KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Semiramis Costa Rica kávékóstoló

Semiramis Costa Rica szemeskávé teszt Mitől Más a Semiramis Kávé? A SCAE – azaz a Speciális Kávék Európai Szövetségének – tagjai vagyunk. Nyerskávét csak a kávészövetség által ellenőrzött ültetvényről szerzünk be. A kávét kézzel válogatják át, így a pörkölés egyenletesebb lesz. Csak rendelésre pörkölünk, pörköltkávé raktárkészletünk minimális. A pörkölés minőségbiztosítása részeként műszeres (Colortest) színellenőrzést vezetünk be. A frissen pörkölt kávé 24 órán belül a VIDÉKI üzletekbe is kiszállításra kerül. A Costa Rica egy amerikai kávéfajta, amely a legnépszerűbb fajták közé tartozik. Erős, tiszta, szelíd aromájú, édeskés utóízű kávé. Reggelihez ajánljuk. A bécsi pörkölésnél a legmagasabb a savtartalom. A kávészemek felülete száraz és világosbarna. Csak kiváló minőségű kávészemeket lehet igy pörkölni - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Semiramis kávé hivatalos forgalmazójától, a Semiramis Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Semiramis Costa Rica

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2018.04.22 , Csomagolás: 250g-os szelep nélküli csomagolás
Ár: 2800.-Ft/250g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Heti tesztkávénk egy nem túl jól záró papírzacskóban érkezett, amin a megszokott szelep sem volt található. A felirat szerint egy costa ricai SO-val lesz dolgunk. Vizsgáljuk meg közelebbről! Felbontva a zacskót meglehetősen erős fás/papíros illat csapja meg az orrunkat. A babok szépek: egységesen közepes pörkölésűek (ugyan bécsinek van írva), méretük is elég egységes. Őrléskor tovább erősödik a fás illat...mi lesz ebből? Az lett belőle, hogy az első pár napban a kávé bizony ízeiben is ezt a fásságot mutatta, elnyomva szinte minden más ízjegyet. Ezért pihentettem néhány napig, néhányszor átforgatva, megszellőztetve a babokat. Ennek meg is lett a pozitív hatása: a fásság háttérbe szorult, és megjelentek más, kellemesebb ízjegyek is. A fő vonal tejcsokis, mogyorós, majd belép egy kis gyümölcsösség is, amit leginkább meggyhez, rumos szilvához tudnék hasonlítani. Nem túl markáns és összetett, de kellemes, főleg azok után, hogy a kávé napokig csak fás/papíros ízjegyeket mutatott. Utóíze nem tart túl hosszan, kellemesen mokkás. Édessége nem volt jelentős, savasságát közepesnek éreztem, ahogy a testességét is. A megfelő eredményhez szimpla esetén 9 (LM-szűrő), dupla esetén 18-19 g-ot használtam. A lefolyási idő a standard, 25 mp körül ideális, hosszabb idők esetén felütheti a fejét a fásság, ahogy magasabb hőfoknál is. A kimenet risztrettó és eszpresszó között hozta a jó eredményt, a krém ilyenkor közepes vastagságú, enyhén mintázódik. Tejben viszont meglepően jól viselkedett a kávé, hozta a kellemes mogyorós, tejcsokis ízeket, még cappuccinoban is. A tesztelés első napjaiban történt kellemetlenségek ellenére ajánlom a kávét mindenkinek, aki szereti az enyhén gyümölcsös, lágy, arabikás ízjegyeket, mert egy kis "kezelés" után egy élvezhető desszertkávé lehet a jutalmuk.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 16,5

 

Zoknee:

A következő tesztkávénk egy bécsi pörkölésű Semiramis kávé, Costa Ricából. Szép, közepesen barna pörkölésű szemek fogadtak a zacskóból kiöntve. A tesztelést az alsó hőfoktartományban kezdtem (89-90°C), de itt valahogy az első napokban előjött egy elég durva, kesernyés fás mellékíze, ami igazából háttérbe szorította a normál jegyeket. A hőfok emelésével ez sokat javult, végül 95 fokon álltam meg. Négy-öt nap múlva viszont újabb próbát tettem 92 fokon, és már nem dominált az a markáns mellék íze (de nem tűnt el), azaz jót tett neki, hogy még ki-kibontogatva pihent pár napot. Az ízeit illetve én az olaszos pörkölésű kávékra jellemző ízeket fedeztem leginkább fel benne, keserű csoki, mandula, és egy kis enyhe aszalt gyümölcsösség. Természetes édessége megfelelő volt, az utóíze hosszan tartó, étcsokis, de azért végig ott volt az a fura mellékíz egy kis savassággal társulva. Lefolyását tekintve 30-32mp körül idővel, kicsit emelt dózissal szép eredményt kaptam, már az elejétől kezdve krémesedett, és akár még hosszabb időt is elviselhet. Mintázódásra nem volt hajlamos, és a krém közepesen vastag volt. Az őrleményt a jokerhez képest észrevehetően finomabbra kellett állítanom, közel abba a tartományba, ahova az előző heti kávét is. Szimplában 9-9,2gramm, duplában 18,5 gramm körül kaptam a legjobb lefolyásokat. Kapucsínóban próbálva elveszett a kávé, nem állt jól neki. Értékelést nehéz rá írni, mert az első napokban még barátságtalan volt a kávé, de pár nappal később ez mérséklődött, és egy élvezhető verzióvá szelídült. De sajnos végig kísérte az a pár zavaró íz a teljes tesztelést, így inkább azoknak ajánlanám, akik szeretnek kísérletezni mert nem tűnik egy könnyen megfejthető kávénak.

Kávégép: Gaggia Classic / Kávéőrlő: Compak K6
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 16,5

 

Szabiakos:

Idei második teszt mintánk a Semiramistól érkezett. Egy Costa ricai SO kávé. A babok szépen egységesen a közepesnél egy fokkal világosabbra voltak pörkölve. A darálót a finom állás felé kellett tekerni, hogy szép lefolyást kapjak. A minta nagyon frissen érkezett így bontás után még eltettem pihenni pár napra. A szép lefolyást könnyen sikerült beállítani, ami a szokásosnál nagyobb dózissal volt szép. A krema szépen mintázódott és az állaga is jó volt, kitartott a fogyasztás végéig. Sajnos az ízekről nem tudok ilyen szépen nyilatkozni, bármit csináltam erősen dominált egy papiros, fás íz. Ez az első napokban nagyon erőteljesen jelen volt, a frissesség miatt majd később mérséklődött, de zavaróan ott maradt a háttérben. Ezenfelül étcsokis, mogyorós, pörkölt magvas jegyeket is hordoz. Gyümölcsös ízeket nem éreztem. Savassága közepes, grapefruitos, de sajnos abból sem a kellemes fajta. Testessége jó, de hiába az egyszerű ízek mellett.

Kávégép: Gaggia Baby Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 2 / Összpontszám: 13,5

 

Lorien:

A minta saját márkás, elegáns, belülről impregnált papírtasakban érkezett. A szemek épek, egészségesek, a felirat szerint bécsi, azaz eléggé világos pörkölésűek. Aránylag könnyű megtalálni az ideális paramétereit, arabika átlag körüli vagy fél-egy fokkal alacsonyabb hőfok, és normál őrlés környéke, és a szokásosnál picit magasabb dózis, esetemben dupla szűrővel 19-20 gramm töltet. Lefolyása kifogástalan, látszik, hogy friss alapanyaggal van dolgunk (a későbbiekben kiderül, hogy talán még rá is fért volna pár nap pihentetés). Krémje a műfajt tekintve aránylag bőségesnek mondható, és az állaga is elég jó. Egy rövid cukorpróbát elbír, keverés után záródik, a fogyasztás végéig kitart. Ízekben -kissé meglepő módon - erősen fás, csersavas tónussal nyit, ami erősen rányomja a bélyegét az élményre, szerencsére a tesztidőszak végére sokat szelídült. Mellette vaníliás-virágos fűszeres, csokoládés, mogyorós, mandulás és szilvás, meggyes, illetve trópusi gyümölcsös jegyek fedezhetők fel. Noha természetes édessége megfelelő, másfél mokkáskanál barnacukor jót tesz neki, tompítja a fás, csersavas hatást, és főleg a trópusi gyümölcsös vonalat emeli ki. Tejben egész jól alakult, kapucsínónak kifejezetten tetszett.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 3,5 / Összpontszám: 18,5

 

Weinmaker:

A Semiramistól érkezett minta ízléses csomagolásban érkezett, aminek egyetlen hibáját tudnám megemlíteni, a szelep hiányát. Véleményem szerint ez ma már alap kellene, hogy legyen, főleg egy minőségi kávénál. Kibontás után a szemeket megvizsgálva közepes, egységes pörkölésű, egészséges kávébabok fogadtak. A lefolyás etalonszerű volt, az átlagosnál picit finomabb irányba állított őrlési beállítással. A krém szépen mintázódott és kellően vastag volt. A cukrot szépen süllyedősen nyelte el, és végig kitartott a fogyasztás végéig. A nagy meglepetés ezután következett, mert az első kóstolás nem volt a legkellemesebb, vélhetően nagyon friss volt a kávé, és egy erősen savas, fás ital fogadott. Pár nap pihentetés után azonban nagyot szelídült, és egészen élvezhető kategóriába szelídült, bár teljesen nem tűnt el a fás íz. Ettől függetlenül a csokoládés, mogyorós vonal dominált, némi meggyes, szilvás gyümölcsösséggel. Én dobtam bele egy kis cukrot is, így nekem jobban ízlett, és kevésbé éreztem a fásságot. Testessége jó volt. Leginkább eszpresszónak ajánlanám, nekem tejes italban annyira nem tetszett.

Kávégép: Gaggia Classic PID / Kávéőrlő: Catler CG8030 / Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám:17,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 6,5 3 4 16,5
Zoknee 3 6 3,5 4 16,5
Szabiakos 4 3,5 4 2 13,5
Lorien 4,5 6,5 4 3,5 18,5
Weinmaker 4 6 3,5 4 17,5

Semiramis Costa Rica szemeskávé teszt kávébabokSemiramis Costa Rica szemeskávé teszt kifolyásSemiramis Costa Rica szemeskávé teszt csapolás
Semiramis Costa Rica szemeskávé teszt krémSemiramis Costa Rica szemeskávé teszt cukorSemiramis Costa Rica szemeskávé teszt tejes ital

Összegzés: A minta saját márkás, elegáns, belülről impregnált papírtasakban érkezett. A szemek épek, egészségesek, az egyetlen hátrány talán a szelep hiánya, ami manapság már szinte mindenhol alap követelmény. A pörkölés a felirat szerint bécsi, azaz a kávébabok elég világosra vannak pörkölve. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagos, vagy annál egy picit finomabb irányba érdemes eltekerni, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika tartománynál egy kicsit lejjebb érdemes próbálkozni. Adagolás tekintetében nem érdemes spórolni, szimpla esetén 9-10g-al érdemes számolni. A lefolyás szép, látszik, hogy friss pörkölés, ami első körben vissza is ütött egy erősen fás, papíros ízzel, amely némi pihentetés hatására szerencsére a háttérbe szorult. A krém mennyisége jó, állagára és olajosságára semmi panasz nem lehet. Mintázódásra hajlamos és a cukrot süppedősen nyeli el. Kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében csokoládé, mogyoró, mandula aromákat fedezhetünk fel, amely kiegészül egy kis vaníliás fűszerességgel. A gyümölcsös vonalat meggyes, szilvás, trópusi gyümölcsök képviselik. Testessége jó. Esszpresszóként jól elkészítve desszertkávénak, illetve tejes ital alapjaként ajánljuk.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit világosabb pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!