Rakéta „tesztpadon” – Rocket R60V II. rész

Nyomtatás
Rocket R60V kávéfőző bemutatóAkik lemaradtak a Rocket R60V-vel történő ismerkedés első részéről, azok elérhetik az írást itt. Az első bekapcsolásra alkalmas pillanat azonban egyrészt estére esett, másrészt valamiért mindig nehezen szánom rá magam egy ismeretlen géppel az első eszpresszó elkészítésére, ezért elsőként a – valamelyest rendhagyó módon – a új rakéta gőzteljesítményét tettem próbára.

Frans – holland cimbora – blogján (http://kostverlorenvaart.blogspot.hu/2015/03/steam-poached-egg-using-espresso-machine.html?q=egg) olvastam először egy évvel ezelőtt a gőzölt lágy tojásról. Azt gondolom, hogy ezt a kihívást elfogadható szintidő alatt csak komoly kapacitással rendelkező eszpresszógépek képesek. Az R60V ezt a feladatot 3 perc alatt abszolválta, rövid regenerációkkal 4-szer egymás után. Az adventi motívumú lágytojások sárgája mintaszerűen lágy maradt, és szépen, egy darabban kiboríthatók voltak a sütőformákból. Az R60V-t amúgy két tejhabosító csúccsal szállítják, úgyhogy – ugyan ezt nem próbáltam ki – de ne legyen senkinek kétsége, megfelelő rutin és finom-motorika megléte esetén a kifogástalan tejhab sem megoldhatatlan feladat.

Rocket R60V kávégép bemutató gőzölésRocket R60V kávégép bemutató gőz2Rocket R60V kávégép bemutató tojás


1,5 nappal a landolása után azonban már nem volt több mellébeszélésre mód, muszáj volt kávét készíteni. A kiskaros armadát széttolva helyet szorítottam a pumpás „idegen lénynek”.

Rocket R60V kávégép bemutató karos gépek között


A gép paramétereinek beállításához a csatlakoztatható kezelőszerven vagy okostelefonon (wifi) keresztül férünk hozzá. Mire hozzám jutott, elkészült hozzá az alkalmazás IOS-ra is. A pid hőmérséklet beállításokon (gőz és eszpresszó bojler) túl, a nyomásprofil (szám szerint öt lépcső) is pár másodperc alatt bepötyöghetők az okostelefonon keresztül.

Rocket R60V kávégép bemutató applikációRocket R60V kávégép bemutató appRocket R60V kávégép bemutató nyomásprofilok


Coool. Ügyes húzás a telefonon keresztüli kommunikáció, hiszen így érintetlenül maradhatott a klasszikus külső, a rozsdamentes felületek a szoborszerű e61-es fejjel.

Rocket R60V kávégép bemutató őrlőA kész italhoz a Fausto-n keresztül vezet az út. Az új őrlő nemcsak kidolgozottságával és kompakt méretével győz meg, de intuitív kezelésével lerövidíti az ismerkedési periódust. Nem kell hosszan bújni a használati útmutatót, hogy boldoguljunk. Az őrlés villámgyors, a motorzaj az őrlő méretéhez képest jól csillapított.

Az őrlemény finomsága fokozatmentesen és nagyon finoman állítható. Az adagok lehívására szolgáló gomb (szimpla/dupla) nyomásra indítja, újabb nyomásra megszakítja a tizedmásodpercre beállítható adagot. Amennyiben folytatnánk, ismételt megnyomásra folytatja a beállított adag őrlését, ha hosszan nyomva tartjuk a lehívott adag gombját, azzal reset-eljük az adott őrlést. Finomság- vagy adagállítás után nulláról indítható az újabb adag.

Rocket R60V kávégép bemutató tömörítőA tömörítés. Az első dolog, amivel nem vagyok kibékülve. A géphez adott, teljesen fémből készült tamper önsúlyánál fogva párban használva lazán beválna kézisúlyzónak. Fél kg kicsit sok és a súlyelosztás sem ideális szerintem. A méret pedig túl nagy tűréssel illeszkedik a gyári szűrőhöz, aminek falán tömörítés után így ottmarad a kávéőrlemény. Saját tapasztalat szerint, szabályos kerek szűrőt feltételezve, a két tized milliméterrel „alálőtt” talpméret az ideálishoz közeli átmérő.

Rocket R60V kávégép bemutató csapolásHuhh! Végre készülhet az első eszpresszó! Az alábbi videó persze nem egy shot-ból lett összevágva. Az előre programozott nyomásprofilt egy az előáztatást követő második lépcsőtől (18mp 9bar) követhetjük az LCD kijelzőn és a kép jobb oldalán látható nyomásmérőn.

A pörkölő üzemben kizárólag manuál és rugós karos gépeket használok, így zajszint szempontjából minden pumpás gép nagy hendikep-pel indul. Ezt viszont – valljuk be – igazságtalan dolog lenne egy eszpresszógép esetén negatívumként felróni. Objektíve az R60V a rendkívül alacsony zajszintű gépek közé tartozik. A pumpa zümmögése mellett még hallható az ital csorgása is a csészébe.

Rocket_espresso from Kavekalmar on Vimeo.

Persze nem maradhatott el a „gépház” alá történő bekukucskálás sem (fotók 11-16):

Rocket R60V kávégép bemutató a burkolat alattRocket R60V kávégép bemutató csövezésRocket R60V kávégép bemutató pid

Rocket R60V kávégép bemutató elektronikaRocket R60V kávégép bemutató alkatrészekRocket R60V kávégép bemutató alkatrész


Összefoglalva: ugyan nem tudom, hogy mit kell kitaláljanak a kávégépgyártók, hogy engem, mint megrögzött manuál kávégép-hívőt a pumpások táborába megtérítsenek, de be kell valljam, hogy élveztem a két hetes tesztet a Rocket-tal. Az alapvető hibákat elkerülve, kis odafigyeléssel is remek italok készíthetők vele, ugyanakkor azoknak is rendkívül sok lehetőséget kínál, akik analitikusan, tizedgrammnyi őrleménykülönbségekkel és a hőmérséklet precíz állítgatásával közelítenek az optimális shot-hoz. Akiknek pedig még ez sem lenne elég, azoknak a kezébe adja az egyedi nyomásprofil beállításának a lehetőségét is. Egyéb kívánság?

Írta: Laczkó Gábor