KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Látogatás a kávéfarmon

MauritiusEgy kávépörkölő számára mindig nagy izgalommal jár, amikor lehetősége nyílik a kávét termelő farmon megtekinteni a következő alapanyagot. Talán nem is sejtitek, hogy a pörkölő számára milyen fontos minden apró részlet ismerete, hogy a lehető legjobbat hozza ki az alapanyagból.


Fontos tényezők, melyek befolyásolják a termés minőségét, melyek hatása aztán később visszatükröződik egy-egy csésze kávéban is:

  • a farm elhelyezkedése, tájolása, földrajzi viszonyok, talaj stb...
  • időjárási körülmények, eső mennyisége, eloszlása, napsütéses órák száma stb...
  • a kávé fajtája az arabica fajon belül...
  • a feldolgozás módja (vizes, vagy száraz stb..)
  • az ott dolgozó emberek mentalitása, elkötelezettsége

Talán tapasztaltátok, hogy figyelmünk a különleges, kevésbé ismert egzotikus országok kávéi felé fordult. Az idei év egyik különlegességét végül egy csodálatos szigeten, az Indiai-óceánon található Mauritiuson találtuk meg. Baudelaire, francia költő „napsugár dédelgette illatos föld”-nek nevezte a szigetet, míg Mark Twain a híres amerikai író, szerint „a Teremtő Mauritiusról mintázta a mennyországot.”
 

A sziget földrajzilag Afrikához tartozik. Lakosainak többsége viszont Indiai származású. A legtöbb turista a valószínűtlenül kék tenger mosta, vakítóan fehér homokkal borított tengerpartok, valamint korallzátonyok miatt keresi fel a szigetet. Nekünk Mauritius jóval többet jelentett. Minket az ország belseje érdekelt és természetesen a KÁVÉ csupa nagy betűvel.

Németh János és felesége (Kapucziner Kávémanufaktúra) MauritiusonNem bíztunk semmit a véletlenre, igyekeztünk előre informálódni, szervezkedni már ithhonról. Először helyi pörkölőt látogattunk meg, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket, talán a távolság, talán az indiai emberek mentalitása miatt nagyon sok információt megosztottak velünk. A legérdekesebb számunkra az volt, hogy nem csináltak titkot abból, hogy hol terem a szigeten a legjobb kávé, és segítségünkre voltak a farm látogatásának megszervezésében is.

A kávéfarmonA kávéfarmra vezető csodás út, mely a sziget belseje felé vezetett olyan volt, mintha botanikus kertben járnánk. A sok ismeretlen érdekes növény, a cukornád, az ananász és tea ültetvények, a mangófák látványa egy nagyon egzotikus világ hangulatát kelti nekünk, európai embereknek. Aztán egy különleges természetvédelmi területre értünk, ahol két csodálatos vízesés, a világon egyedülálló hétszínű föld látványa fogadott bennünket. Ennek a rendkívüli fekvésű és klímájú parknak a közepén található a kávéfarm.

KávécserjeA hely szinte megköveteli, hogy bourbon arabica kávét termesszenek. Minden tevékenységet kézzel végeznek és organikus, vegyszermentes termesztést folytatnak. A kávé cserje virágzása egybeesik az esős évszak beköszöntével, amely októberre esik. A fehér apró kávé virágai jázminra emlékeztető illatúak, csodás látványt nyújtanak. Az érés során a kávécserjék árnyékolását az őshonos hatalmas pálmafák, valamint a banánfák biztosítják. A fő szüreti idő májustól szeptemberig tart. Az indiai emberek szorgalmának és odaadásának köszönhetően 7-szer mennek végig az ültetvényen, hogy kizárólag a legérettebb szemek kerüljenek leszedésre és 3 órán belül a feldolgozóba. A kávé szemek osztályozása, válogatása szintén kézi erővel történik.

Természetesen volt módunk megkóstolni a tavalyi év szüretének eredményét, amit mint megtudtuk, nagyon jó évjáratnak tartanak. Megjegyezték, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a kedvező időjárásnak köszönhetően az idei termés szintén különlegesen jó minőségű lesz.Terveink szerint az idei szüret után, legkésőbb szeptemberben, a Kapucziner rajongók is megvásárolhatják e csodálatos sziget és e szorgalmas, odaadó emberek igazi kézműves különlegességét.

Forrás: Kapucziner Kézműves Kávépörkölő