KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Maran Ethiopia Nano Challa kávékóstoló

 A Maran kávémárkával legfőbb küldetésünk, hogy a hazai kávékultúrát magasabb szintre emeljük a vendéglátóiparban és az otthoni konyhákban egyaránt, ezért tevékenységünk sokrétű. Kizárólag a legjobb minőségű specialty kávékat és a legkiválóbb kávékészítő eszközöket forgalmazzuk mind professzionális, mind otthoni felhasználásra. A kiváló alapanyagok és eszközök mellett azonban megfelelő tudásra is szükség van ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki minden csészéből, ezért kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy tudásunk átadásával edukáljuk vásárlóinkat és partnereinket. A kávézók és éttermek mellett az otthoni fogyasztóink elégedettségére és támogatására is különösen nagy hangsúlyt fektetünk, ezért hoztuk létre a Maran Coffee Club zárt Facebook csoportot, valamint a sokféle témát feldolgozó edukációs anyagainkat, aminek segítségével vásárlóink megtanulhatják, hogyan érjenek el kávézói minőséget otthon is a megfelelő eszközökkel, kávéval és tudással. 2019-ben nyitottuk meg kávézónkat, ahol személyesen hozzuk testközelbe mindenkinek a specialty kávék kultúráját és izgalmas világát, amit különleges brunch kínálattal, süteményekkel és szezonálisan változó étlappal egészítettünk ki, hogy teljes körű, maximális kulináris élményt nyújthassunk vendégeinknek - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Maran kávék hazai forgalmazójától, Losonczy Marcelltől kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Maran Ethiopia Nan Challa szemeskávé kávéteszt csomagolásKávé típusa: Maran Ethiopia Nano Challa

Pörkölés ideje: 2020.04.27, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 3.290.-Ft/250g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Egy igényes csomagolású, simítózáras, szelepes zacskó rejtette aktuális tesztkávénkat, ami a feliratok szerint egy mosott eljárású, etóip single origin, közepes pörköléssel. Ez nálam már önmagában elég ok szokott lenni az izgalomhoz, így szinte remegve vetettem magam az anyagra...:) Szerencsére a zacskó bontása után sem lankadt a lelkesedésem: csábító, sült kenyérhéjas, gyümölcsös illatjegyekkel gazdagodtam. A babok valóban közepes pörkölésűek, egységesek, nagyrészt az etióp kávékra jellemző, kissé kerek szemek, töredezettekkel, égettekkel nem találkoztam. A helyzet tehát fokozódott, ideje volt eszpresszót készíteni belőle! Meglehetősen sok etióp kávét fogyasztottam már, mondhatom, hogy az egyik kedvenc országom kávés viszonylatban, így egyáltalán nem lepődtem meg, amikor igazi gyümölcsbombaként robbantak az ital ízjegyei. Ami viszont meglepett, az a kávé édessége volt, kevés ennél erőteljesebb természetes édességűhöz volt szerencsém eddig. A korty elején azonnal markánsan mézes/melaszos édesség jelentkezik, majd következik a gyümölcsáradat (főleg bogyósok), amiből kiemelném a szamócát/epret, de éreztem még sárgabarackot is, egy kis fekete teás jelleget, a korty vége felé citrusokat, főleg lime-ot. A lecsengés nálam inkább finoman tejcsokis volt (a zacskó ízmegjelölése szerint étcsoki, de ez nagyban függ az elkészítés paramétereitől is, természetesen), szintén meglehetősen markáns édességgel. Rendkívül összetett ízvilág egy so-tól! Az ital savasságát és testességét jó közepesnek éreztem, a crema arabikához mérten jó volt, mintázódott is. Tapasztalatom szerint a kávé nem volt különösebben kényes az elkészítés paramétereire, már bontáskor egérfarkas lefolyást produkált, igaz, még elég buborékos volt a crema (1 hete pörkölték az anyagot). Nálam a legbalanszosabb eredmény 19-20 g-os dózissal (dupla esetén), standardnál hosszabb lefolyási idővel (30-35 másodperc), közepes hőfokon, risztrettó/eszpresszó közötti kimenettel született, de bátran kísérletezhetünk a hőfokkal, bántó ízjegyeket nem tapasztaltam. A tesztidőszak végére kicsit tompultak a gyümölcsök, ezért ajánlott a kávé kisebb adagokra porciózása. Tejben is szépen megmarad a kávé karaktere, így minden újhullámos kávéért rajongónak feltétlenül ajánlom ezt a remek single origint.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 10 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám:26,5

 

SicTransit:

Újra magyar pörkölő kávéját kaptuk kóstolásra: a Maran Coffe Nano Challa tételét Etiópiából. A rendkívül igényes kivitelezésű zacskón minden fontos információ rajta van: eredet, termőterület, termesztők, variáns, a termőterület tengerszint feletti magasság, feldolgozás. Jelen kávénk is őshonos fajták természetes keveréke, a feldolgozóállomásról kapott elnevezést. A kívül papír - belül műanyag, szeleppel ellátott zacskóban az egészen kicsi szemek mellett közepes és nagyobb méretű babokat is találunk, láthatóan világosra pörkölve (8/16). A kávészemek illata sokat sejtető: kellemes csokis-fanyar. A kávét először a világos pörkölésű etióp kávékhoz általában használt, picit durvább tartományra állítottam, de még tovább kellett durvítanom, hogy normál lefolyású eszpresszó kávét kapjak. A csapolás gyönyörű csíkos mintázattal indult meg, mely a végére kakaópor színben fordult. A crema - arabika kávéhoz mérten - szép, sűrű volt, apró buborékokkal. Ez vélhetően a nagyon friss pörkölésnek tudható be. Kóstoláskor a domináns exkluzív étcsokis-grillázsos ízek mellett halványan, háttérben több citrusos jegy is megjelent: lime, bergamot, kandírozott narancshéj. A kávét jó minőségű, izgalmas savak mellett közepesen édesnek éreztem, megfelelő testtel. Újhullámos kávé recept szerinti elkészítést javaslok: 16-22g kávéból 34-50 g ital. Risztrettónak szerintem még túlságosan aluloldott, olyankor nagyon intenzíven savas, míg teljes italban a finom ízjegyei sajnos elhalványulnak.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8  / Összpontszám: 24

 

Szabiakos:

Heti mintánk egy számomra különlegességnek tekinthető Etióp Nano Challa volt. Többször kóstoltam már ilyen kávét más pörkölőktől, és mind nagyon ízlett, ahogyan ez is. A zacsit kinyitva szép egységes, világos pörkölés fogadott, változó méretű babokkal. A darálót nálam a joker állas köré kellett tekerni, ilyenkor kaptam egységes lefolyást, amit hosszú 10-12 mp-es 1-2 bar-os előáztatással indítottam és nem is mindig mentem 6 bar fölé. Az egész lefolyási időt volt, hogy 45 mp-ig is elhúztam, és ilyenkor egy igazán különleges italt kóstolhattam a csészémből. Az adagolásnál az átlagtól kb 2 g-mal is többet tettem a kosárba, és az arányt 1:2 környékére lőttem be. A crema minősége, mintázódása a speciality műfajt tekintetében szerintem nagyon jó, testessége átlagon felüli volt, de ezek mit sem számítanak ilyen komplex ízvilág mellett. Az italban megjelent a bogyós gyümölcsös, lime-os narancsos, teás ízjegyek ötvözete, nagyon kellemes lágy tejcsokoládéval, kiváló komplex üde savassággal, extrém édességgel. Utóíze is nagyon kellemes gyümölcsös, lágy csokoládés volt, többször is támadt kedvem még egyet húzni belőle, de koffeintartalmát így sem éreztem soknak.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 26

 

Lorien:

Nagyon elegáns, kívül mattfekete, letisztult dizájnú, simítózáras, szelepes csomagolásban érkezett a legújabb tesztkávénk a Marantól. Bontáskor friss illat fogadott, a szemek épek, aránylag aprók, nagyjából egyenletesen közepes pörkülésűek. Az őrlőt érdemes a jokertől kicsit durvább irányba húzni, a dózist nem szabad sajnálni, nálam a dupla szűrő közel 22 grammot gond nélkül befogadott. Hőmérsékletet tekintetében nem kényes, a normál arabika hőfok a biztos viszonyítási pont, de bátran kísérletezhetünk ettől eltérő beállításokkal is, büntetni nem fog, csak más és más arcát fogja mutatni. Nálam, a tankönyvinél hosszabb, 30-33 másodperc körüli csapolások váltak be, de akár 40 fölé is merészkedhetünk, amely a kávé eredendően meglévő, nektáros édességét fokozza a végletekig. Krémje a műfajban megszokott, mind mennyiségre, mind minőségre, tehát nem sok, de a fogyasztás végéig épp kitart, enyhén mintázódik, és jó állagú. Ízvilágát a gyümölcsösség és az édesség határozza meg, a csomagoláson feltüntetett bogyósgyümölcsök és a lime megvannak, sőt nekem egy kis cseresznyés érzet is többször előjött, valamint finom, már majdnem kakaós étcsokoládé is felfedezhető benne, illetve egy nagyon halványan virágos-begamotos vonulat is megbújik a háttérben. Hosszan tartó utóízében a lime és a mokkás-étcsokoládés érzet marad. Tejes italban kiválóan felhasználható, de nekem mégis magában, az eszpresszónál kicsit rövidebbre húzva tetszett a legjobban.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

Igényes, letisztult, simitózárral és szeleppel ellátott csomagban érkezett a Maran etióp kávéja. Bontáskor nagyon finom sült kenyérhéj, gyümölcsös, csokoládés illatok keveredtek. A kávébabok egységes, közepes pörkölésűek, sérült, töredezett szemeket nem láttam. Az átlagos őrlő beállítással már elsőre szép lefolyást sikerült elérni. A legjobb arcát nekem a tankönyvi 25 másodpercesnél hosszabb lefolyással mutatta, single kosárban 9,5-10g kávét használva. A krém mennyisége és minősége nagyon jó volt, és szépen mintázódott a csészében. Az elején kissé buborékos volt, ami a nagyon friss pörkölésnek volt betudható. Ami azonban még ennél is jobb volt az az ízek sokszínűsége. A bogyós gyümölcsök mellett, epret, sárgabarackot és narancsot is felfedezhetünk. A gyümölcsöket lágy csokoládé foglalja keretbe, míg a háttérben némi fekete teás aroma is felbukkan, nagyon jó természetes édességgel, és citrusos lecsengéssel. Rendkívül komplex, izgalmas ízvilágot sikerült megalkotni ezzel a kávéval. Testessége jó, utóíze finom és hosszan tart, amelyben tovább mennek a kóstoláskor felfedezett ízjegyek. Nagyszerű eszpresszókat készítettem belőle, de kapucsínónak is ízlett. Én nem csak a speciality rajongóknak ajánlanám, hanem mindenkinek, akik szeretnének egy izgalmas kávét megismerni.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 10 3,5  9 26,5
SicTransit 4 8,5 3,5 8 24
Szabiakos 4,5 9,5 4 8 26
Lorien 3,5 8,5 4 8 24
Weinmaker 4 9 3,5 8 24,5

Maran Ethiopia Nan Challa szemeskávé kávéteszt  kávébabokMaran Ethiopia Nan Challa szemeskávé kávéteszt  csapolásMaran Ethiopia Nan Challa szemeskávé kávéteszt csésze
Maran Ethiopia Nan Challa szemeskávé kávéteszt nyitott szűrőMaran Ethiopia Nan Challa szemeskávé kávéteszt cremaMaran Ethiopia Nan Challa szemeskávé kávéteszt eszpresszó

Összegzés:

A Maran single origin etióp kávéja igényes, letisztult csomagolásban érkezett, amely egyaránt tartalmazott simítózárat és szelepet is, mint ahogy manapság már elvárható. Bontáskor nagyon finom sült kenyérhéjas, csokoládés, gyümölcsös illatot árasztott. A szemek egészségesek, egyenletesen közepesre pörköltek. Töredezett vagy égett szemet egyáltalán nem lehetett látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy az átlagosnál kicsit lassabb lefolyást kapjunk, nagyjából 30-35 másodperc magasságában. Hőfok tekintetében a normál arabika hőfok tökéletesen megfelel, de bátran lehet kísérletezni más beállításokkal is. Adagolás tekintetében dupla esetében 20-22 grammal is lehet számolni. A kávé nagyon friss pörkölésű volt, így a krém kissé bugyborékos, de állaga, olajossága és minősége nagyon jó. Mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében valóságos íz orgiában lehet részünk, mert a finom, lágy csokoládé mellett, kirobbanó gyümölcsösség jellemzi a kávét. Bogyós gyümölcsök, szamóca, eper, narancs, sárgabarack és citrusok mind képviseltetik magukat, nagyszerű természetes édességgel, és némi virágos, teás jegyekkel a háttérben. Rendkívül komplex és izgalmas ízvilág tárul elénk. Testessége jó, utóíze kellemes és hosszan tart, melyben továbbra is megmaradnak a kóstoláskor feltárt aromák. Elsősorban eszpresszónak és risztrettónak javasoljuk, de tejes italban is szépen teljesített. Azoknak ajánljuk, akik szívesen megkóstolnának egy igazán izgalmas kávét, és nem riadnak vissza a gyümölcsös ízjegyektől.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!