Saicaf Anniversary kávékóstoló

Nyomtatás

Saicaf Anniversary szemeskávé teszt Az 1932-ben alapított Saicaf, Puglia tartomány legnagyobb kávépörkölő cége. A Sao Cafe kávékonzorcium tagjaként az egész egyenlítői régióból közvetlenül importálnak kávéalapanyagot, ezért széles kínálatot tudnak biztosítani az igényes kávérajongók népes táborának. A világ egyik legválasztékosabb kávékínálatával rendelkező olasz gyártója. A minőségtudatosságot első számú szempontnak tartják a gyártás során. A nyersanyagok válogatását és a pörkölést is szigorúan ellenőrzik és folyamatosan felügyelik. A kávészemek ellenőrzését és szelektálását az ültetvényeken kívül a pörkölés előtt elektronikusan is elvégzik valamint a kávékeverékből készített eszpresszó italok tökéletességét gondos és aprólékos teszteléssel garantálják a szakemberek - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Saicaf kávé hivatalos forgalmazójától, a Caddy-Trade 95 Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Saicaf Anniversary szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Saicaf Anniversary

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.10.12 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 9.500.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Lagoon79:

E heti mintánk bontásakor végre nem a füst-dohány csapta meg az orrom, hanem egy jóval érdekesebb, fűszeres-fanyarkás illat. Őrlési finomság tekintetében átlagot kér, viszont az is jól áll neki, ha kicsit finomabbra vesszük. Hőmérsékletben alsó-közép tartományban érdemes próbálkozni. Ízben – igazolva a bontásnál tapasztaltakat - kellemes meglepetést hozott. Kakaós-csokoládés ízvilág, kis pörkölt magvas beütéssel, viszont bujkál mellette egy fanyarkás vonal, ami számomra kiegyensúlyozottá tette a kávét. Néha aszalt gyümölcs is mutatkozik. Nyitott karban szép lefolyásokat produkált, a crema hajlamos volt hamar összeesni, viszont szépen mintázódott és tapadt a csésze falára, kitartott a fogyasztás végéig. Tejben is hozta a fent említett kiegyensúlyozottságot, viszont itt már kicsit tompultak az ízek.

Kávégép: Brasilia Portofino T3 / Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 19

 

Monyesz:

A Saicaf ezen tesztje először nem a kávéval, hanem a küldött csészével kezdődött. Vastag porcelánból, az anyagot nem sajnálva készült, már üresen is élvezetes a fogása. Bíztam benne, hogy kávéval megtöltve ez csak javul. Az első próbák azt mutatták, hogy a minta friss, egy bár-keverék lehet. A hőfokot a közepes alatt találtam ideálisnak, ezt viszonylag pontosan kellett tartani, mert feljebb kiüresedett a kávé. A testességgel még így is voltak gondok, igyekezni kellett rövideket húzni belőle. A crema az átlagos vagy inkább felette levő szintet hozta, a cukrot elkeverve elvékonyodott. Jól eltalálva fanyar gyümölcsösség és visszafogott étcsokisság játszott egymással. A gyümölcsösség sajnos elég gyorsan lecsengett, utána pedig nem maradt sok izgalom az italban. Az egy hét tesztelés alatt kis öregedést is megfigyeltem, ez is inkább az ízeket rontotta, a lefolyáson még annyira nem lehetett észrevenni. A gyenge testessége miatt tejes italként lapos volt, inkább risztrettóként javaslom fogyasztani.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám:19

 

Parci:

Ilyen vaskos csészét, mint amiben az eheti Saicaf kávét teszteltük, én - bevallom férfiasan - még életemben nem láttam. Konkrétan több a fal mint a csésze, a vastagfalú ACF-jeim játékszerré zsugorodnak mellette és azt képzelem, hogy ha véletlenül elejteném, még a kőpadló kérne tőle bocsánatot. A babok már nem ennyire kirívóak, fényesre-sötétre pörkölt blend, egy-két világosabb szemmel, kevés égett résszel és némi olajkiválással. Illatában ánizs, dohány, ázott szalma. Ami az elkészítését illeti, ritkán adódik, hogy ennyire tanácstalanul pislogok a negyven kilónyi kávégép mögül, de itt a teljes skálát megjártam mind őrleményen, mind hőfokban, még a Pavonit is majdnem összeraktam, mire talán részben el tudtam dönteni, hogy mi is áll jól neki. Ez végül 92 fok lett (PID, arabica tartomány közepe) és relatíve durva őrlemény. Így szép, sötét tigriscsíkkal indult, de hamar szőkült és kicsit csapkodott is. A lefolyás legeleje hajlamos volt keseredni (külön kóstolgattam), összességében viszont egy némileg savanykás és - sajnos - zárkózott ital volt a jutalom, amit azért szívesen fogyasztottam, a hét végére nem is maradt sok belőle. Cappuccinóként inkább a savas-gyümölcsös vonalat képviseli a tejes-nugátossal szemben, ám ahogy az eszpresszónál, úgy itt is hiányoznak a gyümölcsök az enyhe fanyarság mellől. Nem rossz kávé, de nem is különösebben izgalmas.

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 17

 

Lorien:

Eheti mintánk nem teljesen egyenletes, sötétbe hajló pörkölésű szemekből áll, köztük számos töröttet találtam, és némelyiken apró égésnyomok is látszanak. Őrlés tekintetében a joker környékét érdemes becélozni, a hőfok azonban nem volt igazán egyértelmű számomra, végül a kiindulástól érezhetően magasabban: már-már az arabikás tartomány alján kötöttem ki, pedig legalább 15% robuszta lehet benne. Lefolyása ekkor bébiegérfarok vastagságúan kisimult, és szinte szögegyenes lett. Amikor elkezd szőkülni, állítsuk meg a csapolást, ha túl korán tapasztaljuk, emeljünk a hőfokon. Krémje átlagos mennyiségű, legjobb esetben a cukrot éppen egy gyors fotózás erejéig tartotta, de a második exponálásra már ekkor is szépen lassan alámerült. Szerkezete, olajossága azonban nagyon jó, a csésze falán megjelenik a klasszikus krémgyűrű. Észak-olasz stílusú, klasszikus ízvilág jellemzi, de azt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy nagyon nehezen nyílt meg ¬ ha egyáltalán. Étcsokoládés, pörkölt magvas, fanyarkás ízek uralkodnak, némi mandulás, keleti fűszeres beütéssel és egy kis gyümölcsös lecsengéssel, enyhén mokkás utóízzel. Alacsonyabb hőfokon füstös-dohányos jegyeket is mutatott, amit nem nagyon kedveltem, szerencsére egy foknyi hőmérséklet emeléssel teljesen eltűnt. A cukor részben javít rajta, de el is vesz, mert ilyenkor jön ki igazán, hogy a testessége némi kívánnivalót hagy maga után. Tejes italnak is jó alapanyag. Koffeintartalma nem túl magas.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám:19

 

Weinmaker:

Nagyjából egyenletes, sötétbe hajló pörkölésű kávébabok jellemzik a mintát, melyek fényesen csillognak. A joker állás nem hozta meg a kívánt eredményt, így felfelé indultam el a hőfokkal, és nem kevés nehézség árán sikerült egészen értékelhető eredményt kicsikarnom ismerkedésünk alatt. A lefolyást úgy lőttem be, hogy nagyjából a tankönyvi idő alatt, vagy annál picit lassabban érkezzen a csészébe. Apropó csésze: ilyen vastagfalú csészét még nem láttam, egyszóval brutálisnak nevezném. Súlya is van rendesen. De térjünk vissza a lefolyásra, amely szépen, egyenesen, kissé hamar szőkülve tölti meg a csészét. A krém vastagsága jó, a cukrot csak rövid ideig tartja, de szerkezete és olajossága teljesen rendben van, és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízek tekintetében étcsokoládés, mandulás, pörköltmagvas jegyek jellemzik, fanyar gyümölcsösséggel, és pici fűszerességgel a háttérben. Testessége átlagos. Utóízében némi mokkás érzet felfedezhető. Egy viszonylag nehezebben elkészíthető blend, amely alacsony hőmérsékleten füstös, nem túl kellemes ízjegyeket mutat, magas hőmérsékleten pedig kiüresedik. Leginkább risztrettónak ajánlanám, de tejes italban is hozza a kötelező szintet.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Lagoon79 4 7 3 5 19
Monyesz 4 7 3 5 19
Parci 3,5 6 3,5 4 17
Lorien 4,5 6 3,5 5 19
Weinmaker 4 6 3,5 5 18,5

Saicaf Anniversary szemeskávé teszt kávébabokSaicaf Anniversary szemeskávé teszt kifolyásSaicaf Anniversary szemeskávé teszt csapolás
Saicaf Anniversary szemeskávé teszt krémSaicaf Anniversary szemeskávé teszt cukorSaicaf Anniversary szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Fényesen csillogó, sötétbe hajló pörkölés jellemzi a mintát, itt-ott pici égésnyomokkal. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy normál, vagy egy picit lassabb lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében széles skálán mozoghatunk, de a normál hőfok felett érdemes kísérletezni, mert alacsonyabb hőmérsékleten előtérbe kerülnek a füstös aromák. A lefolyás szép, a krém mennyisége, állaga és olajossága jó, a cukrot rövid ideig megtartja, és mintázódásra hajlamos. Kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze falát. Ízében az étcsokoládés és fanyarkás gyümölcsös jegyek a jellemzőek, amit mandulás, pörköltmagvas aromák egészítenek ki, a hátérben egy pici fűszerességgel. Utóízében egy kis mokkás jelleget is felfedezhetünk. Testessége átlagos. Leginkább risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is érdemes kipróbálni.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesen sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika? Eltérő információk
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!