Scoperto Perfetto kávékóstoló

Nyomtatás

 Ez a Scoperto kávé egy single origin, 100% arabika, a Brazil Minas Gerais –Samba lot tételekből készült. Ízprofilja: krémesen testes, kakaós, mogyorós, karamellás ízjegyekkel. Brazília a világ vezető kávétermelő országaként méltán ismert klasszikus, karakteres, édes-csokoládés ízvilágú kávéiról. A Minas Gerais régió Brazília leggazdagabb kávétermelő vidéke, nemcsak szerencsés elhelyezkedése, hanem fenntartható törekvéseinek köszönhetően is. Több kávés civil összefogás, kis gazdaságok és remek újítások találhatóak a vidéken – mindamellett a legzamatosabb, édesebb kávék is innen érkeznek. A specialty kávéra mutatkozó nagy igény hozta a legnagyobb minőségi változást is. A leválogatott szemeket folyamatos ellenőrzések mellett dolgozzák fel. A Samba tétel egy igazi klasszikus. Úgynevezett száraz eljárással készülnek, melynek lényege, hogy a szemek, a gyümölcshéjban a napon száradnak, amíg el nem érik a meghatározott nedvességtartalmat (11-13%). A folyamat során a gyümölcshúsban levő cukrok fermentálódnak, mely meghatározza a kávé végső ízvilágát: egy kimondottan telt, testes csésze espresso, karamellás édességgel, mogyoró és barnacukor ízjegyeivel - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Scoperto kávék forgalmazójától, az Expolygon Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Scoperto Perfetto szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Scoperto Perfetto

Pörkölés ideje: 2020.09.21, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 5.715.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk simítózáras, szelepes csomagolásban érkezett. Megnyomva a zacskót meglehetősen markáns illatokat éreztem. A kávét szemügyre véve konstatáltam, hogy ez egy olaszos vonalú anyag lesz: a pörkölés nem teljesen egységes, sötétbe hajló, a babok fényesek, enyhén olajosak, méretük változó. Ennek ellenére töredezett és égett szemek nem jellemezték. Csapoláskor beigazolódott, hogy ez egy igazi (dél) olaszos anyag: vastag krémmel (ami mintázódott is), hömpölyögve érkezett a csészébe az ital. Ízekben is az old school jellemzi: markánsan kakaós/füstös alap, amit kiegészítenek csonthéjasok (mandula, dió), "szotyisság", egy kevéske marcipánosság, étcsokoládé és minimális savasság is érezhető. Ami kevésbé tetszett, hogy megjelent az ízjegyek közt egy malátás, édeskés, tipikusan a gyengébb robusztákra jellemző íz, valamint a kesernyéssége sokszor keserűbe csapott át. Ezt kompenzálandóan érdemes rövid, akár 20 mp-es lefolyási időt célba venni, lehetőleg alacsony (88-89) hőfokon. Dózis tekintetében nem kapzsi: nálam 16-17 g már megfelelő eredményt adott. Az ital testessége nagyon jó volt, koffeintartalmát közepesnek éreztem. Tejben hozta a karaktert, cappuccinoként fogyasztva is finom, ráadásul a tej eltűnteti a kesernyés ízjegyeket. Noha volt szerencsém már jónéhány ennél jobb, olaszos vonalat képviselő kávéhoz, azért a "műfaj" és tejes italok kedvelőinek ajánlom.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

SicTransit:

Soron következő mintánk műanyag zacskóban érkezett, a piacon elterjedt szelepes és visszazárható csomagolásban. A szemeken jelentős olajkiválás tapasztalható, és több egészen égett felületű kávé vetíti előre a dél-olasz pörkölési stílus jegyeit. Füstös, gumis illata alapján valami keverékkel lehet dolgunk, ebből a csomagolás rafináltan csak azt tudatja velünk, hogy arabica kávéval készült. Az őrlőt nekem egészen durvára kellett állítanom a jó lefolyáshoz, a kávégép hőmérsékletét pedig lehetőleg alcsonyra. A kávé gyönyörű mélybarna színekkel indult meg, és nem is világosodott vagy vékonyodott jelentősen a csapolás alatt. A krema vastag, bőséges, szuper apró buborékos, tömör állaggal, szépen fedi a kávét, szép mintázat is rajzolódik. A kávé íze alapvetően kesernyésbe hajlik, és ez a fő csapásirány. Étcsokoládé, és egy enyhe gyümölcsös savasság, mely gyorsan tovaszáll, inkább csak a korty elején érezni. A korty végén keserűmandulát éreztem, mely pár pillanat múlva füstös kesernyésségbe fordul. A kávé íze nehezen megfogható az olaszos pörkölés miatt: enyhe savassága nem ölt gyümölcsös jelleget, inkább száraz, kakaós, mandulás, kesernyés ízek dominálnak. A keserű íz, mint fő jegy kiemelkedett a tejes italokból is, nem mondanám igazi kapucsínós blendnek, inkább önmagában javaslom fogyasztani elsősorban azoknak, akik “egy jó erős feketét” keresnek, a dél-olasz pörkölő hagyományok szerint.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5  / Összpontszám: 19,5

 

Szabiakos:

A heti mintánk egy hagyományos „olaszos” keverék volt, a hozzá illő sötét pörköléssel, és füstös illattal. A zacskót kibontva már nagyon sokat elárult magáról ez a kávé. A darálót egyből a durvább irányba vettem, ami elsőre kevés is volt. A pidet is 86 fokra vittem le. A dupla kosárba nem kellett sokat tölteni, hogy a legjobbat tudjam kihozni belőle. A legoptimálisabb eredmény érdekében a lefolyási időt úgy lőttem be, hogy az 20 mp környékén legyen. Ilyenkor keserű csokis, égetett cukros, pörkölt magvas ízek jelentek meg, ha hosszabb lefolyási idővel csapoljuk egy kellemetlen keserű, füstös íz is megjelenik az italban, ami rövid csapolásoknál csak visszafogottan jelentkezett. A kávé természetes édessége csekély, így jól állt neki, ha egy kis cukorral ízesítettem, ilyenkor rumos, diós, sportszeletes ízek kerültek előtérbe. Utóíze nagyon hosszan kitart. A krema a műfajt tekintve kiváló volt, megfelelő mennyiségű és nagyon szépen mintázódott a csészében. Az ital testessége is átlagon felüli volt. Kapucsínóként készítve tompultak a keserű ízek, a finom és lágy csokis ízvilág került előtérbe. Habár nekem nem a kedvencem ez a stílus, de bátran javasolnám azoknak, akik szeretik a hagyományos robusztás ízvilágot.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 20,5

 

Lorien:

Hosszabb kihagyás után újra klasszikus stílusú kávé érkezett. A csomag a mostanában elterjedt, praktikus, fekete, simítózáras tasak, egyszerű, de egyedi címkével. Bontáskor erőteljes ropis, olajos halas illatot áraszt, szerencsére ez már őrléskor is múlik. A szemek többnyire épek, pörkölésük nem teljesen egyenletes, de általában sötét, a kávébabok olajosan csillognak. Ezek után a szokásos arabika hőfokot 2.5 fokkal lejjebb vettem, és ez végig jól bevált. Az előző őrlési beállításnál majdnem befulladt, csak 5-6 másodperc után, csöpögve meginduló, 45+ másodperces risztrettót kaptam. Kíváncsiságból megkóstoltam, és utólag megítélve, talán így volt a legjobb. Mindazonáltal a normál lefolyások sem voltak rosszak, ilyenkor sűrű krémfolyam dőlt a csészébe, és mire szőkülni kezdett volna, el is lehetett zárni. A krém mennyisége bőséges, szépen mintázódik, állaga szintúgy hibátlan, a cukrot hosszan tartja. Ízvilágában már a dél-olasz klasszikusukat idézi, kakaós-étcsokoládés, nugátos alapokon, füstös fűszerességgel, pörkölt magvakkal, megfelelő savassággal, a végén füstös-égetettcukros kesernyésséggel. A cukor határozottan jót tesz neki. Érdemes csöpögős risztrettónak készíteni, ilyenkor a füstösség és a kesernyésség minimálisra szorítható, és cukorral hamísítatlan hagyományos desszertkávé lesz belőle, de magában is szép kakaós-nápolyis érzete volt. Tejes italban is jó, megvolt az autogrilles kapucsínó érzet. Koffeintartalmát nem éreztem túl magasnak, de az arra érzékenyek délután már óvatosabban fogyasszák.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 22

 

Weinmaker:

A Scoperto mintája minőségi, simítózáras, szeleppel ellátott csomagolásban érkezett. A dizájn nem a legmodernebb, de hiába a modern dizájn, ha maga a csomagolás hagy kívánnivalót maga után, mint azt már másnál tapasztaltuk. Bontáskor olajosan csillogó, sötét pörkölésű szemek fogadtak. Az átlagos őrlésnél azt hittem le sem jön, így gyorsan állítottam őrlőn. Úgy lőttem be, hogy tankönyvi, vagy picit gyorsabb lefolyást kapjak. A hőfokot is érdemes visszább venni. A lefolyásra nem lehet panasz, a krém mennyisége bőséges, állaga, olajossága nagyon jó, mintázódik, a cukrot simán megtartja és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a dél-olasz stílus köszön vissza. Masszívan kakaós-étcsokoládés, nugátos, kiegészülve pörkölt magvas ízjegyekkel és a háttérben némi kesernyés füstösséggel. Egy pici cukor jót tesz az összképnek, és a kesernyésség is alig észrevehetővé szelídül. Testessége nagyon jó. Én elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de tejes italban is hozza az elvárható szintet. Az olasz stílus kedvelőinek ajánlanám.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 6 / Összpontszám: 22

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 5 6,5 4,5 5 21
SicTransit 5 5 4,5 5 19,5
Szabiakos 4,5 6 4 6 20,5
Lorien 5 6 4,5 6,5 22
Weinmaker 5 6,5 4,5 6 22

Scoperto Perfetto szemeskávé teszt kávébabokScoperto Perfetto szemeskávé teszt  kifolyásScoperto Perfetto szemeskávé teszt eszpresszó
Scoperto Perfetto szemeskávé teszt nyitott szűrőScoperto Perfetto szemeskávé teszt  cremaScoperto Perfetto szemeskávé teszt cukor

Összegzés:

A kávé a manapság megszokott, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett. A pörkölés nem teljesen egyenletes, sötét pörkölésű, olajosan csillogó szemekből áll, amik közt néhány égett is megtalálható. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt a joker beállításnál durvább irányba kell állítani. Érdemes úgy belőni, hogy normál, vagy annál picit gyorsabb lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében a normál vagy inkább az az alatti tartományban érdemes próbálkozni. A lefolyás szép, a krém bőségesen érkezik a csészébe. Szépen mintázódik, állaga, olajossága nagyon jó, és a cukrot is simán megtartja. Kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Ízében a dél-olasz stílus köszön vissza: étcsokoládés-kakaós-nugátos alapon, pörköltmagvas, mandulás-mogyorós ízjegyeket fedezhetünk fel. A háttérben némi füstös kesernyésséget is érezni, amit pici cukor adagolásával elég jól meg lehet szelídíteni. Testessége nagyon jó, utóíze mokkás jellegű. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is hozza az elvárható szintet.

Jellemzők
Pörkölés: sötét pörkölésű
Összetétel: 100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!