KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kapucziner Santa Cristina El Salvador kávékóstoló

Kapucziner Santa Cristina El Salvador szemeskávé teszt A Kapucziner kávé manufaktúra fő célkitűzése 2017-ben, hogy a zöld kávé alapanyag minél nagyobb részét közvetlenül kávé farmról szerezze be. El Salvador Közép-Amerikában található, a világ talán legízgazdagabb kávéi teremnek ezen a vidéken. Ezt a Bourbone Sarchimor fajtájú kávét szüret és feldolgozás után közvetlenül a kávéfarmról (direct trade) szereztük be. A Santa Cristina farm az ország központi régiójában, egy gyönyörű fekvésű tó közelében található. Ez a specialty minősítésű, "honey" feldolgozású kávé alapvetően nagyon édes, mindemellett trópusi gyümölcsös ízjegyeket is hordoz. Az ünnepi asztalra is jó szívvel ajánlom - tudtuk meg a forgalmazótól . Bemutató a farmról és pörköléséről.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Santa Cristina El Salvador

Pörkölés ideje:, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9600.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk egy single origin, csakúgy, mint az előző hetiek, ezúttal El Salvadorból. Felbontva a szelepes zacskót rögtön lélegezzünk mélyeket! Csodás illat fogad, csokoládéra, mogyoróra emlékeztet némi mokkás beütéssel. A babok közepes és nagy méretűek, nagyon egységesen pörkölve, a közepesnél némileg sötétebbre. Szerencsére ez a minta az első csapolástól kezdve remekelt nálam! Rendkívül hálás kávé, igen széles hőtartományban készíthető, és a dózisra sem különösebben kényes. Az alsó hőtartományban kezdtem a vallatást. Elsőre (erre még visszatérek) itt mutatta a legkevesebbet, de mindenképpen jó volt így is. Tejcsokis/nugátos, mogyorós jegyekkel indít, amit követ egy halovány citrusosság. Menjünk csak feljebb! A közepes hőtartományban már lényegesen "csillogóbb" lett az eredmény: belépett egy diós, mézes/grillázsos ízjegy is, az édessége jócskán erősödött, valamint likőrös jellegű mandarinos/narancsos/citrusos gyümülcsösséget mutatott. Testességét közepesnél jobbnak éreztem. Az utóíze grépfrútba, majd édes fűszerességbe ment át, és ez kellően hosszan is tartott. Remek, ráadásul feljebb lépve a hőmérséklettel még tudja szinte ugyanezt produkálni. Az egyetlen furcsaság az volt, hogy néhány nappal a bontás után ismét tettem egy próbát az alsó hőtartományban is, és meglepődve tapasztaltam, hogy azt a szintet hozza, amit addig a közepesben hozott, viszont innen felfelé lépve a hőmérséklettel a gyümölcsösség már eléggé a háttérbe szorul. Persze még így is kellemes, de én a komplexebb ízjegyekre szavaznék. Az ital lefolyása szép olajosan indul, majd lassan elkezd szőkülni, kisebb dózis (>17 g/dupla) esetén eléggé vizes lesz a végére. A krém mogyoróbarna, enyhe vöröses árnyalattal, mintázódik is. Arabikához mérten a mennyisége is meglehetősen rendben van. Nálam a ristrettohoz közelítő italmennyiség vált be, normál vagy annál kicsit hosszabb lefolyási idővel, 18 g-os dózissal. A koffeintartalmát alacsonynak éreztem, csakúgy, mint a savasságát. Tejben viszont semmi kiugrót nem mutat a kávé (kellemes tejcsokisság), a cappuccino már kicsit elhalványítja a karaktert, így inkább a macchiatot vagy a cortadot érdemes erőltetni.
Alapvetően mindenkinek ajánlom ezt a remek kávét, nagyon barátságos az elkészítés körülményeivel szemben, és jó átmenetet képez az újhullám és a régi vonal között.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Zoknee:

Az aktuális csomagból a harmadik teszt kávé is egy single origin, egyenesen Salvadorból. Csomagolása a szokásos, visszazárható, szelepes műanyag zacskó, melyet kibontva finom kávé illatot éreztem. Szép, egészséges, közepesre pörkölt kávészemek vártak, SO létére világosabbra számítottam. A tesztelést az ilyen kávékra jellemző magasabb hőfoktartományban kezdtem (94°C környéke), az őrlemény finomságot a középálláshoz képest kicsit finomabbra vettem. Itt nekem bántóan előjöttek már a kesernyés ízjegyek, így meglepetésemre a beállításokkal 90°C alá menve talált magára a kávé. Ez már meglepő tartomány egy ilyen kávétól, de kicsit durvábbra darálva, gyorsabb lefolyást beállítva, 88°C körül kaptam a legjobb eredményt. A dupla szűrőt itt is az ökölszabályon felül kellett megtölteni, nálam 19,5gramm körül volt jó a lefolyás. Érdekes kettőssége lett a kávénak, mert egyrészt megjelent benne az olaszos kávékra jellemző keserű csokoládé és mandula, és e mellett ott volt egy kis citrusos grapefruitos és időnként meggybe hajló ízjegyek. Utóízében a citrusosság után megjelent egy kis édesség, a kávé megfelelően testes volt, hosszan tartóan megmaradt a számban az utóíze. Lefolyását tekintve, arabikát meghazudtolóan sok cremát kaptam, ami a fogyasztás végéig kitartott. Mintázódásra nálam nem volt hajlamos. A kávé cappuccinoban is jól szerepel, harmonizálnak, az ízjegyeit nem nyomja el a tej jelenléte. Összességében egy izgalmas karakterű kávét ismertem meg benne, ami vélhetően a pörkölési profilja miatt a speciality és a hagyományos olasz vonal között helyezkedik el benne, mindkét oldalról átvéve jó tulajdonságokat.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

A heti mintánk egy el salvadori speciality minősítésű, különleges honey feldolgozású kávé. Nagyjából egyenletes pörkölésű, a közepestől sötétebb kávészemeket rejtett a zacsi, egy-egy szemen olaj kicsapódás is látható volt. A darálót joker körüli állasra kellett állítani, hogy jó eredmény szülessen. A dózis átlagos volt, ami nálam duplánál 16-17g-ot jelentett. A legjobb eredmény érdekében a 25 mp körüli lefolyásra kellett törekedni, mert nem tett jót az ízeknek a hosszú extrakciós idő. Hőfok tekintetében inkább az alacsonyabb tartományban működött jól. A krém arabikához képest szép és vastag, állagra nagyon rendben van, hajlamos mintázódni is, a fogyasztás végéig kitart. Szerintem a pörkölő mester ezzel a kávéval inkább a populárisabb vonalat célozta meg, mert inkább a klasszikus csokoládés, mogyorós, kakaós és marcipános ízek dominálnak, nagyon alacsony hőfokon enyhe gyümölcsös ízeket is előcsalhatunk belőle. A kávé saját édessége elég csekély, így egy kis cukorral ezen tudunk segíteni. Savassága meglehetősen enyhe, és hiányoltam belőle a komplexitást és a termőterületre jellemző ízeket is, amit valószínű a sötétebb pörkölés eredményez. Tejjel felöntve kellemes kapucsínó készíthető belőle. A presszógép mellett egy Bialetti Brikka kotyogós kávéfőzővel is teszteltem, és így nekem sokkal jobban ízlett, egészen más ízeket tudtam belőle előcsalni. A Brikkával valahogy sokkal komplexebb és savasabb italt tudtam készíteni.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

Nagyon vártam már, hogy sor kerüljön erre a mintára, annál is inkább, mert még nyáron, egy győri látogatásunk alkalmával már módomban állt megkóstolni, és akkor igencsak levett a lábamról. A fekete aromazáras Kapucziner csomagolást bontva közepesnél picit sötétebb, de egységes pörkölésű, ép szemek fogadnak. Az őrlés valahol a joker környékén jó, a megszokott és bőkezű kapuczineres dózisnál egy picivel kevesebb, dupla szűrőben 20-21 gramm mennyiséggel. A hőfokkal már igencsak meggyűlt a bajom, mert eleinte a közepes, magasabb tartományban keresgéltem, és sehogy sem tudtam azt az ízvilágot reprodukálni, amit a helyszínen kóstolhattam. Mint kiderült, a nyáron még egy kicsit világosabb profillal történt a pörkölés, ez indokolta az eltérést. Végül egy utolsó elkeseredett próbálkozás alkalmával 4 fokkal alacsonyabbra lőttem be a pidet, ahol már az erősen robusztás blendek szoktak életre kelni, és csodák csodájára, megkaptam azt, amit már annyira vártam. Szerencsére még maradt annyi a zacskóban, hogy élvezkedni lehessen. A lefolyás teljesen rendben van, látszik, hogy friss a minta. A krémje a műfaji sajátosságoknak megfelelően jónak mondható, nem túl sok, de állaga és olajossága kiváló, a cukrot persze épp nem tartja, csak annak esését tompítja. Ízeiben szép átmenetet mutat az újhullámos és a klasszikus világ határán. Noha nekem az újvilági módi jobban tetszik, de a hőfokkal történő játékkal el lehet tolni efelé. Kellemes, édeskés trópusi gyümölcsös, mandarinos, halvány zöldalmás jegyek viszik a prímet, és főleg alacsonyabb hőfokon erős diós ellenpontozás támasztja meg, némi tejcsokoládéval, karamellával, magasabb hőfokon erősödő grillázzsal, és a "mézes" feldolgozásnak köszönhetően egy kis édeskés fűszerességgel. A korty végén egy kis grépfrútos kesernyésség is felbukkan. Tejes italban is nagyon jól vizsgázott, habár jómagam inkább eszpresszónak szerettem a legjobban.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

A szokásos, igényes, szelepes csomagolásban érkezett a Kapucziner El Salvador mintája. A pörkölés a közepes szintnél kicsit sötétebb, de teljesen egyenletes. Sérült, töredezett baboknak nyomát sem látni. Az illata csokis és nagyon intenzív, ami a minta frissességéről is árulkodik. Az őrlési finomság beállításánál az átlagos „joker” értéknél egy nagyon picit finomabb irányba kellett elmenni, viszont hőfok tekintetében, egész széles spektrumon mozgott a minta. A nagyon magas tartományban azonban üressé vált. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, mintázódásra hajlamos. Olajosságára, állagára sem lehet panasz, kitart a fogyasztás végéig. Íze a hőmérséklet függvényében változik. Alacsonyabb tartományban csokoládés, diós alapon, trópusi gyümölcsös, mandarinos ízjegyeket fedezhetünk fel, míg magasabb hőmérsékleten a csokoládés jelleg erősödik, és megjelenik egy kis grillázs is, a gyümölcsös jegyek pedig picit tompulnak. Mindenki eldöntheti, hogy melyik beállítás tetszik neki a legjobban. A kávé természetes édessége nagyon jó, ami mézes-nektáros jegyként jól kivehető a kapott italban. Testessége jó, utóíze kellemes, grapefruitos lecsengésű. Nekem eszpresszónak ízlett a legjobban, de tejes italban sem volt rossz.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 9 3,5 8 24,5
Zoknee 4 8 4 8 24
Szabiakos 4,5 6,5 4 6 21
Lorien 4 8 4 8 24
Weinmaker 4 7,5 4 8 23,5

Kapucziner Santa Cristina El Salvador szemeskávé teszt kávébabokKapucziner Santa Cristina El Salvador szemeskávé teszt kifolyásKapucziner Santa Cristina El Salvador szemeskávé teszt csapolás
Kapucziner Santa Cristina El Salvador szemeskávé teszt krémKapucziner Santa Cristina El Salvador szemeskávé teszt eszpresszóKapucziner Santa Cristina El Salvador szemeskávé teszt kapucsínó

Összegzés: A Kapucziner Kávémanufaktúra El Salvador mintája a szokásos igényes csomagolású szelepes tasakban érkezett. A frissességre nem lehet panasz, mert bontáskor nagyon finom kávéillatot árasztott. A pörkölés az átlagosnál sötétebb, nagyjából egyenletes. A kávébabok szépek, egészségesek, töredezett szemet nem találni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos beállításra, vagy annál egy picit finomabbra érdemes hangolni, míg hőfok tekintetében az átlagos vagy inkább az alatti területet érdemes megcélozni. Mivel különböző hőmérsékleten más és más arcát mutatja a kávé, így érdemes kísérletezni, hogy kinek mi ízlik a legjobban. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, állaga, olajossága is teljesen rendben van. A cukrot csak tompítja és mintázódásra hajlamos. Ízek tekintetében egész széles spektrumon mozog, attól függően, hogy hova lőttük be a hőmérsékletet. Alacsonyabb hőmérsékleten csokoládés, diós, trópusi gyümölcsös, mézes, míg magasabb hőmérsékleten a csokoládés jegyek erősödnek, bejön egy kis grillázs, karamell, míg a gyümölcsösség némileg csorbát szenved. Testessége jó, utóíze kellemes, hosszan tart, grapefruitos lecsengésű. Koffeintartalma nem túl magas. Leginkább eszpresszónak ajánljuk, de jól szerepelt tejes italok alapjaként is.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!