KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A törökök sátrat vertek - egri körkép

Eger A közelmúltban nagyobb baráti társasággal Márton napi borkóstolós hétvégére utaztunk Noszvalyra a Nomád hotelbe. De ha már itt jártunk, nem hagyhattuk ki a programból Eger látványosságait sem, különös tekintettel a török emlékekre, hiszen „nagy erőkkel” készülünk a cezve/ibrik – azaz török kávékészítő - bajnokságra.



A városban kötelező helyek a Dobó tér, a vár és a minaret, amely 40 méter magas, 1596 körül épült, az erkélyre 97 csigalépcső vezet fel, ami csak a jó fizikumban lévőknek és erős idegzetűeknek ajánlott.

Az akadályt könnyedén vettük, hiszen napi koffein adagunkat a Norbi Update fedőnevű - Kun Frici irányítása alatt lévő - kávézóban (Has Bean) betöltöttük.


Már épp a várnál jártunk, amikor szokatlan formájú „épületbe” botlottunk. Meglepetten konstatáltuk, hogy a törökök „ismét” sátrat vertek Egerben, azaz a vár tövében nemrég megjelent az egri Pasa Sátra.

Amennyire puritán kívülről, annyira díszes a belső tér. Belépést (cipőlevételt) követően azonnal a mesés keleten éreztük magunkat. Mindenhol perzsa szőnyeg, süppedős párnák, a félhomályban meg-megcsillant a rézveretes díszítés. Nehéz leírni, mit is éreztünk a szebbnél szebb cezve eszközök láttán. Az biztos, jó helyen vagyunk és nem is akarunk egyhamar tovább állni. A két török „barista" közül csak a fiatalabb beszélt magyarul, akivel pontosítottuk a felhasznált kávé paramétereit.

török kávé


Megtudtuk, hogy a jemeni arabikát Törökországban pörkölték, őrölték porrá és 10 dkg-os csomagokban érkezik Egerbe (teveháton). A beszállító cég az 1871-ben családi vállalkozásként alapított „Kurukahveci Mehmet Efendi”, a török kávé ikonikus alakja, aki napjainkban világkiállításokon, nemzetközi vásárokon mutatja be az autentikus török kávé világát.

És hogyan is készül egy igazi török kávé a Pasa sátrában? A cezve alján koppant egy szem kockacukor, ment rá a csapból a hideg víz, aztán két kiskanál kávé. A homokmelegítőben lassan, nyugodtan melegedett az oldat, amit „baristánk” háromszor futtatott fel a több száz éves hagyományoknak megfelelően. Nincs stopper és hőmérő. Aztán jött a kiöntés, természetesen zaccal együtt. Gyönyörű fedeles csészékbe (findzsába) került az ital, majd a fém hordozó segítségével (nem tálcán) érkezett az asztalhoz a „fekete leves”. A csészéről levéve a metszett réz fedelet, gusztusos hab/krém volt az italon. Enyhén karamelles, csokis, fűszeres illatok jelentek meg. Ízében is az illatára jellemző jegyek kerültek elő és bár túlextraktált volt, még kihűlve sem keseredett be.

Halk zene, diszkrét félhomály, gyönyörű enteriőr, finom kávé, ez a mesés kelet Egerben.

Kíváncsian várjuk, hogy több évszázaddal később hogyan is készül az ibrikben a kávé. Már nem kell sokat aludni, hiszen 2015. 12. 05-én Magyar Cezve/Ibrik Bajnokság lesz az Egyesület a Magyar Kávékultúráért szervezésében.

Közkívánatra blogunk tartalmaz egy fotóalbumot is, ahol jobb felbontásban több képet is megnézhettek.

Forrás: http://kavekostolo.blogger.hu