Kávékapszula, kávépárna, pod – az új generáció

Nyomtatás
kávékapszulaA mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut mindenre. Nincs ez másképp a kávéval sem. Sokan bár kedvelik a kávét, de idő hiányában (vagy tegyük hozzá, netán csak lustaságból) nincs kedvük rendesen elkészíteni, és beérik a számomra csak „pótkávénak” számító instant termékekkel. A másik ilyen terület az iroda, ahol kiemelten fontos az időtényező, és a tisztaság és az állandó minőség. Még mielőtt bárki megvádolna elfogultsággal, leszögezem, hogy ezeknek az instant italoknak is megvan a maga helye a fogyasztói palettán, de túl sok köze nincs a valódi frissen főzött kávéhoz az egyszer biztos, bármennyire sulykolják belénk a reklámok.

Most hogy közelegnek az ünnepek, sokak fejében megfordult, hogy beszerezzenek egy új kávégépet, és szinte nap mint nap teszik fel , az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

Általában az elvárások, hogy a kávéfőzőre ne kelljen sokat várni míg bemelegszik, egyszerűen, gyorsan (barista képesítés nélkül) lehessen vele normális kávét lefőzni. Emelett jó lenne ha viszonylag olcsó is lenne, és lehetőleg üzembiztos legyen, kevés hibalehetőséggel. Ja és az se lenne hátrány, ha nem járna takarítással, mosogatással.

Ilyenkor az ember vakarja a fejét, hogy mit is ajánljon, mert ugye olyan nem létezik, hogy szinte minden kritériumnak megfeleljen, azonban ha készek vagyunk egészséges kompromisszumot kötni, máris körvonalazódik jónéhány lehetőség.

A hagyományos kávégépek, amik szemes és darált kávéval is működnek általában drágák, és elég nagy a meghibásodási lehetőségük, javításuk drága ha kifutunk a garancia időből. Természetesen ezek mindig akkor akarnak elromlani.

Nézzük miből is választhatunk:

A hiányzó láncszemet az egyre jobban terjedő podos, kávékapszulás technológia jelentheti, mivel az adagonként csomagolt kávét rendkívül egyszerűen, és könnyen, ráadásul mindig azonos minőségben készíthetjük el. Azzal tisztában kell lennünk, hogy ezek a kapszulák, kávépárnák drágábbra jönnek ki, mintha szemes vagy őrölt kávét vásárolnánk (természetesen kialakításuk miatt drágábbak), viszont azt az előnyt hordozzák, hogy az így elkészített kávé után szinte nincs semmi takarítás, nincs zacc, nem öregszik meg a felbontott kávé, és mindig állandó minőségben élvezhetjük kávénkat.

Melyiket válasszuk? A kérdés nem egyszerű, viszont ha tisztázzuk a saját elvárásainkat könnyen szűkíthetjök a kört.


Ha csakis a legjobbal elégszünk meg, és hajlandók vagyunk viszonylag többet kiadni egy készülékért úgy egyértelműen egy E.S.E. (Easy Serving Espresso) pod-os rendszerű gépet ajánlhatunk. Mivel ez egy nyílt és kiforott rendszer (szabvány), így számtalan kávé közül választhatunk (szinte az összes kávégyártó kínálatában megtalálható), és nagyon jó minőséget érhetünk el használatával. Egy E.S.E pod-os gép nagyjából 70 ezer forint környékéről indul (p.: SGL Podstar), viszont sokkal kisebb a meghibásodás lehetősége mint az automata kávéfőzőknek, illetve az elérhető minőség is magasabb.

De mi van ha igényeink és lehetőségeink az átlagos szinten mozognak. Nem vagyunk kávéguruk „csak” szeretnénk egy jó kávét inni, és megelégszünk egy szűkebb választékkal is. Ezt a piaci rést ismerte fel több gyártó cég is, és próbál betörni a piacra a már egészen megfizethető árú készülékeivel, amihez saját márkájú kávékapszulát is kínál, nagyjából 20-25 ezer forinttól 40-50 ezerig az alapmodellek esetében (természetesen itt is kaphatók jóval drágább készülékek, de azok főleg irodai, vagy nagyüzemi fogyasztásra készültek), és megfelelnek a fenti kritériumoknak. Az ilyen rendszerek folyamatosan jellennek meg a piacon, van a Nespressonak, Lavazzának, Gaggiának, Illynek, Martellonak...stb. Egy dologban minden rendszer azonos, hogy a lefőzendő adagok egy kis műanyag kapszulába vannak csomagolva, amit a kávé elkészítése után egyszerűen és tisztán eltávolíthatunk a készülékből.

Ezeknél a rendszereknél azonban mint már korábban említettem, be kell érni egy az E.S.E pod-os gépekhez mérten szűkebb, a gyártó által kínált választékkal, ami nagyjából 5-10 féle kávét jelent, viszont teát is lehet főzni velük, szintén kapszulákból, a gyártó saját választékából.

Hogy mi alapján döntsünk?

Ha valaki ár érzékeny biztosan először az árcédulát nézi meg, de mielőtt szimplán csak ezt venné figyelembe, érdemes megnézni (lehetőleg megkóstolni) a géphez kínált választékot. Ugye azt mindenki belátja, hogy hiába veszünk meg egy kávégépet olcsón, ha nem ízlik a vele főzött kávé.

Nemrégiben már olvashattak a Martello saját kávékapszulás megoldásáról, és igyekszünk majd hamarosan bemutatni a piacon található többi rendszert is ( Lavazza, Nespresso, Illy, Gaggia...stb). Innentől mindenki saját ízlése és pénztárcája szerint tud készüléket választani.

A cikkel kapcsolatos hozzászólásait fórumunkon várjuk!