KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pacificaffe Costa Rica Hacienda Sonora kávékóstoló

A kávé a 18. század utolsó évtizedében érkezett Costa Ricába. Az évek elteltével, a kávé egészen a Costa Rica-i Central Valley felvidékéig terjeszkedett. A kávé elterjedése és kereskedelme nagyban befolyásolta az ország kulturális, illetve társadalmi és gazdasági tájait. A számtalan kávécserje fajta, a gazdag talaj, a magas talajszint, és az egyedülállóan fejlődő régió teszi a kávé profilját népszerűvé és keresetté. Ezen tényezők összjátéka tette lehetővé, hogy az országnak méltó hírneve legyen, és úgy ismerjék, mint közép-Amerika egyik legjobb kávé termelője. 1350 méter talajszint felett termesztik, mely ideális magasság az ínyenc kávéhoz. Olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, mint citrusos savak, és gyümölcsök illetve a csokoládé bársonyos jegyeinek kombinációja - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pacificaffé kávék hazai forgalmazójától, a Pacificaffé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


pacificaffe costa rica csomagolasKávé típusa: Pacificaffe Costa Rica Hacienda Sonora

Pörkölés ideje: 2020.02.01, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9.000.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Csakúgy, mint az előző tesztnél, mostani mintánk is egy costa ricai single origin volt. A zacskót felbontva kicsit fás, nyers illat várt (ami aztán később teljesen eltűnt, szerencsére). Ez jellemzően az alulpörkölt és nagyon friss kávék sajátja; esetünkben utóbbiról volt szó, ugyanis a babok szép egységesen közepes pörkölésűek, kissé változó méretűek voltak. Amikor megkezdtem a tesztelést, az anyag még csak kéthetes volt, így némi szellőztetés után tudtam csak megkezdeni az érdemi "vallatást". Az első dolog, ami szembeötlött, az a minta savassága volt, én közepesnél kicsivel erősebbnek éreztem. Ez nem feltétlenül baj, ha a savak gyümölcsösségbe tudnak "transzformálódni". Itt jellemzően citrusos savasság volt jelen végig, ami a tesztidőszak végére kicsit visszafogottabb lett. Az ital gerince tehát ez, azonban szerencsére érezhetünk még finom mézes/karamellás édességet, egy csokis, enyhén kakaós ízjegyet, amit végül egy mogyorósba forduló ízjegy zár. Ezek teljesen rendben vannak így, azonban én az előző mintát kicsivel komplexebbnek éreztem. Az ital testessége közepes volt, krémességét jónak találtam, a crema mintázódott is, vörösesbarna árnyalatban. Koffeintartalma nem volt jelentős. A megfelelő eredményhez 19-20 g-os dózisok kellettek (dupla esetén), a lefolyási idők a standardnál hosszabbak voltak, a kimenet risztrettó és eszpresszó között. Hőmérséklet tekintetében nem volt annyira kényes, de a közepes vált be leginkább. A tesztidőszak alatt nem öregedett számottevően a minta. A savassága végett azt gondoltam, tejben nagyobbat fog villantani a kávé, de a múlthetihez hasonlóan, ez az anyag is a kevesebb tejjel készülő italokkal karakteresebb. Egy finom desszertkávét ismertem meg ebben a costa ricai SO-ban, de főleg az újhullámos kávét kedvelőknek ajánlom.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 23,5

 

SicTransit:

Soron következő teszt tételünk is Costa Ricából származik, ezúttal nem a Bányai-farmról, hanem a Pacificaffe jóvoltából a “Hacienda Sonora” ültetvényről. A kávé az esztergomi pörkölőtől megszokott, teljesen műanyag, szelepes zacskóban érkezett. A nitrogénes védőgáz kiszellőztetése után kellemes édes-tejcsokis illatot árasztott. A szemek egységes méretűek voltak, szép világos pörköléssel (7/16), töröttet nem láttam közöttük. A korábbi costa ricai kávéknál használt őrlőálláshoz képest további finomításra volt szükség a szép lefolyás eléréséhez. A csapolás az elején is egészen világos színekkel indult meg, mely a végére is megmarad, nem válik áttetszővé. A crema nem túl bőséges, de tökéletesen megfelelő, viszont nálam elég nagy buborékok is voltak benne. Kóstolva elég balanszos kávét kaptunk: Jó minőségű, izgalmas savak, de nem túl tolakodóan, elég sok édesség, selymes-közepes test melyet a keserű lecsengés zár kerek egésszé. Konyakmeggyes íze könnyen fordul át csokoládévá, hosszú lecsengéssel. Időnként bogyósgyümölcsös ízeket is mutatott. Tejes italként is inkább a balanszos tulajdonsága dominált, jól harmonizált a tej édességével capuccinoban. Nagyon örülök, hogy egy, a costa ricai terroir-ra ennyire jellemző kávét is kóstolhattunk.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8  / Összpontszám: 23,5

 

Szabiakos:

Heti mintánk, ahogy az előző heti is egy costa ricai kávé. A babok kb. közepes pörkölésűek. A csomag illata arról árulkodott, hogy valami visszafogottabb ízeket mutat majd a kávé. A darálót inkább a finomabb állás felé tekertem, a hőt közepesre lőttem be, és az adagolás is nálam a szűkebb eszpresszó felé volt a legjobb, 1:2 arány környékén. Az első napokban a nitrogénes csomagolásnak köszönhetően a kávé még elég nyers ízeket mutatott, amik a napok előrehaladtával csökkentek. Az alapot a terroárra leginkább jellemző „csokis-mogyorós” ízek adták, ezt egészítették ki visszafogottabban a citrusok, és nagyon halványan a bogyós gyümölcsös ízek, háttérben egy minimális nyers, fás ízzel, amit elég nagy odafigyeléssel lehetett csak visszaszorítani. Testessége, főleg, ha az ajánlott 1:2 arányt követjük nagyon jó, úgy ahogy a crema is nagyon korrekt, mind mennyiségileg mind minőségileg, hajlamos a mintázódásra. Utóíze masszív keserű csokis, az ital savai kellemesek azonban nem túl izgalmasak, de az összkép az ár/értéket bőven túlhaladja.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

A Pacificaffe hagyományos dizájnú, simítózáras, szelepes csomagolásában érkezett a minta. A csomagból a közepesnél egy árnyalattal sötétebb, ép, egészséges kávészemek kerültek elő, illatuk friss. Átlagosnál finomabb őrlést kíván, és az sem baj, ha a tankönyvinél hosszabb lefolyást kap, akár 30 másodperc fölé is merészkedhetünk. Hőmérséklet tekintetében nem kényes, a normál arabika hőfok teljesen megfelelő. Lefolyása vékonyan indul meg, és végig egyenletes marad. Krémje enyhén mintázódik, mennyisége és minősége arabikához mérten jó, kitart a fogyasztás végéig, és felkúszik a csésze falára. Ízeiben talán kicsit visszafogottabban, de szépen hozza a régióra jellemző csokoládés, trüffeles jegyeket, némi fás-fűszerességgel, megfelelő savassággal. Utóízében mokkás-csokoládés marad. Természetes édessége önmagában is elegendő, de egy kis barnacukorral is jól működik. Tejes italban kicsit eltűnt, inkább csak a rövidebb verziókban jeleskedik.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

A Pacificaffé mintája a már megszokott, szelepes, simítózáras, igényes csomagolásban érkezett, amely ezúttal egy costa ricai single origin kávét rejtett. Bontáskor, pici szellőztetést követve, nagyon finom csokoládés illatot árasztott. A nitrogénes tartósítás miatt a Pacificaffé kávéit érdemes egy picit szellőztetni, mert anélkül a túl friss kávékra jellemző tulajdonságokat mutatja, utána pedig szépen megszelídül. A kávébabok szépek, egészségesek, és egységes pörkölésűek. Töredezett szemet egyáltalán nem láttam. Az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kellett tekernem, úgy, hogy tankönyvi, vagy picit lassabb lefolyást kapjak. Hőfok tekintetében az átlagos arabika hőmérséklet teljesen jó eredményt adott. A lefolyás szép, a krém mennyisége bőséges, és szépen mintázódik. Állaga, olajossága is nagyon jó, kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében elsősorban a citrusos gyümölcsös vonal dominál, érezhető, de nem bántó savakkal. Ezt szépen egészítik ki a csokoládés, karamellás, mogyorós jegyek, finom mézes-nektáros édességgel. Az összkép nagyon kellemes, és az ízek szépen egyensúlyban vannak. Testessége jó, utóíze kellemes és hosszan tart. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így délután is bátran fogyasztottam. Egyaránt jól szerepelt nálam eszpresszónak és tejes ital alapjaként is. Érdemes megkóstolni.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 8 3 8,5 23,5
SicTransit 4 8 3,5 8 23,5
Szabiakos 4,5 6,5 4 8 23
Lorien 4,5 7 4 8,5 24
Weinmaker 4 8 3,5 9 24,5

Pacificaffe Costa Rica Hacienda Sonora szemeskávé teszt  kávébabokPacificaffe Costa Rica Hacienda Sonora szemeskávé teszt csapolásPacificaffe Costa Rica Hacienda Sonora szemeskávé teszt  krém
Pacificaffe Costa Rica Hacienda Sonora szemeskávé teszt  nyitott szűrőPacificaffe Costa Rica Hacienda Sonora szemeskávé teszt  shotPacificaffe Costa Rica Hacienda Sonora szemeskávé teszt  eszpresszó

Összegzés:

A már jól ismert Pacificaffés szelepes, simítózáras, igényes csomagolásban érkezett a minta. A kávébabok egészségesek, egyenletesen közepes pörkölésűek, töredezett szemet nem látni. Illatuk friss, csokoládés. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb irányba érdemes az őrlőt beállítani, úgy, hogy a tankönyvinél hosszabb (30 másodperc) lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes próbálkozni. A krém mennyisége bőséges, állaga és olajossága nagyon jó, mintázódásra hajlamos. Kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalát. Ízek tekintetében a csokoládés, mogyorós aromákat szépen ellensúlyozza a gyümölcsösség, amelyben leginkább a citrusok érvényesülnek, de egy kis bogyós gyümölcsösséget is felfedezhetünk.  Nagyon jó a természetes édessége is, amely mézes-nektáros formában jelenik meg. Testessége jó, utóíze hosszan tart, és csokoládés, mokkás lecsengéssel zárul. Koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek, így akár délután is bátran fogyasztható. Elsősorban eszpresszónak, risztrettónak ajánljuk, de tejes italokban is finom. Érdemes figyelni az akciót, mert akkor best buy kategória!

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!