BABNEVELDE, avagy egy polihisztor pörkölő mester kalandjai a kávéval

Nyomtatás
Kávékalmár kávépörkölő látogatásAz eredetileg közgazdász végzettségű, több nyelven beszélő Gábor hosszú éveken át élte a bankárok nem túl eseménytelen életét, és közben egyre közelebbi ismeretséget kötött a „fekete levessel”.

A kezdetekkor csak „egyszerű” fogyasztóként próbálgatta a különböző kávékat, míg eljutott a „cica” kávéig, amit Indonéziából rendelt.

A szállítási idő kicsit hosszúra sikerült, - mivel megjárta még Amerikát is - így mire csészébe került a termék, már elvesztek az "aromák". (Ma már ő is jót mulat ezen a "félrelépésén".) Világossá vált számára, hogy a kész ital minőségét tekintve az egyik legkritikusabb faktor a pörkölt kávé frissessége. Éppen ezen a témán gondolkodott, amikor egy barátjával beültek kávézni egy szentendrei kávézóba, ahol a tulajdonos maga pörkölte a kávét.

Ez az esemény olyan nagy hatással volt rá, hogy ott helyben eldöntötte, ő is kipróbálja a pörkölést. Vett egy 25 dkg-os kis gépet, és a családi ház garázsában ezzel kezdetét vette egy kalandokkal, filmforgatással teli kávés utazás. Első körben”csak” a szomszédok, barátok, kollégák rohamozták meg igényeikkel (kiszimatolták a dolgot), aztán egyre bővült a kör, így két dologban is választás elé került, úgymint nagyobb kapacitású gépet kellett vennie, ill. főállásban kellett a kávéval foglalkoznia.

Kávékalmár kávépörkölő látogatás olympia kávégép és tömörítők


Mindkét váltás kiválóan sikerült. Olyannyira, hogy 2012-től Gábor már az 1kg-os török gyártmányú gázos Toper Cafemino géppel dolgozott Kávékalmár márkanév alatt új bázishelyén, egy CNC műhely galériáján, és egyre több – hozzá hasonló, frissen pörkölt kávéra vágyó „kávébolond” – talált rá, és rendelte meg „mindennapi betevőjét”, amit a Cafemino már nem nagyon bírt szusszal, így a géppark 2013-ra egy 5kg-os Probat-tal bővült.

Kávé pörkölésének koncepciója, hogy minden alapanyag (nyers kávé) stílusához a legjobban illeszkedő profillal készüljön.

Ma már heti több mint egy zsáknyi zöld kávét "nyel el" a két gép és a Gábor optimalizási mániájának hála a Probat szofisztikált Omron vezérlést kapott, amivel a bevált pörkölési profilok tárolhatók és megbízhatóan reprodukálhatók.

Kávékalmár kávépörkölő látogatás probat pörkölő


Vevőinek kb. 50%-a igényes kávéfogyasztó magánszemély, akik mára már nagyrészt törzsvevőkké váltak.

De Gábort nem csak maga a pörkölés folyamata foglalkoztatta, hanem minden, ami a kávét „körülveszi”, azaz a gépek, eszközök, amivel egy igazán jó kávét lehet készíteni, ill. a termőterület, ahol az egész folyamat elindul.

Kávékalmár kávépörkölő látogatás olympia kávégép


Így lett hazai forgalmazója a kultikus svájci Olympia Express manuál karos gépnek, ennek szellemében újít fel régi gépeket, tervez és egyedileg készít tampereket, és így „hozott össze” egy csodálatos costa-rica-i utazást, ahol filmet forgattak a kávészüretről.

A filmezés olyan jól sikerült, hogy Zérczi Attila operatőrrel meg sem álltak öt – a maga nemében teljesen egyedülálló – kávés rövidfilm leforgatásáig.

ITT Láthatjátok őket: LINK

Kávékalmár kávépörkölő látogatás termőterületek


Készült egy tudományos-fantasztikus remekmű a KOTYOGÓról, egy másik kisfilm a pörkölés „backstage” részéről, azaz milyen az élet a dobban a pörkölés alatt (ROASTED), ezenkívülelkészült a NAKED, és végül személyes kedvencem, a sci-fi kategóriában filmes díjra esélyes BABNEVELDE.

A kotyogó sikerét jól mutatja, hogy James Hoffmann a londoni kávéguru honlapján személyesen ajánlja figyelmünkbe az alkotást. LINK

Kávéihoz otthoni használatra interneten juthatunk, vagy elkészítve az alábbi helyeken kóstolhatjuk:
Artizán Budapest, Kávévilág, NextStepCoffee, Mesterbike + Coffee Project, PepePanini Kávéház, Pilot Cafe, Rókusfalvy Fogadó, Tabán artmozi, Törökméz, 2 Kockacukor.

Forrás: http://kavekostolo.blogger.hu