Ár-adó – Cunill Tranquilo Tron ABS

Nyomtatás
Cunill Tranquilo Tron ABS kávédarálóÚj szereplő csobbant a hazai kávéőrlő-tenger(szem) állóvizébe. Vajon mekkora hullámokat vet? A különböző kávés fórumokon az egyik állandó téma: milyen kávéőrlőt vegyek? A szóba jöhető megoldások, ötletek igen változatosak. Sokan otthoni felhasználásra is profi, ipari őrlőt választanak – leginkább persze, használtat, mert az új „nagyvasak” ára bizony, „okosba’” vásárolva is 200 000 Ft körül kezdődik.

Aki új, garanciális, emészthető árú, és méretű (!)őrlőt keres, de kilépne az Iberital Challenge és klónjai, valamint a Graef kategóriából, annak már nehezebb a dolga. Lássuk a felhozatalt: Catler CG 8030, Eureka Mignon Istantaneo (mindkettő gond nélkül beszerezhető itthon), Bezzera BB005 (elvileg van importőre, gyakorlatilag...hagyjuk!). A Fiorenzato F4 Nano (tapasztalatból mondom) az „ajánlott” kategóriába tartozik, ám majd’ 200 000 Ft az itthoni ára, a Mazzer Mini otthonra kevésbé praktikus „pofozós” változatára 254 000 Ft-os árat találtam...


Cunill Tranquilo Tron ABS kávédaráló táblázat


Cunill Tranquilo Tron ABS kávédaráló babtartályCunill Tranquilo Tron ABS kávédaráló bemutatóNéhány hete egy új márka, a spanyol Cunill különböző árú/tudású őrlői színesítik a hazai palettát, az importőrtől a Tranquilo-Tron ABS érkezett hozzám „próbajátékra”. Nomen est omen: a készülékház bizony (esetünkben fekete) műanyag, viszont a ruha alatti hardverrel minden rendben, hiszen ebben a súlycsoportban a 275W-os motorteljesítmény, és a 60mm átmérőjű, sík késpár is dicséretes. A készülékházon fix (leszerelhetetlen) a portafilter-tartó villa, melyben stabilan fekszik a ráhelyezett szűrőtartó kar. Alatta öblös tálca fogja fel az esetlegesen melléhulló őrleményt. A tálca középső része egy mozdulattal kiemelhető és tisztítható – praktikus megoldás!

A tesztkészülékhez öblös, 1kg kávé elnyelésére képes babtartályt mellékeltek, ami véleményem szerint egyrészt otthoni használatra feleslegesen nagy, másrészt elrontja a vizuális összképet – kissé „fejnehéznek” mutatja a darálót. Mivel a gyári leírás szerint kisebb (500g-os) tartállyal is választható a modell, érdemesebb lenne azzal rendelni, hiszen a filigránabb fejrész 4 cm-es magasságcsökkenést is eredményezne. A gyári rezümé szerint törhetetlen műanyagból készült babtartállyal a méretén kívül más gond nincs: könnyen oldható gyorszárral csatlakoztatható a géptesthez. A tartály nyakrészén a profi darálókhoz hasonlóan egy műanyag lapocskával lehet elzárni a kávébabok útját, így a kehely szükség esetén akár kávéval teli állapotában is leemelhető az őrlőről.

A tartály előtt/alatt trónoló, kék háttérvilágítású, multifunkciós LCD-kijelzőn:
- választhatjuk meg a géppel való „párbeszéd” nyelvét (angol, francia, olasz, spanyol)
- programozhatjuk be külön-külön a szimpla, illetve dupla adag őrlemény mennyiségét – igen pontosan, 0,1 másodperces (!) lépésben
- olvashatjuk le a daráló „előéletét” (adagszámláló)

Cunill Tranquilo Tron ABS kávédaráló kijelzőCunill Tranquilo Tron ABS kávédaráló időzítőCunill Tranquilo Tron ABS kávédaráló számláló


Az őrleményfinomság állítása két kezet kíván, így a véletlen eltekergetés kizárt: egyik kezünkkel lenyomunk egy rugós reteszt, ezután másik kezünkkel a babtartály nyakrésze alatt lévő, fogazott állítótárcsát átfogva tudjuk finom, apró osztásonként – tehát nem fokozatmentesen – szabályozni az őrlésfinomságot. Ezzel nincs is baj – azzal már inkább, hogy nincs semmiféle, az őrleményfinomság pontos, reprodukálható beállítását segítő fokozatbeosztás, skálázás! Iberital Challenge-en, Ascaso i2-n edzett lelkemen (ezeken sincs skálázás...) e tény nem ütött sebet, de azt mondom: kár volt ezen spórolni a Cunill tervezőműhelyében...!

Cunill Tranquilo Tron ABS kávédaráló szűrőtartóMert az összkép még ennek ellenére is pozitív. A megfelelő őrleményfinomság beállítása után gyerekjáték az adagok beprogramozása. Jól sikerült a kiömlőcsőr és a portafilter-tartó villa pozícionálása: az őrlemény pontosan a villára helyezett kar megfelelő pontjába, a szűrőbe érkezik, szűk sugárban, gyakorlatilag mellészórás nélkül. Az őrlés sebessége (2g/sec) otthoni használatra több mint elegendő, az őrlési folyamat meglehetősen csendes (különösen a kis Ascasóhoz szokott fülemnek). Az őrleményadagolás pontossága 10 egymást követő dupla (beállított érték 17g) mérése alapján 0,5g-on belül volt. A „csak” 60mm átmérőjű kések miatt azt vártam, hogy a Cunill rögösíti majd az őrleményt – és nem lett igazam: rögösödésnek a nyomát se’ láttam, még 15-20 dupla adag gyors leőrlését követően sem!

Konklúzió: a vetélytársak között (és itt nem csupán a fentebb említettekre gondolok) van jobban csengő márkanevű, részletgazdagabb kivitelezésű modell, ez nem vitás. Vásárláskor azonban – különösen a hazai piacon – a vételár bizony, komoly szerepet játszik a döntéshozatalban, és e téren (is) jól áll a fekete spanyol versenyző: 1 év garanciával a bruttó vételára 89 900 Ft az importőrnél. (Ja, igen: egy tamper is lapul az őrlő gyári csomagolásában. Nem a szokásos, semmire sem jó, a nagyi stoppolófájára emlékeztető „kétfejű” vícctamper, hanem egy abszolút használható, normál méretű (58mm), jó fogású, fekete (műanyag?, teflon?) tömörítő – össze is fotóztam házi kedvencemmel, egy „nehézsúlyú” darabbal.)

Cunill Tranquilo Tron ABS kávédaráló tamperekCunill Tranquilo Tron ABS kávédaráló tömörítő


Szerző: Yeahhh