Mesék születnek kávéfőzés közben

Nyomtatás
mesék születnek kávéfőzés közbenA mesék világa az ember mély valóságait érinti, sokat ad az embernek, mindenkihez szól. Ahhoz, hogy egy ember meg tudja őrizni gyermeki szemléletét, mely rácsodálkozik a dolgokra, muszáj lecsupaszítani magát, amit csak a mese világán keresztül tud megtenni” – nyilatkozta az MNO-nak Komjáti Orsolya meseíró-selyemfestő, az Édenkert Galéria állandó kiállítója.

Az Édenkert Galéria története az Édenkert kávézóban, egy forró nyári napon kezdődött. Schmidt István tulajdonos folyamatosan szolgálta fel a kávékat a kerthelyiségben ülő vendégeknek, amikor Komjáti Orsolya, a kávézó törzsvendége, aki korábban ólomüveg-készítéssel foglalkozott felkiáltott: – Ne rohangáljon már annyit, mert elszédülök! Inkább azt mondja meg, mit fessek meg! „Hirtelen jött az ötlet, csak úgy, zsigerből rávágtam: Tudja, mit, Orsolya? Fesse meg az »örök nyár dalát« selymen, de úgy, hogy akkor abból kiállítás legyen!” – mesélte Schmidt. „Amint meghallottam, vízióm lett, folyamatosan képek és jelenetek pörögtek le a szemem előtt, s nekiálltam a munkának” – tette hozzá Komjáti. (Komjáti képeinek a címét a kezdetektől Schmidt adja – a szerk.)

Így két és fél hónap múlva megnyílt az Örök nyár dala című kiállítás. Rá fél évre pedig a Varázslat. Cseperedett a galéria, s így lett egykori törzsvendégből kávézó- és galériaszervező. „Volt egy időszak, amikor nem volt olyan nap, hogy valaki ne jöjjön be érdeklődni a galéria kiállítási lehetőségeiről. Egyre több igény lett a galériánkra, és kevés idő eltelte után elkezdtük bővíteni a galéria skáláját és kínálatát, például meseírással” – tette hozzá Schmidt. Érdekes, hogy a selyemfestés varázslatos módon inspirálta kettőjük közös meseírásait. „Mielőtt Orsolya ide betoppant, nem volt semmi olyan gondolatom, hogy írjak , mert nem egy inspiráló környezetben nőttem fel” – tette hozzá Schmidt.

„Egyszer István két kapucsínó főzése közben elmondta, hogy mindig is akart írni, ezért tavaly karácsonyra kapott tőlem egy tanulmányt az írás művészetéről, melynek belső borítójára ráírtam, hogy nem foszthatja meg az emberiséget a meséitől. Nem sokkal ezután felhívott egy társulat azzal a szándékkal, hogy megbízzon egy meseírási munkával. Rögtön igent mondtam, és Istvánnal közösen elkezdtünk meséket írogatni kávéfőzés közben” – mesélte Komjáti.

A különleges pár meséinek pozitív kicsengése van. Úgy gondolják, a művészetnek nem az a dolga, hogy lehúzzon, hanem hogy felemeljen és kiutat mutasson. A mesék világa az ember mély valóságait érinti, sokat ad az embernek, mindenkihez szól, mert archetípusokból áll. Ahhoz, hogy egy ember meg tudja őrizni gyermeki szemléletét, mely rácsodálkozik a dolgokra, muszáj lecsupaszítani magát, amit csak a mese világán keresztül tud megtenni” – tette hozzá Komjáti.

A két meseíró azt vette észre, hogy az embereknek nagy szükségük van a mesékre, meghatódnak, ezáltal megtisztulnak. „A mese öröm. Elég volt már a sötétségből! A 20. század nagyon lehúzta a világot, a művészetnek új utat kell, hogy mutasson, ami nem öncélú, hanem mindenkiért van” – hangsúlyozta a művésznő. „A kávézó hat napon keresztül van nyitva, tehát nincs sok szabadidőnk. Teljes mértékben közösen írjuk a meséket. Istvánnal nagyon egy húron pendülünk, egy a világunk, ugyanúgy gondolkodunk. István általában mond egy ötletet, amit továbbfejlesztek, vagy fordítva, ez nagyon ideálisan működik. Fontos, hogy nem magunkat tesszük előtérbe, hanem a mesét” – fűzte hozzá Komjáti.

Megtudtuk azt is, hogy a galéria a jövőben mesemondó esteket is szervez. „Szerintem ez így teljesen normális, hisz ha az ember elkezd valamilyen kreatív tevékenységet végezni, törvényszerű, hogy az más területre is átterjed. Velünk legalábbis így történt” – mondta a festőnő. A galéria és kiállítói nem kifejezetten professzionálisak, hisz az Édenkert kávézó a nyugalom szigete, ahol a hagyományos, barátságos, emberközeli vendéglátás szolgáltatásai harmóniában válnak eggyé az alkotásokkal. „Tökéletes, idillikus hangulat van nálunk, csiripelő tücskökkel és egy-egy mókussal, ami nagyon barátságos hangulatot teremt” – említette Schmidt.

Az Édenkert Galéria évzáró kiállítása november 28-án lesz, melyet Simon Kornél színművész nyit meg.

Forrás: MNO