KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Olasz irodalmi kávéház nyílik Budapesten

olasz irodalmi kávéház nyílikOlasz irodalmi kávéházat nyit szombaton a Polis Nemzetközi Egyesület a budapesti Olasz Kultúrintézet szomszédságában. A Bródy Sándor utcai kávéház irodalmi estékkel, könyvbemutatókkal, kiállításokkal és olasz könyvesbolttal várja az érdeklődőket - tájékoztatta az MTI-t Giuseppe Monsone.

Az egyesület elnöke elmondta: a Polis megalakításának ötlete Magyarországon tanuló és dolgozó olasz, valamint Itália kultúrájához kötődő magyar fiatalok fejében született meg néhány hónapja. Találkoztak Salvatore Ettorréval, az Olasz Kulturintézet igazgatójával, aki az épület szomszédságában található egykori olasz kávéház megnyitásához keresett ötleteket, és megtetszett neki a Polis koncepciója - számolt be a kezdetekről az egyesület fiatal vezetője. 

Giuseppe Monsone megfogalmazása szerint a Polis célja, hogy a mai olasz kultúra ne csak egy szűk réteghez jusson el Budapesten, ezért akarnak nyitni a fiatalok felé. "Nem csak a pizzáról, a designról és a divatról szeretnénk ismertek lenni a szemükben" - tette hozzá. A Polis elnöke hangsúlyozta, nem egyszerű kávézót nyitnak, hanem egy szalont, ahol a fiatalok találkozni tudnak majd. "Könyvesboltot is üzemeltetünk, de ezt nonprofit alapon tervezzük működtetni. Megállapodtunk a két legnagyobb olasz kiadóval, a Mondadorival és a Mulinóval, így ugyanolyan áron tudjuk árulni a köteteket, mint amennyiért Itáliában kaphatók" - árulta el Giuseppe Monsone. 

Hozzátette, a kiadók egy-egy ingyenes példányt is adnak minden könyvből, így helyben olvasásra is lesz lehetőség: "akár egy kávé mellett el lehet majd üldögélni egész nap, és irodalomról beszélgetni, olvasni, este zenét hallgatni".
Az egyesület célja, hogy minden hónapban legalább két kulturális programot szervezzen; az első esemény Kondor Attila fiatal magyar festő szombaton nyíló kiállítása lesz - közölte Giuseppe Monsone. Mint hozzáfűzte, sikerült megállapodniuk Baán Lászlóval, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával is, hogy az érdeklődők számára látogatást szervezhessenek a múzeum restaurátorműhelyébe. 

A Polis vezetője megjegyezte, a kávéház az olaszországi ösztöndíj-lehetőségekkel kapcsolatos információs pontként is üzemel majd. A szombat délután fél 6-kor kezdődő ünnepélyes megnyitón jelen lesz többek között Giovan Battista Campagnola, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete, Salvatore Ettorre, Szörényi László, volt olaszországi magyar nagykövet és Szőnyi Zsuzsa, a legendás római Triznya-kocsma alapítója.

Forrás: MTI