KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Új értékelési rendszer a Barista Bajnokságokon

új pontozási rendszer a barista bajnokságokonIdén is megrendezésre került a Magyar Barista Bajnokság a HOVENTA vendéglátóipari szakkiállítás keretében. Az idén 5. alkalommal megrendezett versenyen már új pontozási rendszerrel bírálta a nemzetközi zsűri hazák baristáit.

Az előző évekhez képest jelentős változás, hogy a versenyen már az új – a következő Világbajnokságon is használatos – értékelőlapokat használta a nemzetközi zsűri.

Az új pontozási szisztéma szerint az érzékszervi bíró maximum 179 pontot adhat egy-egy versenyzőnek. Az eddigi évekhez képest fő különbségként kiemelendő, hogy ebben a rendszerben sokkal kisebb szerep jut a technikai bírók által adott pontszámoknak. Korábban az ő pontszámaikat átlagolták, majd hozzáadták minden érzékszervi bíró pontszámához. A két technikai bíró így valójában "négy embernyi" pontot adott.

Az új rendszerben pontjaikat (maximum 77) a főbíró egyszerűen hozzáadja az érzékszervi pontokhoz, nincs duplázás. A technikai pontszámok súlya így 35-ről 18%ra esik vissza az összesített eredményben. A maximálisan elérhető pontok száma 870 (4x179 + 2x77).

Ezenkívül a versenyzők számára lényeges szempont, hogy az érzékszervi értékelésben az espresso, a cappuccino és különleges ital ízharmóniája jóval hangsúlyosabban került értékelésre, mint az előző évek magyar bajnokságain.

Forrás: Kávéházak