KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pascucci Golden Sack kávéteszt

pascucci kávé1935-ben Mario Pascucci folytatja apja üzletét és megnyitja a család első boltját Montecerignonéban. Marioval a kis élelmiszerüzem kinövi magát. A kávé főszereplője ezen időszak fejlődésének, amit csak a második világháború fékez meg. Az 50-es években Alberto Pascucci elhatározza, hogy iparosítja a kávépörkölést és megalapítja az első gyártórészleget. 1963-ban üzembe helyezi a direktlángos pörkölőgépet, hogy minél homogénebb alapanyagot hozzon létre az eszpresszókávéhoz. 1975-től a Pascucci Café már csak az eszpresszóval foglalkozik, az egyéb élelmiszerkereskedelem megszűnik, egyetlen cél van immár a minőségi kávé. Amikor a termelés módját eldöntötték, a vendéglátóipari egységek (hotelek, éttermek, kávézók) eladási csatornáját választották a magas minőségű keverékek előállításával együtt. A Pascucci cég számára mindig is fontos volt, hogy értékessé tegye a saját hagyományos eszpresszóját, keresve azokat a megoldásokat, amelyekkel a holnap számára is élővé tehetik azt. Kisebb és nagyobb változtatásokat hajtott végre e tradícionális termék korszerűbbé tétele végett. Megszületett a hagyományos ízvilágú "miscela classic" mellett a "miscela bar mild", mely egyesíti az erőteljes és természetességben gazdag arabicat a mosott, lágyabb arabica kávéval és a "miscela golden", mely megújulást jelent az eszpresszó ízében. Az édes keverékek összeállításával meghódította az ízekre jobban odafigyelő közönséget, mint például a fiatalok és a nők. A lágyabb keverékekkel az ízek világában jártasabb publikumnál aratott sikert.

A Pascucci kávé hivatalos forgalmazójától a Magda Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Pascucci Golden Sack

Ár: 7900 Ft/kg, Forgalmazó adatai
 pascucci golden sack kávé

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keseru egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family őrlő és kávéfőző
3
9
4
4
20
Monyesz/ Solis SL90
3
8
3
3
17
Blaze/Gaggia Evolution-Iberital Challenge
3
6
4
4
17
Jobog/Saeco Crema bronzbojlerrel, OPV-vel ellátva, nyomásfokozó nélküli kar+Iberital őrlő
3
6
4
2
15
SiD/Olympia Express Club + Anfim Best, Quick Mill 0650 + Gaggia ipari őrlő
4
6
3
4
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi Nekem ez a Pascucci keverék is érdekes volt. A minta végéig úgy ittam, hogy van benne valami, de nem tudom mi. Amit éreztem, hogy nekem jobban ízlett, ha nem 25, hanem kb. 20 másodperc alatt folyt le a 3 cent. Hasonlóan az előző keverékhez ennek a krémje sem volt átütő, a cukrot csak alig tartotta meg, szinte azonnal elsüllyedt. Ennek ellenére keverés után is végig megmaradt és a csésze oldalára is jutott belőle. Kortyolgatás közben lágyan, selymesen csúszott le, élmény inni. Kicsit savanykás, inkább étcsokis, íz mogyoróval, erősen marcipános kísérettel. Fogyasztás után aránylag sokáig finom kávéíz maradt. Kapucsínónak is jó kávé, főleg ha még picit finomítunk az örleményen, ezáltal a savanykásságot és az ízeket fokozva főzzük le a ristretto alapot. Ez egy kicsit különlegesebb, ízletesebb kávé a többinél.
Monyesz

A babok szépek, sötét pörkölésűek (11), enyhén olajos fényűek. Közepes, kellően olajos crema, a cukrot tartja, a süllyedése után záródik, fogyasztás során végig megmarad, színe mogyoróbarna. Nem túl domináns a kakaós-étcsokis jelleg, egy nagyon jól kiegyensúlyozott ízű keverék, a robuszta tartalom nem túl magas, de azért a crema szép. A robuszta az ízben nem is érezhető ki. Az alapíz mellett gyümölcsösség-kicsi savasság érződik az eszpresszóban, de ez nem zavaró, viszont a mértéke függ a darálás finomságától és a lefőzés idejétől (a tömörítés erősségétől). Nekem az igazán eltalált lefőzésnél egy érdekes íz is felbukkant, tovább színesítve az ízpalettát. Eszpresszónak és kapucsínónak is kellemes keverék, de eszpresszónak és risztrettónak lefőzve érdemes odafigyelni, hogy tökéletes eredményt kapjunk. Én elsősorban egy kellemes desszertkávénak tartom, reggeli kávénak talán kevésbé alkalmas.

Blaze

A kávébab pörkölési színe közép sötét (9) , a kávé szemek között található sérült és világosabb szem is bőven , olaj nincsen a felületükön. Krémje nem túl vastag  : a cukrot rövid ideig és csak kis mennyiségűt tud megtartani. 
A kávé íze enyhén gyümölcsös, még érezhető rajta fanyar ízvilág is. A kávé risztrettóként és  eszpresszóként nem a legjobb a fent említett fanyarsága miatt véleményem szerint, kivéve azoknak akik kedvelik a kissé fanyarabb, savanykás ízű kávét. Kapucsinóban és egyéb tejes italokban tökéletes alapanyag: igen kiváló ízű kapucsinók készültek vele a teszt folyamán. Fogyasztási összképe jó, útóíze eszpresszóként fogyasztva enyhén savanykás és talán halványan füstös.

Jobog

A Pascucci Golden Sack pörkölése hasonló az Extra Bar Classichoz, nincs zsíros fénye a baboknak. Mintha több robuszta szemet látnék a keverékben. A krém mégis gyengébb. A krém és a kávé olajossága a Classic szinte túlzó olajosságához képest erős jóra csökkent. Ízében az amúgy sem erős ízű Classic enyhébb változata. A friss babok némi robusztás kesernyésséget hoztak, nekem nem zavaró, inkább kellemes mértékben. Ez a kesernyésség néhány nap után eltűnt. Savanykás íz nem jött, kevéssé érzékeny a hőmérséklet csökkenésre. Jó testes kakaós, túlzásoktól mentes kávé. Igazi erényeit kapucsínóként csillogtatja, erre még nejem is csettintett. Nem olvad bele a tejbe, mint a Classic, kellemesen érezteti jelenlétét. Koffeintartalma ennek is –számomra örvendetes módon- alacsony. Kapucsínónak ajánlom, de eszpresszónak is finom.

SiD Közepes pörkölésű, nem olajos kávészemek, őrléskor kellemes illattal. A krém egységessége és tartóssága (a megadott szempontok alapján) A krém átlagosan vastag, a cukrot megtartja rövid ideig. Ideális vízhőfok esetén kakaós, diós, enyhén savanykás bogyós gyümölcsösséggel, minimális keserű utóízzel. Klasszikus olaszos eszpresszónak vagy risztrettónak nekem nem igazán jött be, ellenben kapucsínónak egyszerűen zseniális, tökéletesen összesímul a tejjel. Tejes italok kedvelőinek vagy az osztrák stílusú eszpresszó kedvelőinek ajánlom.

pascucci golden sack kávébabokpascucci golden sack csapolás pascucci golden sack eszpresszó
pascucci kávé krém kontra cukorpascucci golden sack kapucsínó és eszpresszópascucci golden sack kávécsendélet

Összegzés: A kávébabok szépek, közepesen sötét-sötét pörkölésűek. A krém sűrűsége átlagos, a cukrot rövid ideig tartja, de keverés után szépen záródik, fogyasztás közben szépen bevonja a csésze oldalát. Íze bársonyos, lágy kakaós, étcsokis jellegű, mogyorós, diós és enyhén gyümölcsös. Az alapíz mellett gyümölcsösség-kicsi savasság érződik az eszpresszóban, de ez nem zavaró, viszont a mértéke függ a darálás finomságától és a lefőzés idejétől (a tömörítés erősségétől). Alacsony vízhőfokra eléggé érzékeny, ilyenkor hajlamos a savanykás ízek felé elmenni. Eszpresszónak és kapucsínónak is kellemes keverék, de igazi erényeit kapucsínóként csillogtatja meg, tökéletesen összesímul a tejjel. Ára sajnos elég magas.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!