Államosítaná a teljes kávéiparát Burundi

Nyomtatás
Burundi államosítaná a kávéiparát, az állam ugyanis a farmerek magánszektor általi kizsákmányolását okolja azért, hogy nem nő a termelés volumene – írja a Bloomberg.

Az agrárminisztérium álláspontja szerint 1991 óta - mióta az állam nem vállal szerepet az ágazatban - a kávétermesztésben érdekelt magáncégek nem veszik figyelembe a gazdák érdekeit, a termelés pedig stagnál. Burundi számára ez nem jó hír, mivel a kávétermesztés stratégiailag fontos ágazat, az exportjuk értékének 80 százalékát adja. A kávét 1922-ben a belga gyarmatosítók vitték Burundiba, az ágazat 1976-ig magánkézben volt, majd onnantól 1991-ig kormányzati irányítás alatt állt. A minisztérium szerint ekkor volt a termelés fénykora, a liberalizáció pedig visszavetette a fejlődést.

A kávétermesztő magáncégek értelemszerűen nem boldogok a hírtől, kifogásolják, hogy miután éveken át forrásokat fektettek a termesztésbe, a kormány egyszerűen rátelepedne az ágazatra. "Hogyan fog ez történni?", tette fel a kérdést a kávétermesztők szövetségének elnöke.

Forrás: Index