Pacificaffe De Tommaso kávékóstoló

Nyomtatás

 A Caffè Tommaseo a legrégebbi kávézó, amely még mindig működik Trieszt városában. Az 1830-ban nyílt kávézó a trieszti irredentista mozgalom egyik központja volt, és ma is trieszti kereskedők, művészek és értelmiségiek találkozóhelye. A kávézó a Niccolò Tommaseo téren található, az úgynevezett új város (Borgo Teresiano) vízpartján. Nevét a padovai tulajdonostól, Tommaso Marcato-tól kapta, de később a dalmát nyelvész, író és hazafi tiszteletére Tommaseo névre keresztelték. 1848-ban a kávéház a nemzeti mozgalom központja lett, innen indult az olasz szabadság iránti lelkesedés lángja. 1830-ban Paduan Tomaso Marcato megnyitotta a Caffè Tomaso-t az épület földszintjén. Marcato kávézóját Michael Thonet által készített székekkel és belga fali tükrökkel díszítette; a freskói díszítést Giuseppe Gatterivel (1799-1878) készítette. A kávézó hamarosan kereskedők, művészek és más értelmiségiek kedvelt találkozóhelyévé vált. Elsőként mutatta be Triesztben a fagylalt készítés hagyományát. 1844-ben bevezették a gázvilágítást is, amely akkoriban a technológia élvonalának számított. 1882-ben Ferenc József császár Trieszti látogatást tervezett a Habsburg-fennhatóság 500. évfordulójának megünneplése keretében. Bár a város elnyerte a „leghűségesebb város” megtisztelő címét, mert nem vett részt az 1840-es évek forradalmaiban, a város ennek ellenére melegágya volt az olasz irredentistáknak. Guglielmo Oberdan merényletet tervezett a császár ellen, a trieszti irredentista mozgalom csúcsán. Oberdan-t az osztrák bíróság letartóztatta és akasztásra ítélte majd kivégezték. A kávézó nevét, félve az osztrák-magyar hatóságok reakciójától Caffè Tommaso-ra változtatták. Csak akkor, amikor az első olasz csapatok 1918. november 3-án Trieszt Audace mólójánál partraszálltak, és egyesítették a várost Olaszországgal, újra Caffè Tommaseo-nak nevezték el. 1954. április 7-én az épületet hivatalosan történelmi és művészeti műemlékké nyilvánították. 1984-1986-ban az épületet a Generali biztosítótársaság, míg 1997-ben a kávéház új tulajdonosa a belső helyiségeket teljesen felújította és a bécsi kávézó eredeti hagyományainak megfelelően rendezte be. Az eredeti belső dekoráció nagyrészt ma is látható - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pacificaffé kávék hazai forgalmazójától, a Pacificaffé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pacificaffe De Tommaso szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pacificaffe De Tommaso

Pörkölés ideje: 2020.09.21, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 9.000.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk igényes, simítózáras/szelepes zacskóban érkezett, a nevén kívül viszont a kávéról semmi egyéb információt nem találtam a csomagoláson. Megnyomva a zacskót kellemes, sült kenyérhéjas illatot éreztem, ez tipikusan világosabb pörkölésű arabikák jellemzője. A kávét szemügyre véve ez be is igazolódott: a pörkölés egységes, nagyjából közepes, a babok mérete változó, robusztával nem találkoztam, töredezett és égett szemek egyáltalán nem jellemezték. A tesztelés kezdetén az anyag még meglehetősen keveset mutatott valódi formájából, ezt azonban nem lehet hibaként felróni (túl friss volt, valamint a nitrogéngázos zacskó igényelt egy kis szellőztetést/pihentetést). Amikor a legjobbat sikerült kihozni belőle, egy finom, de nem kiugró kávét kaptam eredményül. Az alap tejcsokis, mogyorós/diós, majd nem túl markánsan, de egy málnás/szamócás ízjegypáros is felsejlik, amiben megcsillan a kávé édessége, lecsengése enyhén citrusos, grépfrútos. Utóíze nem tart túl sokáig, enyhén kakaós. Testességét és savasságát közepesnek éreztem. A kávé krémje nem volt túl masszív, de mintázódott, és kellően olajos volt. A jó eredményhez viszonylag magas, 19-20 g-os dózis kellett (dupla esetén), 30-35 másodperces lefolyási idő, közepes vagy magasabb hőfok és eszpresszó/risztrettó közötti italmennyiség. A kávé furcsamód fordítva viselkedett, mint a legtöbb hasonló anyag: egy idő elteltével egyre jobbakat tudtam csapolni belőle. Tejben is hozta az elvárhatót: lágy, tejcsokis karaktert mutatott cappuccinoként. Összességében egy finom, de nem kiugró desszertkávét ismertem meg a tesztalanyban, ajánlom mindenkinek.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24

 

SicTransit:

A Pacificaffétól érkezett következő tesztalanyunk, az esztergomi pörkölőtől megszokott teljesen műanyag, szelepes, visszazárható csomagolásba ezúttal új kávéjuk került: De Tommaso. A csomagolásról sok hasznos infó nem derül ki (csak a pörkölés dátuma következtethető vissza), a névadás alapján valami blend lehet, nézzük mit mutat! Szerencsére 100% arabica fajták alkotják, a kávészemek épek, töröttet nem láttam közöttük, egységesen közepes méretű szemekből áll, a pörkölés szintje világos-közepes: 8-9/16. Jól megkülönböztethetően legalább két kávéból állították össze a blendet, az egyik fajta közepén még van “hártya”, a másikból már kiégett a pörkölés során, de az összkép alapján harmonikus, közel egységes színűek a szemek, néhányon látni csak égett felületet. A kávé az őrlő joker állásán tesztelve jól működött, nem kellett jelentősebb mértékű állítás semelyik irányba. A kávé csapoláskor szépen indult meg, a csészében megfelelő mennyiségű crema, frissen mintázódásra is hajlamos. Az elkészült kávét kóstolva egy meglehetősen harmonikus kép rajzolódik ki: Nem túlzó, de izgalmas, “közérthető” citrusos savak, balanszos, csokoládés keserűség, melyet enyhe karamellás édessége zár kerek egésszé. Önmagában, feketén fogyasztva is kellemes ízvilágú, az alkotóknak véleményem szerint sikerült megalkotni azt a kávékeveréket, amit bátran el lehet készíteni bármelyik kávéfogyasztónak: az újhullámos élményeket keresők is értékelni tudják, ugyanakkor a klasszikus ízeket keresők sem fognak fanyalogni. Tejes italokban is nagyon jól működik, mert nincs átütően keserű íze, a fent leírt jegyek jól harmonizálnak a felgőzölt tej természetes édességével.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9,5  / Összpontszám: 25

 

Szabiakos:

Soron következő teszt mintánk a Pacificaffetól megszokott aromazáró, szelepes, védőgázas csomagolásban érkezett. A védőgáz miatt az első napokban még túl friss, nyers volt a kávé, ezért pár nap pihentetés után fogtam bele jobban a tesztelésbe. A pörkölés egységes a közepesnél valamivel világosabbnak mondható. A hőfokot átlagos arabika tartományba lőttem be, és a kosárba is a pörkölési szintnek megfelelő normál adag került. A darálót úgy állítottam be, hogy a lefolyási idő 30-35 másodperc körül legyen, a csapolást pár másodperces alacsony 1-2 báros előáztatással indítottam. A crema mennyisége és minősége a műfajt tekintve szerintem kiváló volt, szépen mintázódott a csészében. A kávé testessége a közepesnél valamivel jobb volt. Savassága nagyon kellemes citrusos, természetes édessége átlagon felüli volt. Az ízek nálam meglehetősen változatosak voltak, eleinte inkább a klasszikus ízeket éreztem, némi citrusokkal, majd a teszt időszak végére kerekedett leginkább ki a kávé. Ilyenkor a már említett citrusok mellett mint a grapefruit és a narancs, megjelent egy bogyós gyümölcsös, lágy csokoládés vonal teás lecsengéssel. Nekem leginkább rövidebb eszpresszóként ízlett. Kapucsínóként is kellemes volt, bár úgy a gyümölcsös-savas karakter csökkent. Az újhullámos kávék kedvelőinek szívesen ajánlom.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5

 

Lorien:

A Pacificaffétól megszokott dizájnú és minőségű csomagolásban érkezett a Tommaso blend. A szemek épek, egységes, a közepes pörkölésűek, olajkiválásnak nyoma nem látszik. Nagyjából joker őrléssel jól boldogultam, a dupla szűrő 21 grammot gond nélkül befogad. Átlagos arabika hőtartományban érdemes csapolni. Lefolyása a tankönyvi keretek között tartható, szép egyenletes, és nem kell hozzá semmiféle trükközés, szinte elronthatatlan. Krémje hozza mind az elvárható mennyiséget, mind a minőséget, se többet, se kevesebbet. A cukorpróbát nem is érdemes elvégezni, annál is inkább, mert hozzáadni másképp nem szükséges, elég jó a természetes édessége. Ízvilága tejcsokoládés alapon nyugszik, némi kesudiós-mandulás jegyekkel spékelve, szolid pirosbogyós gyümölcsösséggel, virágos beütéssel. Utóíze hosszan tartó, kakaós, grépfrútos. Tejes italban kicsit eltűnt, inkább a rövidebb műfajokban érdemes próbálkozni vele. Talán azért is, mert nem vibrálóan savas, sem nem klasszikus jellegű, ugyanakkor mégsem unalmas, inkább szerethető a maga őszintén vállalt középutasságával. Ha az ára is jó lesz, sokak kedvence lehet.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24,5

 

Weinmaker:

A csomagolásról sok újat nem lehet elmondani, mert a már sokszor látott, igényes, szelepes, simítózáras zacskóban érkezett a Pacificaffe De Tommaso blendje. Nagyjából közepes, egyenletes pörkölésű szemek fogadtak a tasak kibontásakor. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy normál lefolyást kapjak. A lefolyás nagyon szép, a krém mennyiségére nem lehet panasz, mintázódásra hajlamos, állaga és olajossága jó. A cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a tejcsokoládé képezi az alapot, ami kiegészül mandulás, mogyorós jegyekkel, bogyós gyümölcsökkel és citrusos aromákkal. A kávé természetes édessége nagyon jó, érdemes cukor nélkül is kipróbálni. Testessége jó, utóíze kellemes, kakaós, grépfrútos lecsengéssel. Savassága visszafogott. Nekem tejes italokban is ízlett, nem tűnt el a karaktere a tejben, hanem jól harmonizált vele. Ez egy olyan blend, amit mind az újhullámos kávék kedvelőinek, mind pedig a hagyományos stílust kedvelők számára egyaránt jó választás lehet. Nagyon jól sikerült eltalálni az arany középutat. Én leginkább eszpresszónak és kapucsínónak fogyasztottam, és bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 8 3,5 9 24
SicTransit 4 7 4,5 9,5 25
Szabiakos 4,5 7,5 3,5 9 24,5
Lorien 4 8 4 8,5 24,5
Weinmaker 4 8 4 9 25

Pacificaffe De Tommaso szemeskávé teszt kávébabokPacificaffe De Tommaso szemeskávé teszt kifolyásPacificaffe De Tommaso szemeskávé teszt crema
Pacificaffe De Tommaso szemeskávé teszt nyitott szűrőPacificaffe De Tommaso szemeskávé teszt crema 2Pacificaffe De Tommaso szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés:

A Pacificaffétól megszokott, elegáns, szelepes, simítózáras csomagolás. A kávébabok egészségesek, egyenletes, nagyjából közepes pörkölésűek. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy nagyjából tankönyvi, 25 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Bontás után célszerű amúgy egy picit szellőztetni, mert a nitrogénes tartósítás miatt nagyon friss marad a kávé, és olyan nyers ízeket kapunk, amik a nagyon friss pörkölés jellemzői. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes próbálkozni. Nagyon könnyen elkészíthető, toleráns kávé, nem nagyon lehet elrontani, ezért bátran lehet vele kísérletezni. A lefolyás nagyon szép, a krém mennyisége jó, mintázódásra hajlamos, állagára és olajosságára sem lehet panasz.  Ízek tekintetében: tejcsokoládés alapon, mandulás, mogyorós, diós ízjegyek egészülnek ki citrusos és piros bogyós gyümölcsökkel, visszafogott savasság mellet. A Kávé természetes édessége nagyon jó, utóíze kellemes, kakaós, grépfrútos. Eszpresszónak és tejes italok alapjaként is jó választás. Ajánljuk a hagyományos stílus kedvelőinek, akik új élményekre vágynak, de az újhullámos kávék rajongói sem fognak benne csalódni.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!