleg a harmadik generáció dolgozik Las Lajasban, Oscarral és Franciskával az élen kerek 30 éve művelik a birtokot. Kávé feldolgozási módszereik nagyon innovatívak, a szárítás természetes módszereinek tökéletesítésében élen járnak Costa Ricában. Las Lajas, egyébként 1300-1500 méterre fekszik a Poás vulkántól. Ez a régió adja a központját a specialty kávék termesztésének. Ez egy buja, termékeny, 3000 mm esővel áztatott terület. A farmon Caturra és Catuai fajtákat termesztenek, árnyékolónak pedig a környéken őshonos fákat ültettek. Az egész ültetvényen nem használnak semmilyen vegyi anyagot. A szüret decembertől márciusig tart. A kávécseresznyéket szelektíven, kizárólag kézzel szedik, gondosan ügyelve, hogy csak az érett szemek kerüljenek szüretelésre. Pörköléskor és természetesen a kávé fogyasztásakor, nagyon érezhető ez a gondos munka. Egyedülálló feldolgozású módszerük eredményeképpen egy különleges ízvilágú, édes, trópusi gyümölcsös kávét kapunk, nagyon kellemes maracuja ízzel. A család áldozatos munkáját és szakszerűségét, eddig 2 Cup of Excellence díjjal tüntették ki.

Az olvasóknak valószínűleg nem kell bemutatni a Panama Esmeralda farm Geisha kávéját, hiszen a Peterson familia csúcs kávéja már annyi díjat nyert, hogy ennek a cikknek a tartalmát kitöltené. Ez az a kávé, amit minden ínyencnek legalább egyszer meg kell kóstolni, miért ne épp ünnepekkor? Akinek pedig ez nem lenne elég, még kóstolhat, a napokban érkezett kolumbiai Cup of Excellence díjas kávénkból, ami igazi újdonság az ünnepekre.

Skybury kapuczinerAzoknak a kávékedvelőknek, akik szívesen választanának a díjnyertes kávék mellé egy kis afrikai, gyümölcsös kávét, annak a frissen érkezett etióp csúcs kávét, a Yirgacheffe régióból, a Haile Selassie császár nevét viselő farm exkluzív kávéját ajánljuk, de ugyancsak kiváló választás lehet a másik nagy kedvenc, a ruandai Nyamasheke.
A felsoroltak mellett természetesen megtalálható a szokásos kínálatunk, a Kapucziner saját blendjei, ízesített és koffeinmentes változatok és olyan örökzöld kedvencek, mint a Jamaica Blue Mountain, Hawaii Kona, Nepál Mount Everest, vagy a Guadeloupe Yellow Bourbon.

Örömünkre szolgál, hogy egy kicsit megnehezítettük a választást, hiszen ennyi kiváló kávé még talán soha nem szerepelt a Kapucziner kínálatában. Mindenkinek, kellemes, gőzölgő specialty kávéval induló ünnepi reggeleket kívánunk!

Németh János
kávépörkölő mester
Kapucziner Kávémanufaktúra