KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Guatemala Finca El Injerto - single origin arabica kávé

Guatemala Finca El Injerto - single origin kávéMelyik a Világ legjobb kávéja? Legtöbbször talán ezt a kérdést kapom a Kapucziner vásárlóitól. Ez az a kérdés, amire konkrét, egyértelmű választ nem tudok és nem is lehet adni. Azt szoktam válaszolni, hogy szívesen beszélek azokról a kávékról, amelyek véleményem szerint megérdemlik, hogy a világ 10 legjobb kávéja között legyenek.

Ha az ember komolyan foglalkozik a kávéval, akkor az is fontos számára, hogy megismerje a hozzá érkező zöld kávé termőterületét, feldolgozásának módját. Mindez elengedhetetlenül fontos a megfelelő pörkölési mód kialakításához. Így minden esetben igyekszem megismerni a földrajzi körülményeket, éghajlati viszonyokat, és közben egy kicsit megismerem az ország történelmét és talán az ott élő, kávétermeléssel foglalkozó embereket is.


Guatemala Finca El Injerto - az első találkozás


Pörkölőként az első igazán jól sikerült pörkölésem Guatemalai Antigua régióból érkezett kávé volt. A 90 évek elején még nem is hallottunk specialty kávéról. A vásárlók igénye elsősorban a brazil kávék voltak. Amikor a száraz feldolgozású brazil kávék után, amelyek szedése sem volt tökéletesnek mondható, először pörköltem nedves feldolgozású guatemalai kávét, percekig gyönyörködtem, hogy milyen egyöntetű milyen gyönyörű színvilágú kávéra leltem. Kóstolás után pedig nem volt kétségem, hogy ez az első igazi életre szóló kávés élményem. Azóta a Kapucziner kínálatában mindig is kiemelt helyet kapnak a guatemalai kávék.

A guatemala Finca El Injerto kiváló speciality arabica kávé, mely a tökéletes pörköléssel testes, közepesen savas, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízjegyeket mutat. Eszpresszóval és aeropresszel is kiváló és más-más ízekkel lep meg bennünket.

Guatemala földrajza


Guatemala egy közép-amerikai ország, amelynek indián eredetű neve nem egyértelműen tisztázott. Egyesek szerint „farakások helye”, mások szerint „tűzokádó hegy” a jelentése. A volt spanyol gyarmat, rövid kitérők után, 1839-ben nyerte el végleges függetlenségét. Felszínének jelentős részét a Kordirellák magas, vulkánokkal tűzdelt hegyláncai uralják, amelyhez délen – szavannával fedett, keskeny – parti síkság, északon – trópusi őserdő borította – táblás vidék kapcsolódik. A kávécserjét 1750-ben jezsuita szerzetesek honosították meg az országban, majd a kávéipart a német telepesek fejlesztették ki 1890 évek végén. Ma az országban a termelés kis gazdaságokban folyik. A legtöbb kistermelő a maják leszármazottja. Az ország lakosságának egyharmadának munkája a kávé iparhoz fűződik.

Guatemala Finca El Injerto - single origin kávé földrajzGuatemala Finca El Injerto - single origin kávé majákGuatemala Finca El Injerto - single origin kávé emberek


24 éves működésünk során természetesen valamennyi régió kávéját pörköltük. Kiemelkedő minőségűek a főváros mellett levő Antigua régió kávéi, személyes kedvencem az Atitlán-tó mellett termesztett kávék. Életem legnagyobb kávés élménye amikor 10 éve pörkölhettem először Huehuetenango csodáját az El Injerto farm termékét.


 

E fenti videó bemutatja, milyen csodálatos környezetben fekszik 720 hektáros gazdaság. Bepillanthatunk a mindennapok munkájába, amely a szedéstől a feldolgozásig a profizmusról szól. A gazdaságot ma már az Aguiree család 5. generációja vezeti. Méltán lehetnek büszkék alkotásukra. A szakmában csak úgy mondják, hogy a világon a legtöbb díjat nyert kávé farm. Még két érdekesség ezen felül 2007-ben a világon elsőként kapott 95 pontos értékelést egy kávéjuk. Internetes aukción pedig Geisha kávéjuk a világ legmagasabb árát érte el fontonként, ami 500 dolláros ár fél kiló kávéért.


Jó szívvel és örömmel kínáljuk vásárlóinknak kávé e különlegességünket! Érdemes megkóstolni!

Forrás: www.kapucziner.hu