KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávéföldek asszonyai

Gőzölgő, illatos kávé nélkül el sem tudod képzelni a reggeledet? Sokan ezért keményen megdolgoznak, és még csak azt sem tudják, milyen íze van az általuk termelt kávénak.

Kenya északi részén terül el Nandi: lenyűgöző, buja zöld tájai szemet gyönyörködtetők, meredek lejtőinek vulkanikus talaja pedig ideális kávé- és teatermesztésre. A környék azonban mostanában nemcsak kivételes adottságai miatt kap nagyobb figyelmet, hanem a női kávéfarmok miatt is. Ugyan Kenya a világ kávétermelésének mindössze 6 százalékát teszi ki, a mostani történések mégis nagy jelentőséggel bírnak: Kenyában a nőknek most először lehet saját kávéföldjük.

Munka fizetség nélkül: a női munkának nem volt értéke


A Women in Coffee a Fairtrade Africa egy projektje, ami a kenyai kávétermesztő nőknek segít. A Zawadi nevű kávé - neve 'ajándék'-ot jelent - nemcsak ízében különleges: a tejcsokoládé és narancsvirág aromáját is magában rejtő kávét kizárólag nők termelte kávébabból készítik. A kezdeményezésnek köszönhetően a nők többé már nincsenek kiszolgáltatva a férfiaknak, és a munkájukért cserébe pénzt is kapnak. Nehéz feldolgozni, de eddig a kenyai nők szó szerint ingyen dolgoztak a kávéföldeken.

"A Woman in Coffee-nak köszönhetően kitörhettem a koldus létből, és már nekem is lehetnek terveim a jövőre nézve" - meséli Rhoda Biy, az 50 éves, 6 gyerekes anya.

Amíg idáig jutottak a nők, sok igazságtalanságot voltak kénytelenek elviselni, és számos akadályt kellett legyőzniük. Amellett, hogy heti 20 órában (!) tűzifát gyűjtöttek, főztek, és gondoskodtak a gyerekekről, hiába segítettek a kávéföldeken, nem kaptak fizetést. Amíg a nőknek nem járt fizetség a munkájukért, alapvető dolgokhoz nem jutottak hozzá - fehérnemű, egészségügyi betétek. Kivéve, ha a férjüktől sikerült kikönyörögni a rávalót. Sok fiatal lányt, akinek a családja teljesen elszegényedett, férfiak használtak ki, pénzért cserébe. Marion Ng’ang’a, a Woman in Coffee vezetője tökéletesen érzékelteti, mekkora változást jelent a nők számára a fizetés:

„Ha anyámra gondolok, csak idős asszonyként tudok rá emlékezni. Az arcán mély ráncok formájában hagyott nyomot a kemény munka. De most azok a nők, akikkel találkozom, akik kaptak az apjuk vagy férjeik kávécserjéiből, mosolyognak. Büszkék. Úgy beszélnek a nőről, mint a közösség központi pilléréről, a nőről, aki be tud menni a városba, és új ruhákat vásárolhat, amik tiszták, és nem feketedtek el a fatüzelésű tűzhelytől.”


kavefoldek asszonyai1

Amíg csak a családfők kaptak pénzt, addig rendszerint haza sem mentek, amíg a fizetésük nagy részét el nem költötték. A pénztelenség rengeteg veszekedés kiváltója volt: fizetésnapokon a pénzre váró férjeiktől fegyveres őrök igyekeztek távol tartani az elkeseredett asszonyokat, akik addig akartak egy kis pénzhez jutni, amíg a férjük el nem költötte azt az utolsó fillérig. Egy idő után az asszonyok megelégelték, hogy hiába segítenek be a kávétermelésbe, nem kapnak érte semmit, így leálltak a munkával. Ez kihatott az egész termelésre és a nyereségre is, így megszületett a Woman in Coffee.

"Megvitattuk, hogyan lehet feloldani azt az ellentmondást, hogy a kenyérkereső fizetése nem elég a család élelmezésére, és mit tudunk tenni azért, hogy a nők által végzett munka is pénzre váltható legyen" - fejti ki Samson Koskei, a szomszédos Kabng’etuny Farmers Coffee Cooperative Society elnöke.

Nők a kávéföldeken


2012 júliusában született meg az az ötlet, hogy a férfiak kávécserjéinek egy részét adják oda a feleségeiknek. Az első tárgyalások nem jártak túl nagy sikerrel, mivel a férfiak féltek, hogy a feleségeik elveszik tőlük a jövedelmüket, és elhagyják őket. Ezért Koskei és még páran példát mutattak: megosztották a nőkkel a kávécserjéiket, akik így regisztrált kávétermelők lehettek, saját keresettel.

A kezdeményezés sikerrel járt: ma már egyre több asszonynak vannak kávécserjéi, és bár ugyanúgy keményen dolgoznak, mint eddig - sokszor hajnal 5 órától este 10-ig -, de legalább már van saját jövedelmük. A keresetüket a gyerekeikre és az iskoláztatásukra költik, és egyre többen érzik, hogy az az út, ami az egyenlőség felé vezet, jó tapasztalatokat tartogathat a férfiak és a nők számára is. Egy 9 gyerekes anyának ezt jelenti a Woman in Coffee:

„A Woman in Coffee segített nekünk a lehetőségek megteremtésében. 9 gyermek anyja vagyok. Most már képes vagyok pénzt keresni és gondoskodni a gyermekeimről. Minden gyermekem tanul.”

kavefoldek asszonyai2

A termeléshez minimálisan 50 kávécserjére van szükség, a férfiaknak általában 300-400 bokruk van. Mára több mint 500 női kávétermesztőt tartanak nyilván, akik átlagosan 250 kávécserjével rendelkeznek. A projekt végre elhozta a reményt és a függetlenedés lehetőségét a nők számára, sőt: megváltoztatta a családi dinamikát is. Bár nem volt egyszerű, de a férfiak nagy része belátta, hogy a feleségeik jól bánnak a pénzzel, és képesek beosztani azt. Amíg régebben a családok állandó anyagi problémákkal küzdöttek, most, hogy a nők is dolgozhatnak, már egyre többen képesek fedezni a költségeiket.

A szövetkezetek motivált, képzett és jól dolgozó nőkkel gazdagodtak, akiknek ugyan kevesebb bokruk van, összességében mégis produktívabbak, mint a férfiak, ami egy egészséges versenyhelyzetet teremtett. Sok férfi nem akarja, hogy szégyenben maradjon a feleségével szemben, ez pedig jobb munkára ösztönzi őket. Most már a nők is képesek gondoskodni a gyerekekről, a család jobb minőségű ételekhez juthat, sőt, saját telefonjuk is lehet, ami eddig a férfiak kiváltsága volt.

Itthon is lehetsz fair: nézd meg, milyen kávét iszol!


A kávé a 2. leggyakrabban forgalmazott áru a világon a nyersolaj után, és a kávérészvények körülbelül 100 milliárd dollárt érnek a New York-i tőzsdén. Ha nem fair trade szervezetben dolgoznak a kávétermesztők, akkor a gazdálkodók sokszor csak napi 2 dollárt kapnak fizetség gyanánt, ez körülbelül 545 forintnak felel meg, ami havi szinten 16350 forintos havi jövedelem, HA 30 napon keresztül dolgozott. A világ kávétermelő munkásainak egy része soha nem kóstolta meg az általuk termelt kávét, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. Ráadásul az időjárás viszontagságainak is ki vannak téve, mivel nincs pénzük arra, hogy a földjeiket és a kávécserjéket megvédjék.

A Woman in Coffee egy fair trade projekt, vagyis nagy hangsúlyt helyez a becsületes kereskedelemre, és arra, hogy a termelők méltányos árat kapjanak a terményért. A felvásárló, függetlenül az éppen aktuális tőzsdei ártól egy minimálisan kifizethető árat határoz meg a termelők felé, így a termelők nincsenek kiszolgáltatva a mindenkori pénzpiaci helyzetnek. A termelők további fair trade Premium díjat kapnak a fejlesztésekre, amit a termelékenység és a minőség javítására kell felhasználniuk. Ezen kívül a gazdálkodók segítséget kapnak abban is, hogy a vásárlókkal való jobb kapcsolatokat alakíthassanak ki, valamint segítenek megteremteni a megfelelő, egészséges és biztonságos munkakörülményeket.

kavefoldek asszonyai3

Biztosítják az átláthatóságot, ügyelnek a környezetvédelemre, a földeken pedig nem dolgozhatnak gyerekek, sem kényszermunkások, ami a 3. világbeli országokban igen gyakori. Egy fair trade alapú szervezetben folyamatosan támogatják az alkalmazottak fejlődését, és ügyelnek a nemek közötti egyenlőségre is, amire Kenyában nagy szükség volt. A Fairtrade Africa emellett abban is segített a nőknek és a családoknak, hogy a fatüzelés helyett biogázzal főzhessenek, így csökkentve a füst és a korom okozta egészségügyi kockázatokat, és a nehezen beszerezhető fa felhasználását is.

A Zawadi kávét egyelőre csak Kenyában lehet megvásárolni, azonban te is rengeteget segíthetsz, ha megbizonyosodsz arról, hogy olyan gyártótól vásárolsz kávét, ahol a termelés során nem használják ki a gazdákat. Ha szupermarketben vásárolsz, tájékozódj a címkékről, keresd a fair trade jelét, ma már a nagyobb boltokban itthon is hozzájuthatsz fenntartható gazdálkodásból származó, jó ízű kávékhoz. Sőt, egyre több olyan kávézóba is beülhetsz egy jó erős feketére, ahol csak fair trade kávét szolgálnak fel.

Forrás: Nosalty