KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A Nespresso legújabb Limited Edition Kávéőrleményei: Ruanda és Mexikó (x)

Nespresso limited edition kapszulák: kivu és mexikóA Nespresso kávészakértői minden évben új Limited Edition őrleményeket alkotnak, örömteli meglepetést szerezve ezzel a világ kávérajongóinak. Két legújabb, különleges Limited Edition kávéjának bemutatásához a Nespresso a ruandai Kivu-tó és a mexikói Chiapas termelőihez látogatott el – két igencsak különböző közösséghez, melyeket mégis egyesít az odaadás és a szakértelem, ahogyan ültetvényeiket gondozzák.

A termőterületek megnevezése mellett mindkét Limited Edition kávé neve magában foglalja az adott közösség nyelvén a ‘szív’ szót, ami tükrözi a közösségek szenvedélyes elkötelezettségét. Az UMUTIMA wa Lake Kivu jelentése magyarul: Kivu-tó szíve , a TANIM de Chiapas pedig a Chiapas szívének megfelelője.
A Nespresso, amelynek neve egyet jelent a minőséggel és a kávé tökéletes ismeretével, örömmel mutatja be e két apró, ám hatalmas tudással bíró és lelkes kávétermelő közösséget, amelyek közül az egyik modern feldolgozási technológiáiról ismert, a másik pedig arról, hogy hagyományos módszereik apáról fiúra szállnak. Ezek a farmerek elkötelezetten törekszenek a lehető legkiválóbb minőségű kávé termelésére; a Nespresso mindezt elmélyült pörkölési és őrlési ismereteivel egészítette ki, s így születtek meg a különleges UMUTIMA wa Lake Kivu és a TANIM de Chiapas kávék.

A ruandai Kivu-tó sűrűn lakott és gondosan művelt partvidékén rengeteg apró, ám magas szinten modernizált kávéültetvény működik. A kávétermelés a reneszánszát éli ezen a vidéken, s az itteni farmerek a legújabb technológiák segítségével dolgozzák fel a termést, amely így a legfinomabb és leggazdagabb aromájú Arabica kávék közé tartozik. A termelők kizárólag az érett kávécseresznyéket szedik le – természetesen kézzel –, s ezt követi a szigorú válogatás, aminek köszönhetően csakis a tökéletes kávészemek maradnak a kínálatban. Manapság úgy tartják, hogy Ruandából származnak Kelet-Afrika legédesebb és legízletesebb kávéi.

A Nespresso kávészakértői a zöld kávészemek osztott pörkölésével gazdagítják tovább ezt a kivételes ízvilágot. A zöldkávé egyik felét enyhén pörkölik, ami kiemeli a gyümölcsös ízjegyeket, a másik felére viszont erősebb pörkölés vár, ami erőteljes ízt és textúrát ad. A Nespresso kávészakértői ezzel a módszerrel biztosítják, hogy e kávé egyedi és komplex jellege tökéletesen érvényesüljön a csészében.

A mexikói Chiapas egészen más világ: itt a kávé magas, vulkanikus hegyoldalakon terem, s az ültetvények közt avokádó- és narancsligetek illatoznak. Chiapas köztudottan a legjobb minőségű mexikói kávék termőhelye, melyeknek egyedi ízvilága a csonthéjas gyümölcsök és a kakaó aromáit idézik.
Az itt élő farmerek hagyományos gazdálkodási módszereket alkalmaznak, s mesterségbeli tudásuk apáról fiúra száll – annál is inkább, mivel földjeik a házuk körül terülnek el, tehát ültetvényük az otthonuk szerves része. Ezek a termelők nemzedékek óta a dús, trópusi esőerdők árnyékában termelik kávéjukat, elnyújtva ezzel az érés folyamatát, amellyel biztosítják a kiváló minőséget és a kifinomult aromákat.

A Nespresso tudása még különlegesebbé varázsolja a Chiapas területéről származó kávészemeket. A szakértők itt is az osztott pörkölési technikát alkalmazzák. A paraméterek azonban eltérőek: a kávé egy részét hosszan, alacsony hőmérsékleten pörkölik, hogy megóvják a mogyorós és pirított gabonás ízjegyeket, míg a másik rész rövidebb, erőteljesebb pörkölése fokozza a kávé intenzitását, és selymesen lágy textúrát ad neki.

„Bár a két régióban eltérő módszerekkel termelik a kávét, a két közösség odaadó munkája és különleges közösségi szelleme végül ugyanarra az eredményre vezet: a legkiválóbb minőségű kávéhoz, aminek értékét világszerte elismerik” - mondta Karsten Ranitzsch a Nespresso kávészakértője.. “Az UMUTIMA wa Lake Kivu és a TANIM de Chiapas egyaránt Pure Origin őrlemények, hiszen a hozzájuk felhasznált kávé 100 százalékban az adott országokból származik – mi pedig osztott pörkölési technikánk segítségével tovább gazdagítottuk belső értékeiket, s így tökéletes kávéélményt alkottunk. Most szeretnénk megosztani ezt az élményt Club-tagjainkkal is, akik örömmel ismerkednek a világ új, izgalmas ízeivel” – tette hozzá.

Nespresso limited edition kivu kapszulaA kávék ízprofilja
UMUTIMA wa Lake Kivu
A könnyed textúra és a gyümölcsös ízjegyek frissítő elegyét élvezetes utóíz koronázza meg.
Espresso formában elkészítve a legélvezetesebb.
Intenzitás: 6

Nespresso limited edition mexikó kapszulaTANIM de Chiapas
Karakterét selymesen lágy textúrája, pirított gabonás aromája és mogyorós ízjegyei határozzák meg.
Espresso vagy Ristretto formában elkészítve a legélvezetesebb.
Intenzitás: 7

Mind az UMUTIMA wa Lake Kivu, mind pedig a TANIM de Chiapas remekül harmonizál a tejjel, így a Nespresso kávészakértőinek ajánlásával érdemes megkóstolni őket Cappuccino, Latte Macchiato formában, vagy akár egyszerűen egy kevés tejjel.
A Nespresso UMUTIMA wa Lake Kivu és TANIM de Chiapas kávéi 2016. január 25-től korlátozott ideig vásárolhatók meg világszerte a Nespresso Boutique-okban, s ugyancsak ekkortól rendelhetők meg telefonon a Nespresso Clubon keresztül, illetve online a www.nespresso.comoldalon kapszulánként 140 Ft-os fogyasztói áron.