Pascucci Decaffeinato - koffeinmentes csokibomba

Nyomtatás

Pascucci Decaffeinato szemeskávé teszt Határozott testesség, kiegyensúlyozott ízvilág, csokoládé és szárazgyümölcs jegyekkel. A válogatott robuszta kávé jellegzetes íze, a mosott arabica egyedivé teszik, akár egy eszpresszóról van szó, akár bármelyik kávé különlegességről, amelyben szintén kitűnő. A keverékben visszaköszön a 80-as, 90-es évek Pascucci kávéjának ízvilága; a klasszikus keveréket (Classic), lágyítja és édesíti a hozzáadott Amerikából származó mosott kávé. Az innen származó kávéfajták csökkentik a fás ízt és zamatot, valamint különleges ízt adnak a keveréknek. A csészében gyönyörű, sötét a színe, egybefüggő, vastag krém borítja, testessége érezhető a szájpadláson. A robuszta tartalom személyességet, tömör krémet ad és a finom indiai rumra valamint a melaszra emlékeztető jegyekkel gazdagítja. A koffeint a nyers kávéból természetes eljárás útján vonják ki oly módon, hogy a még nyers kávészemek nedvességtartalmát vízgőz vagy víz segítségével 30-40%-ra emelik, majd szuperkritikus szénsav hozzáadásával, természetes módon tudják így kivonni a koffeint a kávészemekből még a pörkölés előtt. Ezután a kávé pörkölése a koffeintartalmú kávék pörkölésével megegyező módon történik meg. Az így nyert koffeinmentes kávé tulajdonságai (íz, aroma, illat stb.) 100%-ban megegyeznek a koffeintartalmú kávééval, emellett élvezeti értéke is 100%-os, egyetlen különbség a koffein hiánya - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pascucci kávék hazai forgalmazójától, a Magda Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pascucci Decaffeinato szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pascucci Decaffeinato

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2017.10.03. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8.460.- Ft/kg, Forgalmazó adatai


Blaze:

A 2017-es év első mintája egy sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű koffeinmentes kávéja formájábában érkezett. Törött, sérült szem kevés a mintában, illata kakaós-füstös. Őrlését tekintve átlagos, őrléskor is hozza a füstös illatot, kis mokkával vegyítve. A kávé hőigénye viszonylag alacsony, viselkedése és az ízjegyek alapján is olyan 20-25% robuszta tartalmat saccolok. A crema igen bőséges, vastag és a cukrot tartja, a csésze oldalára is szépen felcsúszik. A kávé ízeiben elég egyszerű, a talján bárkeverék vonalát viszi : kakaós, enyhén füstös, kis fehér cukorral pedig tejcsokoládés ízbe megy át, egy pici mokkás, füstös lecsengéssel. Semmi extra, de semmi bántó. Testessége rendben van, tejben is hozza a kötelezőt. Aki szereti a közép-Olasz bárkeverékek ízvilágát, és koffeinmentes kávét keres : kóstolja meg, de ne számítson ízorgiára.

Kávégép: Gaggia Baby PID / Kávéőrlő: Mahlkönig Vario
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Monyesz:

A minta közepesnél picit sötétebb pörkölésű, illata kissé füstös, a szemek még épp nem olajos érzetűek. A joker őrlőállás közelében habzó, gyors lefolyást kaptam, így több lépésben finomítottam az őrlésen, végül 17-17.5g-ból kaptam az ideális 25mp körüli lefolyást. A lefolyási idő hosszabbodása együtt járt a hőmérséklet csökkentésével. Alapvetően alacsony értéken érdemes tartani, akár a vörösesbarna crema világosabb árnyalatát is vállalva, mert a keverék hajlamos a keseredésre. A kakaós keserűség kis mértékben így is végig jelen van, ezen talán a világosabb pörkölés segítene. Az ital egyébként cukor nélkül is édeskés, nem túl bonyolult hagyományos, csokoládés ízvilágú, mondhatni nem egy izgalmas kávé. Testessége jó, a crema vastag és bőven marad keverés után is, pöttyösen mintázódik. Tejes italként kevéssé nyerte el tetszésem, a keserűség a tejen is átütött.

Kávégép: Gaggia Baby '80 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

Gyalog Edina:

A felbontott minta illata inkább kellemetlen volt mint kellemes számomra, erősen füstös, robusztás. A csomag tartalmát elég változatos szemek és színek jellemezték, több törött, és rovar rágott szem is fellelhető volt. Zacskó nyitása után könnyen beállítható volt a lefolyás, de napról napra ez egyre nehezebben volt elérhető őrlő állítás nélkül. A felbontás első napján még ízek is voltak benne a zavaró keserűség mellett, ahogy kezdett hűlni 20-30mp után előjött egy kis kakaós íz, 1perc elteltével kis fűszeres gyógynövényesség, és kb. itt kezdett el savasodni, de nem zavaróan pont pozitív irányba vitte. A cukor próbán nálam csak rövid ideig tartotta meg a cukrot, de legalább az ízén javított! 1 kávéskanál barnacukor elfedte a zavaró kesernyét és karamellás nugátos ízt kölcsönzött neki. Némi tejjel kapucsinóvá szelídítettem,kellemes édeskés cukor nélkül is fogyasztható, komplex kicsit talán jellegtelen ízű. Végül 18g-mal sikerült értékelhető mintát nyernem az átlagtól finomabb őrleményt használva.

Kávégép: Ottima / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

Sötétbe hajló, majdnem egyenletes pörkölésű (szórványosan előfordul néhány világosabb), selymes fényű, ép szemek, 20-30 százalék közötti robusztával. Őrlése egészen extrém finom állásban volt az igazi, a Mazzeren 4 ricnire voltam a jokertől. Érdekességképpen meg lehet említeni, hogy az őrlemény eddig ritkán tapasztalt módon feltöltődött sztatikus elektromossággal, ezért a megszokottnál többet kellett foglalkozni az adagoló ürítésével és a tömörítéssel. Hőfok tekintetében jobb, ha hideg fejjel gondolkozunk, PID szerint a 90-91 fokos robusztás hűvösben volt az igazi. Kétfajta lefolyás is jó eredményt adott, a tankönyvinél rövidebb, 20-22 másodperces vaskos, illetve a bébiegérfarok-szerűen vékony, szinte risztrettós egyaránt finom volt, habár teljesen más világot tükrözött. A krém mennyisége bőséges, de mindenkor meglehetősen gyenge szerkezetű volt, hamar összeesett, és a cukrot egy alkalommal is alig tudtam lefotózni, mire kattant a zár, addigra a szépen süppedősen lement a mélybe Cousteau kapitányhoz. Igazi jófajta klasszikus ízvilágot tud, kétfélét is. Mivel elég sokáig kerestem a megfelelő őrlést, sokszor sikerült gyors lefolyással lehúzni, ilyenkor egyszerre étcsokoládé és tejcsokoládé, nugát, melaszosan édeskés, vaníliás fűszeresség, grillázsos, karamellás, pirított magvas jegyek jellemezték. Amikor átfordult risztrettóba, az ízspektrum beszűkült, na de ami maradt, az nagyon jó volt, tömény csokibomba vált belőle, amit egy mokkáskanálnyi cukor tovább fokozott. Végül ez utóbbi módon sokkal jobban tetszett, és mivel mindig duplán csapoltam, az elsőt cukor nélkül, a másodikat cukorral ittam. Tejes italban jól használható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

Sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok jellemzik a kapott mintát. Egy-két töredezett szem is előfordul. Illatában a füstösség elég erősen érezhető. Az őrlőt az átlagosnál finomabbra kellett állítanom a megfelelő lefolyás érdekében. A lefolyás szép, szinte csak crema folyik a csészébe. A krém szerkezete, állaga jó, bár a kezdeti mennyiséghez képest konszolidálódik. A cukrot lassan, süppedősen nyeli el és kitarta a fogyasztás végéig. A hőfokkal erősen le kellett mennem, mert ellenkező esetben egy erőteljes keserűség jellemzi a kapott italt. Hűvösebb géppel ez egész szépen háttérbe szorítható, és ami marad az kellemes, klasszikus, olaszos ízvilág. Semmi extra csicsa, de tudja ami elvárható, és nem tűnik fel a kávé koffeinmentessége sem. Ízében a csokoládé dominál, háttérben egy kis vanilia és pici füstösség. Testessége jó, utóíze hosszan tart. Leginkább eszpresszónak ajánlanám, de tejes italban is hozza a kötelező szintet.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Fiorenzato F64E / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 21,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Blaze 5 6 4 7 22
Monyesz 5 6 4 7 22
Edina 4 6 4 7 21
Lorien 4 7,5 4 7 22,5
Weinmaker 4,5 6 4 7 21,5

Pascucci Decaffeinato szemeskávé teszt kávébabokPascucci Decaffeinato szemeskávé teszt kifolyásPascucci Decaffeinato szemeskávé teszt csapolás
Pascucci Decaffeinato szemeskávé teszt krémPascucci Decaffeinato szemeskávé teszt cukor

Összegzés: Sötétbe hajló, viszonylag egyenletes pörkölésű kávébabok, melyek közé néhány világosabb és töredezett szem is vegyül. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb irányba érdemes beállítani az őrlőt. Hőfok tekintetében pedig az alsóbb régióban érdemes próbálkozni, mert magasabb hőmérsékletesn könnyen megég. Lefolyása szép, és a krém mennyisége bőséges. Állaga, olajossága jó, mintázódásra hajlamos és a cukrot süppedősen nyeli el. Ízében a klasszikus, olaszos ízvilág köszön vissza, melyben a csokoládé dominál. Háttérben pirított magvak, karamell, pici fűszeresség és némi füst fedezhető fel. Testessége jó. A koffeinmentesség teljesen észrevehetlen, így teljes élvezeti értéket képvisel és akár késő este is fogyaszthatunk belőle. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban is hozza a kötelező szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel:75% arabica - 25% robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!