Cafés Cornellá 83 ECO kávékóstoló

Nyomtatás

 Pörkölő partnerünk, a katalán Cafés Cornellá új, különböző pörkölési profilú és összetételű kávéit 2020. januárja óta forgalmazzuk Magyarországon. Az új 10 fajta kávé közt megtalálható klasszikus olaszos pörkölésű kávéblend és területszelektált specialty kávé is. Közülük is az egyik nagy kedvencünk a Cafés Cornellá 83 ECO kávé, amely enyhe (francia) pörkölésű, öko minősítésű 100% arabica kávéblend. Perui, kolumbiai és nicaraguai kávé található benne. Elsősorban prémium partnereinknek ajánljuk, azok közül is azoknak, akik nyitottak a területszelektált kávék iránt, de alapvetően klasszikus ízvilágot szeretnének a vendégeiknek kínálni. Azt gondoljuk, hogy ez a kávé egy jó átmenetet képez a két ízlésvilág közt. Ezen kívül az öko minősítés is fontos, melynek célja a természet megóvása és a kávétermelésben résztvevő talaj termékenységének fenntartása. Sűrű, hosszan tartó test, mogyoróbarna crema jellemzi. Földimogyoró és édesgyökér aromák fedezhetőek fel benne. Mi úgy tapasztaltuk, hogy jól áll neki az alacsonyabb hőfok, de kíváncsian várjuk a teszt eredményeit, és a véleményeket - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Cornellá kávék forgalmazójától, a MindigKávé Webshop-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Cafés Cornellá 83 ECO szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Cafés Cornellá 83 ECO

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2021.12 , Csomagolás: 1000g-os szelepes csomagolás
Ár: 11.900.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Őszi első tesztkávénk nem saját csomagolásában érkezett, így először csak azt tudhattam meg róla, amit a zacskó bontása után szemre- illetve szagravételezhettem. A babok mérete meglehetősen változó, találtam egészen kicsi, robusztának látszó szemeket is, de többségében nagyobb méretű arabikabab jellemzi. Töredezett szemekkel nem találkoztam. A pörkölés elég egységes, a közepesnél sötétebb. Az illat kellemes, csokoládés, kakaós, különösebb "izgalmaktól mentes". Ideje eszpresszót készíteni belőle, talán mégis ér valami meglepetés. De nem ért. Egy sokszor ízlelt, klasszikus ízvilág köszönt vissza a csészéből, ami persze nem baj. A legjobb formáját nálam közepes, illetve magasabb hőfokon mutatta, standard vagy kicsivel hosszabb lefolyási idő mellett, 18 g-os dózissal (duplánál), eszpresszó kimenettel. Ekkor az ital fő ízjegye csokoládés, kakaós, rumos/brandys, amit jól egészítenek ki csonthéjasok, megjelenik egy süteményes/sült tésztás vonal, valamint a korty végén néha egy parfümös/virágos ízjegy is. Utóíze kicsit fanyar, mokkás, enyhén fűszeres, viszonylag hosszan marad a szájban, kísérőnek néha enyhe mazsolásságot érezni. Semmilyen bántó ízjegy nincs benne. Az ital krémessége jó, a crema enyhén mintázódik. Testességét jónak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Savassága csekély, édességét közepesnek éreztem. A kávé elég stabilnak ígérkezett a tesztidőszak alatt, nehezen lehetett elrontani a végeredményt, bátran kísérletezhetünk a hőfokkal, dózissal, az eredmény mindig megfelelő lesz (ízlés dolga is). Számottevően nem öregedett a minta a tesztnapok alatt. Tejben is elég jól megmarad a kávé karaktere, még cappuccinoban is finom, karamellás, csokis-tejes ízeket mutat. Egy szerethető, semmiben sem különösebben kiugró kávét ismertem meg a tesztalanyban, ajánlom elsősorban az észak-olasz ízvilágot kedvelő fogyasztóknak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 21,5

 

SicTransit:

Őszi első tesztkávénk bontásakor minőségi alapanyagokból álló olasz kávék jellemzői fogadtak: Kakaóporos-étcsokis illat, enyhe olajos csillogás a szemeken. A szemek pörkölése nem egységes, több babon égett nyom található a végeinél. Törött szemmel én nem találkoztam. Egészen finom őrlőálláson szép lefolyással indult meg a csapolás, gyönyörű mogyoróbarna-csokis színekkel. Kóstolva számomra teljesen meglepő volt: csak egy nagyon intenzív, masszív keserűséggel nyitott, minimális édességgel, és a gyümölcsös-savas ízjegyek közepesen jelentek meg. A kávénak kifejezetten jót tett kissé magasabb csapolási hőmérséklet, ekkor masszív keserűmandulás-nápolyis ízt mutatott. A crema egészen minimális, még a fogyasztás közepéig sem maradt meg. A kesernyés ízét a tejes italok édessége szépen elhomályosítja, a kávét azoknak javaslom, akik klasszikus, egyenes vonalú keserű desszertkávét keresnek.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5  / Összpontszám: 15,5

 

Szabiakos:

A szezon első tesztjét egy kellemes 100% arabika tartalmú blenddel kezdtük. A kapott minta inkább a klasszikus iskolát képviseli. A babok közepesen sötétre lettek pörkölve, így a hőfokot a gépen az átlag arabika tartomány alá lőttem be, ami nálam 90 fok. Leginkább rövid eszpresszókat (1:2 aránnyal) készítettem átlagosan töltve a dupla kosarat (17-18g). Pár mp-es rövid előáztatással 6 báros maximális nyomással kaptam a számomra legkerekebb végeredményt. Ilyenkor a hagyományosabb ízek mellett-, mint az étcsoki, kakaó mandula-, a háttérben halvány aszalt gyümölcsös, bogyós gyümölcsös ízek is megjelentek, kellemes lágy savakkal. A kremát arabikához mérten nagyon jónak mondanám, ahogy a testességre sincsen panasz. Kapucsínóként készítve is nagyon finom volt. Az ital utóízében is a kellemes csokoládés vonal jelent meg.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 20

 

Lorien:

Őszi első tesztalanyunk minden bizonnyal kilós kiszerelésű volt, így csak a pörkölő kiléte volt ismert, semmi egyéb. Mindenesetre ennek örültem, mert a Cornellától mindig jó kávék érkeztek. A láthatóan arabika szemek épek, méretük és alakjuk nagyon hasonló, mint ahogy a pörkölés is nagyon egyenletes, közepesen sötét. Szinte elronthatatlan, elkészítéséhez nem szükséges semmiféle barista bravúroskodás, joker környéki őrléssel és átlagos arabika hőfokkal nagyon jól működik, csak a kíváncsiság az egyetlen, amiért kísérletezik vele a felhasználó. Egyébként érdemes is, mert a csöpögősen induló, tankönyvinél kicsit hosszabb, 30-32 mp körüli csapolás hozta ki a legtöbbet belőle. Lefolyása szép egyenletes, talán egy kicsit hamarabb szőkül az átlagnál, viszont tolerálható mértékben, így inkább az idő és a mennyiség az irányadó. Krémje hozza az arabikához mérten jó mennyiséget, enyhén mintázódik, és állagára és olajosságára sem lehet panasz. A cukorpróbát nem vagy alig állja, egy gyors fotózáskor is már szép lassan elkezdett alábukni a cukor. Ízvilága az észak-olasz iskolát idézi, csokoládés-kakaós alapon pörkölt mogyoró, pirított mandula, egy kis fűszerességgel, és a hosszabb idejű csapolások esetén a pörköléshez képest meglepően intenzív bogyós gyümölcsösséggel. A kortyot kakaóporos kesernyésség-szikárság zárja. Érdemes 1-2 mokkáskanál cukorral is megkóstolni, szépen kiemeli az ízeket. Tejes italban hozza a kötelezőt, de nekem mégis magában tetszett a legjobban. Habár mostanában egyre kevesebb klasszikus kávét fogyasztok, ezt bármikor szívesen elfogadnám.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Weinmaker:

A nyári pihenő után, egy Cornellá blenddel kezdjük a teszt szezont. A tasak kibontásakor kellemes csokoládés illat fogadott. A szemek épek, pörkölésük egységes, színük egy picit sötétebb a közepesnél. Sérült, töredezett szemmel nem találkoztam. Már az első próbálkozásra is egészen kellemes volt a kapott ital, mondhatni bolondbiztos kávé, gyakorlatilag elronthatatlan. A legjobb formáját nálam normál vagy egy picit lassabb lefolyással és átlagos, vagy annál kicsit magasabb hőmérséklettel hozta. Igazából bátran lehet vele kísérletezni, mert tág határok között is jól működik. Lefolyása szép, és arabikához mérten nagyon jó. A krém enyhén mintázódik, és olajossága, állaga egyaránt nagyon jónak mondható. Ízében a már sokszor emlegetett észak-olasz ízvilág köszön vissza, amit én személy szerint nagyon kedvelek. Csokoládés-kakaós alapon, pörkölt mogyoró, mandula, némi fűszerességgel és a háttérben halványan megjelenő bogyós gyümölcsökkel, visszafogott savakkal. Semmi extra meglepetés, de szerencsére negatív oldalon sincs. Az egész blend kerek egységet alkot. Testességére sem lehet panasz. Utóíze mokkás jellegű némi kesernyés lecsengéssel. Bátran lehet vele próbálkozni ki-ki ízlésének megfelelően. Leginkább eszpresszónak fogyasztottam, de tejben is megmaradt a karaktere, és kellemes kapucsínók készültek belőle. Az olasz stílus kedvelőinek bátran ajánlom kipróbálásra.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7,5 4 6 21,5
SicTransit 2 5 3,5 5 15,5
Szabiakos 4,5 7,5 4 4 20
Lorien 4 7,5 4 7 22,5
Weinmaker 4 7,5 4 7 22,5

Cafés Cornellá 83 ECO szemeskávé teszt kávébabokCafés Cornellá 83 ECO szemeskávé teszt nyitott szűrős csapolásCafés Cornellá 83 ECO szemeskávé teszt kifolyás
Cafés Cornellá 83 ECO szemeskávé teszt cukorCafés Cornellá 83 ECO szemeskávé teszt eszpresszóCafés Cornellá 83 ECO szemeskávé teszt

Összegzés:

Egységes, közepesnél sötétebb pörkölés jellemzi a Cornellá mintáját. Sérült, töredezett szemet nem látni. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy normál vagy annál kicsit lassabb lefolyást kapjunk végeredményül, lassú, csöpögős megindulással. Hőfok tekintetében az átlagos arabika, vagy annál picit magasabb hőmérséklettel érdemes kísérletezni. Bátran lehet próbálgatni, hogy kinek melyik beállítás ízli, mert a kávé elég tág határok között elkészíthető, és jó eredményt hoz. A lefolyás szép, a krém mennyisége, állaga, olajossága nagyon jó, és mintázódásra hajlamos. A cukrot csak minimális ideig tartja, de ez ebben a kategóriában nem róható fel hibának. Ízében leginkább a klasszikus észak-olasz iskola köszön vissza. Étcsokoládés-kakaós alapon, pörkölt magvas, süteményes, fűszeres ízjegyek, háttérben bogyós gyümölcsökkel. Összességében kellemes, kiegyensúlyozott blendet sikerült alkotnia a Cornellának ezzel a kávéval. Testessége jó, utóíze mokkás jellegű, egy kis kesernyés lecsengéssel. Egyaránt alkalmas eszpresszónak és tejes ital alapjaként is. Az olasz stílus kedvelőinek ajánljuk kipróbálásra.

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél sötétebb pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!