KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Goriziana Caffé Extra Gold kávékóstoló

Goriziana Caffé Extra Gold szemeskávé teszt 1967-ben alapították a Torrefazione Gorizianát . Cég a Rogelja és Crobe család tulajdonában van. Majdnem ötven éves tapasztalattal dolgoznak azon, hogy garantálják a finom és legjobb kávékeverékeket. A minőségi kézműves pörkölésnek köszönhetően az íz változatlan. A cég folyamatosan nő az évek alatt, és a tartomány legnagyobb pörkölője lett. Több mint 24 országba szállítanak világszerte. Márkáik: Goriziana Caffé, Go Caffé, San Giusto Caffé. A Qualitycoffee.hu az olasz kávé elkötelezett híve. Sokáig kerestük olyan pörkölőt, aki az otthoni és bárkávék területén is kiemelkedőt nyújt. A Goriziana Caffé 3 éve lett partnerünk, széles kávé kínálata és különleges aromái miatt. A valódi olasz kávét szeretnénk mindenki csészéjébe megfizethető áron! Az Extra Gold keverékünk magában hordozza a minőségi kávék kitűnő tulajdonságait. A világ legjobb arabika fajták válogatásának, tökéletes végeredménye. Lágy , édes és likőrös ízvilága, csokoládés aromája és finom, kiegyensúlyozott savassága, testes jellege megfelel a legkritikusabb kívánalmaknak. A Goriziana kávék legkiválóbb képviselője - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Goriziana kávé hivatalos forgalmazójától, a Qualitycoffee -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Goriziana Caffé Extra Gold szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Goriziana Caffé Extra Gold

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.12.01 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 4.960.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Lagoon79:

A minta bontásakor messzemenő következetéseket nem tudtam levonni, de a pörkölésen látszott, hogy olaszos vonallal van dolgunk. Saját ízlésemhez képest kicsit sötét, olajos szemek fogadtak, némelyiken apró égésnyomok. Illat szempontjából a dohányos-füstös vonal dominált. A darálón - az általánoshoz képest - kicsit a finomabb irányba kellett mozdulni. Hőfok tekintetében viszont az alacsony tartományban adott elfogadható eredményt a kávé. Sajnálatos módon, hiába variáltam a paramétereket, az elkészült ital mindig tartogatott egy nem kellemes keserű ízt, amit sehogy sem sikerült teljesen eltűntetni. Kicsit gyorsabb lefolyással ugyan halványult, de itt már az ital is nagyon vékony lett. Crema tekintetében nem lehetett panasz, szépen mintázódott, tapadt a csésze falára és a cukrot is süppedősen, lassan nyelte el.
Összességében a kakaós-dohányos vonalat hozta az kávé, az utóbbit erőteljesebben. Tejjel való fogyasztásnál az ital vékony, halvány kakaós íz átjön, de a keserű mellékíz itt is megjelenik.

Kávégép: Brasilia Portofino T3 / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 16,5

 

Monyesz:

A márka második mintáját nagy várakozással kezdtem tesztelni. Aztán alábbhagyott ez a lelkesedésem, mert sorozatos próbálkozások után ugyan oda jutottam: a látszólag tökéletesen elkészített kávéban komoly ízhibát találtam, melyet nem tudtam eltüntetni. Már a gépet is kitisztítottam, de nem változott a helyzet. A 16.5grammos adagot felemeltem 17.5g-ra, próbáltam alacsonyabb hőmérsékleten elkészíteni, de ezzel csak az amúgy is elég közepes ízélményt sikerült rontani A testesség átlagos volt, egyedül a cremával voltam elégedett. Cukorral próbálkozva csak romlott a helyzet, az égett, fanyarkás-kesernyés íz inkább felerősödött, és főleg az utóízben nagyon kiérződött. A klasszikus olasz vonalat érzékeltem célként, de valami félresiklott!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 15

 

Parci:

Egy hét kihagyással a Goriziana pörkölő új kávéval tért vissza hozzánk. Sajnos. A kávé ugyanis leginkább úgy jellemezhető, mint az Aroma Piú sutább, szerencsétlenebb, a jobb arcát elrejtő, hibáit kidomborító kistestvére. Ennek megfelelően a babok csúcsai nagyobb számban égtek meg és bár a pörkölés homogénebb, de azért, mert homogénen sötétbarna. Törött darabok nincsenek és igazán olajosság sem, csak magas selyemfényű csillogás, aminek mondjuk annyira itt nem örültünk. Az illata nem picit (hanem határozottan) émelyítő, van itt édeskés, ázott dohánylevél és füst és más semmi. Egyáltalán nem jó élmény egy nagyot szippantani a zacskóból. Van rosszabb kávé, sokkal rosszabb is akár, de pont a Goriziana pörkölőtől ittam már sokkal jobb kávékat, így az elvárásokhoz képest mindenképpen csalódás a minta. Kóstolva tovább romlik a helyzet, a kávé hiába krémes, vastag és sűrű, hiába hozza az obligát csokis-mogyorós vonalat, ha egyszer a dohány mindent felülír. Füst is, persze, füstös, ilyen pörkölésnél azért ezt nehéz megúszni, de inkább dohánylevélre kell gondolni, szinte semmi mást nem érezni tőle. A keserűséget egyébként a megfelelő beállításokkal sikerült száműzni, ehhez picit emelni kellett a szokásos "robuszta-hőfokon" (bojler vízhő = 85 fok), csöpögős helyett normál lefolyással, de a mindent legyaluló dohánylevél íz ott maradt. Cukrot érdemes tenni bele, mert nélküle kellemetlen kávé, ugyanígy a tejet is meghálálja (ízlelőbimbókkal bősegesen felszerelt nyelvünk), a legjobb pedig, ha csak szimplából készítjük a cappuccinót. A dupla sok, ott a dohány már bucira üti a tejet is.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 4 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17

 

Lorien:

Közepes, nagyjából egyenletesen sötét, selymes fényű szemekből álló minta. A babok többnyire épek, bár előfordul néhány olyan, amelynek a közepe hiányzik és egy picit égettebb. A joker őrlésnél egy picit finomabb beállítást és a normál hőtartománynál egy kicsit hűvösebb gépet igényelt a legjobb eredmény eléréséhez. Lefolyás szép, egyenletes. Krémje bőséges, mintázódik, állaga jó, egy kis képzavarral leginkább a frissen esett hóére emlékeztetett. A cukrot megtartja, majd amikor alábukik, a krém újra összezárul, mintha mi sem történt volna. Klasszikus vonalon mozog, azonban az alap csokoládés, pirított tökmaghéjas, szotyis, pörkölt gabobnás ízeken kívül nem sok izgalmasat tudtam kihozni belőle. A dózis növelésével felsejlett ugyan némi mandula és nugát, de összességében a töménysége ekkor már túl sok volt. Érdekes módon a fehér cukorra rosszul reagált, szinte teljesen szétesett, a testessége is hirtelen tovaszállt, és egyáltalán nem esett jól meginni. Tejes italban a kötelezőt hozta, de semmi többet. Koffeintartalmát közepesen magasnak éreztem.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 4,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17,5

 

Weinmaker:

Selymes fényű, egységes pörkölésű, közepesen sötét kávébabok alkotják a mintát. Törött szemek kevésbé, viszont megégett szemek előfordulnak. A zacskó bontásakor tömény, erőteljes dohányos, füstös illat csapott meg, amely számomra nem volt annyira kellemes. Az őrlő beállítás az átlagosnál finomabbra tekerve lett meg, és a hőfokot is az alacsonyabb tartományban kellett tartani. A lefolyásra panasz nem lehet, mert sűrű, vastag, olajos, bőséges mennyiségű krém érkezik a csészébe, amely szépen mintázódik, és a cukrot könnyedén tartja. Feltapad a csésze oldalfalára, és kitart a fogyasztás végéig. Ez azonban kevés a boldogsághoz, mert ízek tekintetében, már korántsem ennyire rózsás a helyzet. Az unalomig ismételt klasszikus olasz stílus köszön vissza, kakaós, étcsokoládés, pörköltmagvas aromák, amikre azonban rátelepszik a dohány és a füst, ami sokat ront az összképen, kivéve, ha valaki pont ilyet keres. Az Aroma Piú nekem sokkal jobban bejött. A testessége jó. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, mert nálam tejes italban sem alkotott maradandót.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 18

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Lagoon79 4,5 5 3 4 16,5
Monyesz 4 4 3 4 15
Parci 4,5 4 4,5 4 17
Lorien 5 4,5 4 4 17,5
Weinmaker 5 5 4 4 18

Goriziana Caffé Extra Gold szemeskávé teszt kávébabokGoriziana Caffé Extra Gold szemeskávé teszt krémGoriziana Caffé Extra Gold szemeskávé teszt csésze
Goriziana Caffé Extra Gold szemeskávé teszt cremaGoriziana Caffé Extra Gold szemeskávé teszt cukorGoriziana Caffé Extra Gold szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét, selymes fényű, egyenletesen pörkölt kávébabok jellemzik a mintánkat. Több szemen égési nyomok találhatók, amelyek megmagyarázzák a zacskó bontásakor érezhető erőteljes dohányos, füstös illatot. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt a szokásos (joker) fokozatnál finomabbra kell állítani, míg hőfok tekintetében is az alacsonyabb tartományban célszerű keresgélni. A lefolyás szép. A krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága is teljesen jó. A cukrot könnyedén tartja, és szépen lassan süppedősen nyeli el. Kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízek tekintetében a klasszikus olasz iskola köszön vissza. Kakaós, étcsokoládés, pörkölt magvas, gabonás aromák, melyekre ráül egy füstös, dohányos ízkombináció, amit nem nagyon lehet eltűntetni, és végig jelen van a kóstoláskor. A testességre sem lehet panasz. Leginkább eszpresszónak ajánljuk némi cukorral megtámogatva. Tejes italban csak átlagos.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!