KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pacificaffe Costa Rica Tarazzú La Pastora - vétek kihagyni

Pacificaffe Costa Rica Tarazzú La Pastora szemeskávé teszt A kávé a 18. század utolsó évtizedében érkezett Costa Ricába. Az évek elteltével, a kávé egészen a Costa Rica-i Central Valley felvidékéig terjeszkedett. A kávé elterjedése és kereskedelme nagyban befolyásolta az ország kulturális, illetve társadalmi és gazdasági tájait. A számtalan kávécserje fajta, a gazdag talaj, a magas talajszint, és az egyedülállóan fejlődő régió teszi a kávé profilját népszerűvé és keresetté. Ezen tényezők összjátéka tette lehetővé, hogy az országnak méltó hírneve legyen, és úgy ismerjék mint közép-Amerika egyik legjobb kávé termelője. Ez a típus az előírt minőség az SHB EP Costa Rica-i kávékhoz. Az ország különböző régióiban lehet termeszteni, 1350 méter talajszint felett. Ez az ideális magasság az ínyenc kávéhoz. A SHB kávék olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek mint a citrusos savak, és a gyümölcsök illetve a csokoládé bársonyos jegyeinek kombinációja. Ez a kávé fajta, a klasszikus, tiszta, Közép-Amerikai kávé ízt képviseli - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pacificaffé kávék hazai forgalmazójától, a Pacificaffé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pacificaffe Costa Rica Tarazzú La Pastora szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pacificaffe Costa Rica Tarazzú La Pastora

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.09.20. , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 5.500.- Ft/kg (1.575.-Ft/250g-os kiszerelés), Forgalmazó adatai


Paljoc:

 

Kávégép: Catler ES9010 / Kávéőrlő: Catler CG8010
Pontszám: Krém: / Íz, harmónia: / Testesség: / Ár-érték arány: / Összpontszám:

 

Monyesz:

Mivel a kávé a gyári 250 grammos csomagolásban érkezett, így először annak igényességét és egyszerűségét kell megdicsérnem. Szelepes, visszazárható csomagolás biztosítja, hogy nyitás után is lehetőleg minél tovább élvezhető legyen a belőle készült kávéital. Érdemes is gondosan bánni vele, mert egy jól eltalált, világos pörkölésű alapanyag amelyből nagyon finom ízeket sikerült kihozni. A hőfoktól elég nagy mértékben függenek az ízek, habár nem kell sárkányosra melegíteni a vízhőfokot, inkább pontosan bele kell találni, már kis eltérés is az ízek megváltozásához vezet. Vidám, citrusos jellegű ízeket kaptam, melyek mögött ott a nektáros édesség, így cukrot nem is igényel. Ha kis cukrot adtam hozzá, akkor a savasságot éreztem erősebbnek az utóízben. Nem bántó a savasság, kifejezetten illik a kávéhoz, úgymond dob rajta. A citrusos ízeket az utóízben az egzotikusabb gyümölcsös jegyek váltják le. Ez az utóíz elég sokáig tart, és jót tesz a testességnek is. A crema mennyisége arabikás, de ez nem is csoda, és inkább világos árnyalatú. Én a mennyiséget dupla szűrővel 19grammig vittem fel, és a darálást inkább durvábbra állítva, 30 másodperces csapolási időt tartottam. A kávé tejes italként is kiváló! Ártól függetlenül mindenképpen ajánlom kóstolásra!

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 10 / Összpontszám: 25

 

Parci:

Pacificaffé Costa Rica Tarrazú La Pastora. Huhh, ez még spanyol nemesi névnek is hosszú! Arabica, Single Origin, közepesen világos, homogén pörkölés, szép szemek, remek illat, ha nem lesz citromlé a végeredmény, abszolút ígéretes! Nos, nem lett. Lett viszont végtelenül gyümölcsös, egyáltalán nem bántóan savas, nagyon harmonikus. Kifejezetten jó kávé, újabban nagyon érzik a ritmust Esztergomban, az eddig sem rossz ár/érték mutatóból az érték részt határozottan megnyomták az utóbbi évben. Ha ilyen jók is lehetnek egy pörkölő kávéi (van azért a kínálatban olyan, amivel nem szívesen találkoznék egy sötét sikátorban...), akkor miért árulnak bárhol ennél rosszabbat? Legyen ez az új nemzeti minimum, és garantáltan kevesebb mogorva arc lesz reggelente a város utcáin. Mandarin, őszibarack, avokádó! Valahol komolytalan ez a gyümölcsözés persze, de amikor meg ilyen bombát dobnak az ember csészéjébe, nem lehet nem lelkesedni. Nem kért rettenetesen magas hőt, inkább az arabica tartomány alján csapoltam, normál lefolyással. Nem lett minden shot ilyen pazar ("godshot", mert az amerikaiak nyelvén kétszer olyan menő), de egy pár igen, és a többi sem volt rossz. Nem omlott össze a kávé három nap alatt, ami újabb jó pont, de nagyon hosszú távú tapasztalat sincs vele, mert öt nap alatt meg elfogyott az egész. Olyan klassz volt, hogy cappuccinót is elfelejtettem készíteni belőle. Americanót meg... tudjátok, na!

Kávégép: Dalla Corte Mini/ Kávéőrlő: Mazzer Mini Electronic
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24

 

Lorien:

Ismét Pacificaffé kávé érkezett, és mivel Costa Rica-i az alapanyag, ezért most különösen izgatott voltam, hiszen a közép-amerikai régió az egyik kedvencem. Nem árulok el nagy titkot előre, nálam nem is maradt el a sikere, alig pár nap alatt el is fogyott a negyed kilós csomag. A szemek épek, egészségesek, többnyire egyenletes, a közepesnél egy árnyalattal sötétebb pörkölésűek. A jokernél finomabb pörkölést kért, aránylag magas, dupla szűrő esetén 20 grammos dózissal. Hőmérséklet tekintetében nem túl kényes, de a finomságok pár tizeden belül jönnek csak elő igazán, ez nálam a szokványos arabika hőfok alatt kb. fél fokkal volt meg. Érdemes ezzel kísérletezgetni, és odafigyelni rá. Lefolyása szép, egyenletes. Krémje műfaji keretek között rendben van, még az állagára sem lehet panasz, mindazonáltal ez csak arra elég, hogy a cukor a próba alkalmával süppedősen alámerüljön. A csomagoláson már feltüntették, hogy milyen ízeket keressünk, ezek maradéktalanul jönnek is, szép citrusos, ananászos gyümölcsösség a domináns, mellette a jázminos virágos és csokoládés jegyek is jól kivehetőek, sőt a jázmin nekem kifejezetten kedvemre való volt. Mindezeken túl még némi vajas kekszes beütés is bevillant nálam. Bár önmagában is elegendő a természetes édessége, aki nem tartja szentségtörésnek, maximum egy mokkáskanálnyi cukorral is próbálkozhat, de többel ne, az már a kifejezetten a kárára megy. Tejes italnak is kiváló, de én mégis inkább eszpresszóztam, általában rögtön duplán.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 10 / Összpontszám: 25,5

 

Weinmaker:

A Pacificaffe mintája egy single origin arabika kávé, amely a szokásos szelepes zacskóban érkezett. A szemek nagyjából egységesek, közepesen sötétre pörköltek, kellemes illatúak. Átlagos őrlési beállítással, és nagyjából átlag körüli hőmérséklettel nagyszerű shotokat húztam a kávéból. A lefolyás szép, a krém mennyisége, állaga és olajossága jó, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében sem kellett csalódnom. A finom csokoládés jegyek mellett szépen jöttek a gyümölcsök. Mandarin, ananász, virágos-nektáros aromák tették teljessé a végeredményt. Nekem kifejezetten tetszett az összkép. A savasság, gyümölcsösség aránya pont jó, és egyáltalán nem bántó. Úgy gondolom, hogy nagyon jó az irány, amit az utóbbi időben a Pacificaffénál tapasztalok, ami azért sem mellékes, mert a minőség remek ár/érték aránnyal párosul. Nekem pillanatok alatt elfogyott a minta, és remek eszpresszókat és kapucsínókat készítettem belőle. Csak ajánlani tudom.

Kávégép: Quick Mill 0650, Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 10 / Összpontszám: 26

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Paljoc - - - - -
Monyesz 3 8 4 10 25
Parci 3 8 4 9 24
Lorien 4 7,5 4 10 25,5
Weinmaker 4 8 4 10 26

Pacificaffe Costa Rica Tarazzú La Pastora szemeskávé teszt kávébabokPacificaffe Costa Rica Tarazzú La Pastora szemeskávé teszt kifolyás
Pacificaffe Costa Rica Tarazzú La Pastora szemeskávé teszt csapolásPacificaffe Costa Rica Tarazzú La Pastora szemeskávé teszt krém

Összegzés: Kultúrált, igényes, szelepes csomagolás. A kávébabok nagyjából egyforma méretűek, közepes szintre pörkölve. A csomagolást kibontva kellemes illatot áraszt. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos vagy egy picit finomabb irányba érdemes beállítani. Hőmérséklet tekintetében szintén az átlagos hőfok körül érdemes kísérletezni. A hőmérséklet változtatásával több arcát is megmutatja a kávé. Lefolyása szép, a krém mennyisége arabika kávéhoz mérten jó. Állaga, olajossága is rendben van, a cukrot suppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében nagyon szépen jön a gyümölcsösség, bántó savak nélkül. Leginkább citrus, mandarin, ananász jegyeket fedezhetünk fel, amit szépen egyensúlyoz ki a csokoládé, és a virágos-nektáros édesség. Nagyon jól eltalált, harmonikus ízkombináció. Testessége jó, és utóíze kellemes. Egyaránt finom eszpresszónak, és tejes italok alapjaként is. Ha az árat is figyelembe vesszük, akkor kijelenthetjük, hogy egy újabb "bestbuy" kávét sikerült a Pacificaffénak összehoznia, mert ilyen árfekvésben nem nagyon találni hasonló minőséget.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!