KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Perla Caffé Rosso - kávékóstoló

Perla Caffé Rosso szemeskávé teszt Cégünk a Pannon Kávé Kft. a 2004. évi megalakulása óta meghatározó szereplője a hazai kávégépes szolgáltató szektornak. A vállalkozásunk magyar tulajdonosai által meghatározott, széles szolgáltatási körben, az ország egész területén végezzük tevékenységünket, kiszolgálva több ezer elégedett partnerünket. Elkötelezettek vagyunk a hazai kávékultúra színvonalának az emelésében, ennek jegyében tevékenységünket szigorú minőségbiztosítási rendszer alapján végezzük, valamint kiemelt figyelmet fordítunk a munkatársaink folyamatos képzésére is. A felső minőségi kategóriába tartozó Perla Caffé Rosso, enyhén olaszos pörkölésű, magas arabica tartalmú kávékeverék. A három termő területről gondosan összeállított blend magában foglalja a tradicionális ízlésvilágot, egyedi és felismerhető karakterrel, valamint tökéletes crema-val rendelkezik. Csokoládés ízjegyeinek köszönhetően kiválóan alkalmas tejes italok elkészítéséhez is. A Perla Caffé Rosso 2016-ban és 2017-ben is a Latte Art Magyar Bajnokság hivatalos versenykávéja volt, így az ország legkiválóbb baristái is tesztelték minőségét. A kiváló kávé mellett partnereinknek lehetőségük van a teljes Perla termékcsaládot (koffeinmentes kávé, tea, forrócsoki) igénybe venni - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Perla kávék hazai forgalmazójától, a Pannonkávé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Perla Caffé Rosso szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Perla Caffé Rosso

Pörkölés ideje: 2019.01, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8500.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk “remek” kontrasztot mutat a múltheti mintával: szinte mindenben szöges ellentéte! Azért annyira nem rossz a helyzet, csak egy kimagasló kávé után nehéz egy közepes anyaggal szemben nagy lelkesedést mutatni. Már első blikkre és szaglásra is érezhetjük, olasz vonalat követő kávéval van dolgunk. A babok meglehetősen sötétre vannak pörkölve, égett szemek is akadnak, méretük is változó, de leginkább meglehetősen nagyméretű arabikákkal találkozni. Illatra kakaós-csokis vonal, tipikusan olaszos. Ez az ízvilágára is jellemző: egy meglehetősen egyszerű ízjegyekkel rendelkező kávéval van dolgunk, ráadásul elég szűk hőtartományban csapolható megfelelő eredménnyel. A vezéríz étcsokis/kakaós, ami kiegészül még egy kis fűszerességgel (köményes), és tetten érhető egy florális ízjegy is. Ez így magában rendben volna, azonban mindig jelen van egy füstös kesernyésség, hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Ezért az alsó hőtartománynál nem érdemes sokkal feljebb menni, hacsak nem kedveljük a gyógyszeresen keserű, algopyrines “ízjegyeket”. A lefolyási idő a standard vagy gyorsabb esetén hoz megfelelő eredményt, megelégszik a normál dózisokkal, szimplánál ez 8.5-9 g (LM-szűrő), duplánál 15-16.5 g. A kapott ital mennyiségét inkább az espressohoz közelítsük. A crema közepesnél jobb, mintázódik, és megmarad a fogyasztás végéig. Koffeintartalmát közepesnek, testességét jónak éreztem. Tejben is átlagos a minta: cappucinoban már elég jellegtelen lesz az íze, ezért próbáljuk inkább macchiatoként vagy cortadoként. Egy átlagos kávét ismertem meg heti tesztkávénkban, rengeteg hasonló van a piacon, ettől függetlenül ajánlható, de főként az olasz(déli) stílus kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5

 

Zoknee:

Az ősz második teszt kávéja egy sötétebb pörkölésű, olaszosnak tűnő blend volt. A babok kicsit olajosak voltak, de egyenletes pörkölést, és szép, egészséges szemeket találtam. Az illata kibontás után nem volt túl markáns, de a színét meglátva a hőfokot 91°C környékére lőttem be elsőre, későbbiekben pedig még lefele mentem pár fokkal. Ezt a kávét a szokásosnál finomabbra kellett őrölnöm, hogy megfelelő lefolyást kapjak. Crema is van, ahogy az elvárható, és szépen mintázódik, ha jók a beállítások. Ízében elsőre egy erősen keserűcsokis vonalat éreztem, ami még belefér az olaszos ízvilágba, de úgy gondolom, nem ez a fő karaktere a kávénak, hanem az a másik íz, amit ugyan éreztem, de soká jöttem rá. Nekem dohányos, füstös ízeket mutatott még a kávé, és ez a keserűcsokival karöltve egy elég finom kombinációt adott. Érdemes kipróbálni egy kis cukorral is, aki úgy szereti az olaszos vonalat. Cappuccionoban is jól teljesít, de én eszpresszóban éreztem az igazinak.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

SzuMe:

A legutóbbi “újhullámos” kávéhoz képest a másik véglet a jelenlegi tesztalany. Észak-olasz stílusú, sötét pörkölés, már-már azt mondanám, túl sötét pörkölés. Égett, töredezett szemek is találhatóak a zacskóban, ami első benyomásnak nem igazán jó. A babok illata erősen étcsokis, kakaós. Mindig el szoktam rágcsálni egy-két szemet egy kávéból, mert az is elárul valamit a várható ízekről. A sötét pörkölés keserű ízt eredményezett. Sokat játszottam a darálóállással, a hőmérséklettel és a mennyiséggel. Az előírásszerű 16 g kitölti a dupla kosarat, és a daráló joker állása megfelelt a kívánt lefolyásnak. Túl csepegősre nem érdemes hagyni, azt nem tolerálja a kávé. Közepes mennyiségű, de nem túl tartós crema arabikáról árulkodik. Cukrot nem igazán tartja. Klasszikus étcsokis, kakaós ízek mellett mogyorós, diós ízek jelennek meg némi marcipán beütéssel, viszont sajnos kesernyés utóíz maradt, ami hosszan kitart. Némi cukor, (leginkább barnacukor) sokat javít a kávé élvezeti értékén. Gyümölcsösségről értelemszerűen nem beszélhetünk. Az ital testessége megfelelő, lecsengése hosszan tart. Koffeintartalma közepesnek mondható, inkább reggeli italnak ajánlanám. Capuccino formában elkészítve a tej sokat tompít az utóízen, aki szereti tejjel, nyugodtan ajánlom. Espressonak csak a keserű ízek kedvelőinek ajánlanám.

Kávégép: Bezzera Mitica E61 / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 17,5

 

Lorien:

Sötétbe hajló, majdnem egyenletes pörkölésű, selymesen csillogó, többnyire ép szemek, talán egy kevés robuszta is lehet benne. Nehezen sikerült zöldágra vergődni vele, mivel meglehetősen finom őrlést kíván, és a normál hőtartomány alján kell neki a hőfokot belőni. Az sem segített, hogy nem egészen akkor kaptam a számomra legjobb eredményt, amikor a tigrisek kimorogtak a csészéből, hanem egy picit hűvösebb beállítással, amikor a krém már egy kicsit világosabb, homogénebb felületű volt. Összességében nagyon érzékeny a precíz barista munkára. Lefolyása akkor jó, amikor cseppekben meginduló, majd vékony egérfarkassá válik. A krém mennyiségére és állagára nem volt panaszom, még egy rövid ideig a cukorpróbát is megállta, de azért igyekezni kellett a fotózással, hogy még sikerüljön megörökíteni valamit az eseményből. Ízeiben a klasszikus iskolát képviseli, abból sem a finomkodó északi vonalat. Kakaós, étcsokoládés az alap, pirított olajos magvakkal, égetett cukorral, némi mandulás, fás, füstös, mokkás beütéssel. Szerencsére a korty végén van egy kevés fanyarkás bogyósgyümölcsös ellenpont is, ami kifejezetten jót tesz neki. Tejes italban a kötelezőnél többet hoz, egész jó kapucsínót és még jobb macchiátót lehet belőle készíteni.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Weinmaker:

Az előző heti single origin kávéhoz képest egy homlokegyenest más mintával van dolgunk. Sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű kávébabok alkotják a kapott blendet. Az első próbálkozás gyors lefolyást és kesernyés eredményt produkált, de szerencsére az őrlés finomításával és a hőmérséklet erőteljes csökkentésével sikerült megzabolázni. Nekem átlagos lefolyással, és nagyon alacsony hőmérsékleten volt a legjobb, mert magasabb hőmérsékleten egy „gyógyszeres”, kesernyés íz elrontotta a végeredményt. A krém mennyisége és állaga jó, a cukrot rövid ideig tartja, és kitart a fogyasztás végéig. Az ízében leginkább a dél-olasz stílus képviselteti magát. Masszív étcsokoládés-kakaós alapokon, pirított magvas, fűszeres, marcipános, mokkás jegyek fedezhetőek fel, a háttérben egy kis dohányos füstösséggel. Testessége jó, utóíze hosszan tart. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam. Számomra tejes italban csak átlagosan muzsikált.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 19,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 6 4 5 18,5
Zoknee 4 7 4 6 21
SzuMe 3 6 3,5 5 17,5
Lorien 4 6,5 4 6 20,5
Weinmaker 3,5 6 4 6 19,5

Perla Caffé Rosso szemeskávé teszt kávébabokPerla Caffé Rosso szemeskávé teszt kifolyásPerla Caffé Rosso szemeskávé teszt csapolás
Perla Caffé Rosso szemeskávé teszt cukorPerla Caffé Rosso szemeskávé teszt eszpresszóPerla Caffé Rosso szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: Sötétbe hajló, nagyjából egyenletes pörkölés jellemzi a mintát. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabbra célszerű beállítani az őrlőt, és a hőfokkal pedig a legalsó tartományt érdemes megcélozni, mert magasabb hőmérsékleten könnyen kesernyéssé válhat a kapott ital. A lefolyás szép, a krém mennyisége, minősége és olajossága jó. A cukrot rövid ideig tartva süppedősen nyeli el. Kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Ízében semmi meglepetésre ne számítsunk. Az olaszos stílus (dél-olasz) köszön vissza. Kakaós-étcsokoládés alapon, pirított magvas, marcipános, mokkás, fűszeres jegyek jellemzik, némi dohányos füstösséggel a háttérben. Testessége jó, utóíze hosszan tart. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de tejes italban is hozza a kötelező szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: ?
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!