Coffeein Espresso Moderna kávékóstoló

Nyomtatás

 A coffeein-nél az egyetlen célunk, hogy a kávéfogyasztók csészéibe jó minőségű, frissen pörkölt kávé kerüljön. Mivel mi magunk is nagy kávéfogyasztók vagyunk ezért a munkánk a szenvedélyünk. Kedvenc időtöltésünk a kínálatunkba bekerülő kávék kiválasztása és pörkölési görbéjének megalkotása. Kávéink Grade 1 és Speciality grade minősítésűek. A speciality grade szekcióban található kávéinkat 1-2 havonta változtatjuk, amelyeket világosan és sötéten is pörkölünk. Az újhullámos kávézás terjedésével a COFFEEIN Espresso Moderna kávékeverékünkkel igyekszünk tükrözni a frissen pörkölt kávé világának legmodernebb trendjeit. A kávékeveréket 2 fajta arabika kávé alkotja, amelyeknél City plus pörkölést választottunk. Célunk egy édes, csokoládés és lédús keverék megalkotása volt, amely különböző tónusokkal és ízekkel játszik - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Coffeein kávék forgalmazójától, Pál András-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


coffeein moderna csomagolasKávé típusa: Coffeein Espresso Moderna

Pörkölés ideje: 2020.09.14, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 1.900.-Ft/200g, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Ízléses csomagolásban érkezett aktuális tesztkávénk, a feliratok szerint egy arabika blenddel lesz dolgunk, ami 50% brazil és ugyanennyi costa ricai SO keveréke. A babok mérete mérsékelten változó (főleg közepes és nagyobb szemek), a pörkölés egyenletes, a közepesnél hangyányival sötétebb. Annyira frissen érkezett az anyag, hogy pár napig szellőztetnem kellett bontás után, hogy eltűnjön belőle a jellegzetes fás/papíros íz. Ezután vallatóra fogtam, és noha a zacskón található ízjegyfelsorolás nálam csak részben fedte a valóságot, egy eléggé szerethető végeredményt mutatott. A fővonal nálam a savasságából eredendően gyümölcsös volt, ami főleg citrusféléket (pl. grépfrútot, ritkábban egy kis ribizlisséggel kiegészülve) jelentett, de egyúttal az édessége is azonnal érezhető volt, melaszos, nádcukros formában. Ezt finoman egészítette ki egy kis tejcsokisság és mogyoró. Az utóíze is édeskés, enyhén fűszeres. Ez így, ha nem is kiugró, teljesen rendben van, remek desszertkávés végeredmény. Az ital szép, egérfarkas lefolyást produkált, szőkülés nem jellemezte, a crema közepes vastagságú volt és enyhén mintázódott. A savasságát közepesnek, koffeintartalmát az alacsonynál valamivel erősebbnek éreztem. A testessége a közepesnél jobb volt , ehhez legalább 18-19 g-ot igényelt (dupla esetén). A megfelelő eredményhez közepes hőfokon, 30-35 másodperces lefolyási idővel, risztrettó kimenettel készült az ital. A tesztidőszak alatt nem öregedett jelentősen az anyag, viszont a csomagolása nem simítózáras, így kénytelen voltam szétporciózni, illetve szelepes, simítózáras zacskóba átönteni. Tejben nem volt különösebben karakteres, de bátran készíthetjük cappuccinoként. Egy kellemes, nagyobb villantás nélküli újhullámos kávét ismertem meg a tesztanyagban, ajánlom a műfaj kedvelőinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 23,5

 

SicTransit:

Új tesztkávénk az ipolysági COFFEEIN csapatától érkezett, és bevallom engem rögtön megfogott a megjelenése: Letisztult barna zacsi (természetesen aromazáró, szelepes), rábélyegzett logóval (kávészem után kutató afrikai kisfiú), kívül pedig az aktuális kávé papírgyűrűje zárja a csomagolást, rajta minden szokásos infóval: eredet, ízjegyek, stb. Kíváncsivá tett a felirat: “50/50”, vajon robuszta/arabika keverék a kávé, vagy különböző arabika variánsok keveréke? Bontás után rögtön választ is kaptam a kérdésemre, szerencsére szép, egységesen közepes-világosra pörkölt 100% arabika szemek fogadtak, és a bontás utáni illat is kellemes: édes-teasüteményes volt. A legutóbbi kávéhoz képest nekem a durvább tartomány felé kellett állítanom az őrlőt, az ekkora méretű szemeknél megszokott állás környékére. A kávé csapoláskor inkább vékonyan indult meg, de már itt is gyönyörű mélybarna színnel. A krema arabika kávékhoz mérten teljesen rendben van, nem hatalmas, de szépen gyűrűzi a poharat, bőven tart a fogyasztás végéig. Az elkészült kávét kóstolva egy fás-papíros jellegű alapíz mellett nem túlzó, de izgalmas citrusos savak, balanszos, csokoládés keserűség jelent meg, melyet a hangsúlyos, melaszos-karamellás édesség zárt kerek egésszé. Nekem önmagában, feketén fogyasztva túl domináns volt a fás jelleg, ezért tejes italnak szívesebben fogyasztottam.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 22,5

 

Szabiakos:

A szezon második mintája szintén egy hasonló karakterű blend volt, mint az előző. Két féle arabika összetevővel, amik speciality minősítéssel rendelkeznek. A csomagolás mutatós, de sajnálatos módon lemaradt a zipzár, így kénytelen voltam másik zacskóba önteni. A babok pörkölése egységesnek mondható, közepes szintű. A darálót kb. jokerállásba tekertem, a hőt a pid-en pedig közepes tartományba állítottam. A csapolásokat próbáltam szélesebb tartományban azonban nálam, a tankönyvinél picit hosszabbra engedve volt a legoptimálisabb. Ilyenkor a krém szépen mintázódott, mennyisségre és állagra is nagyon jó volt. Az első teszt napokban a kávét még nagyon nyersnek, éretlennek éreztem, mert alig egy hetes volt, így pár nap szellőztetés után sokat csillapodott, finomodott. Azonban egy enyhe fás/papiros íz végig ott volt a háttérben, ami számomra zavaró volt, és sokat rontott az összképen. Voltak azért jó ízek is: csokoládés alapon, citrusok, leginkább narancs, érett gyümölcsök, minimális kesernyés, keserű csokis utóízzel. A kávé testességét közepesnek mondanám, savai kellemesek. Tejben nem mutatott semmi kiugrót, hozta a kötelező szintet.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 20,5

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk mutatós, belülről impregnált szelepes papírzacskóban érkezett, kár, hogy a simítózár már lemaradt, így nem igazán praktikus visszazárás szempontjából. A csomagolás köré applikált „papírszíj” is stílusos, és minden szükséges információt tartalmaz. A szemek többnyire épek, a pörkölés inkább a közepes felé hajlik (felülről), de nem teljesen egyenletes, és némelyik kávébabon enyhe olajkicsapódás nyoma látszik. Nálam elég kezesnek bizonyult a blend, joker őrléssel és átlagos arabika hőfokkal jól működött, a szokottnál valamivel magasabb, 21-22 grammos dupla dózissal, de azért ajánlatos volt a tankönyvi lefolyást megcélozni, úgy volt a legjobb. Krémje mind mennyiségre, mind állagra egészen jónak bizonyult, a legjobb csapolások esetén még egy nagyon gyors fotózás erejéig meg is tartotta a cukrot. Ahogy az összetételből is sejthető volt, ízeiben átmenetiséget tükröz a klasszikus és az újhullámos határán, aki most szeretne először belekóstolni a hagyományostól eltérő kávék világába, annak ez szinte kötelező darab. Csokoládés-kakaós az alap, amelyet szépen kiegészítenek a piros bogyósgyümölcsök, némi citrussal, enyhe fás-fűszerességgel karöltve. A korty végén hosszan tartó kakaós lecsengés. A jelzett grépfrút nekem nem jött át, de lehet, hogy az én készülékemben volt a hiba. Érdemes cukorral is megpróbálni, aki szereti, és tejes italban is jól átjön. Nekem azonban mégis magában, eszpresszónak tetszett a legjobban.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

A Coffeeintől érkezett tesztkávé nagyon dizájnos csomagolást kapott. Modern, stílusos, és minden fontos információ fellelhető a csomagoláson. Egyedüli negatívumként az elmaradt simítózárat tudnám felhozni, amit igazából nem is értettem, hogy miért maradt le. Bontás után finom illat fogadott. A pörkölési szint nagyjából közepesnek mondható, viszonylag egységes, és egészséges szemek alkotják. A csomagolás szerint 50-50 százalékban, kétféle arabika kávé keveréke. Az őrlő a joker állásában, már egészen jó lefolyást kaptam, de addig érdemes finomítani, amíg átlagos, vagy annál picit lassabb lefolyást kapunk. Hőfokban is az átlagos arabika hőfok, vagy picit magasabb beállítással érdemes próbálkozni, de viszonylag könnyen elkészíthető, nem háklis blend. Érdemes magasabb adagolást használni, dupla esetében 20-22g is lehet. A lefolyás szép, látszik, hogy nagyon friss a kávé. A krém mennyisége, állaga jó, a cukrot süppedősen nyeli el. Elsősorban a gyümölcsösség dominál citrusok (narancs), bogyós gyümölcsök formájában, amit szépen egészít ki a finom csokoládé, háttérben némi fás, fűszeres jegyekkel. Testessége szintén jó. Utóízében továbbviszi a felsorolt ízjegyeket némi kakaós lecsengéssel. Természetes édességét is egészen jónak mondanám. Ez a blend valahol félúton van az olasz és újhullámos stílus között, amolyan populáris jelleggel, visszafogott savakkal. Kellemes eszpresszókat és kapucsínókat sikerült készítenem belőle, ahol az utóbbinál egészen el is tűnt a fás jelleg. Igazából bárkinek ajánlanám, de leginkább azoknak, aki ki akarnak kukucskálni a hagyományos olaszos stílus mögül az újhullámos irányba.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 8 3,5 8,5 23,5
SicTransit 4 6,5 4 8 22,5
Szabiakos 4 6,5 3 7 20,5
Lorien 4 8 4 8 24
Weinmaker 4 7,5 4 8 23,5

Coffeein Espresso Moderna szemeskávé teszt kávébabokCoffeein Espresso Moderna szemeskávé teszt csapolásCoffeein Espresso Moderna szemeskávé teszt eszpresszó
Coffeein Espresso Moderna szemeskávé teszt kifolyásCoffeein Espresso Moderna szemeskávé teszt csészeCoffeein Espresso Moderna szemeskávé teszt cukor

Összegzés:

Legújabb tesztmintánk ízléses, szelepes csomagolásban érkezett, sajnos simítózár nélkül, így a tasak visszazárása nem megoldott. Bontáskor nagyon finom illatot árasztott. A szemeket megvizsgálva nagyjából közepes pörkölésű, egészséges kávébabokat láthatunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy állítsuk be, hogy tankönyvi, vagy annál picit lassabb lefolyást kapjunk, míg hőfok tekintetében az átlagos arabika hőmérséklet vagy picit felette érdemes kísérletezni. Bátran lehet próbálkozni, mert elég toleráns blend, könnyű elkészíteni. Az adagolást érdemes megemelni úgy, hogy duplánál bátran tegyünk a szűrőkosárba 20-22g-ot is. A lefolyás szép, a krém mennyisége, állaga, olajossága teljesen rendben van, mintázódásra hajlamos, a cukrot szépen, süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a kakaós-csokoládés vonalat a citrusos, bogyós gyümölcsösség egyensúlyozza ki, jó természetes édességgel, ami leginkább nádcukros, melaszos jegyekben jelenik meg. Háttérben némi fűszeresség és fás, papíros ízjegy is felfedezhető. Összességében átmenet az újhullámos és hagyományos ízvilág között, így olyanok is nyugodtan kipróbálhatják, akik még most kacsingatnak az újhullámos kávék irányába. A testessége jó, utóíze hosszan tart, némi kakaós lecsengéssel. Eszpresszónak és tejes italok alapjainak is egyaránt jól használható.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!