Hogyan készítsünk remek mokka kávét?

Nyomtatás
A mokka kávéfőzőt, hagyományosan kotyogós kávéfőzőnek is nevezik. Ma már nagyon elegáns és dizájnos kivitelezésben készülnek, amelyben nem csak élvezet kávét készíteni, de remek kiegészítője is lehet a konyhánknak. A mokka kávéfőzővel nagyon finom, ízletes kávét lehet készíteni, talán nem véletlen, hogy a világ minden táján kedvelik ezt a kávét.

Kinek köszönhetjük ezt a kávéfőzőt?

A mokka kávéfőző Alfons Bialetti nevéhez fűződik. Az úriember háztartási gépeket gyártott, az 1919-ben alapított üzemében. A mokka kávéfőzőt 1933-ban készítette el, amely a Bialetti Moka nevet kapta.

Bialetti 1888-ban született Olaszországban. Ebben az időszakban a kávéházak csak és kizárólag a férfiak terepe volt. Itt vitatták meg az aktuális társadalmi, gazdasági és politikai kérdéseket. A nők is szerették a kávézást, de a kávéházakba nem igen kaptak bebocsátást, így az otthonaikban élvezhették csak ezt a csodás fekete nedűt. Miután a Moka kávéfőző piacra került, egyre több nő jelent meg a kávéházakban, hogy ilyen kávét igyanak. Ha úgy vesszük, Bialetti találmányának is köszönhető, hogy a nők is aktívabban részt vettek a társadalmi eseményeken.

A kotyogós kávéfőző előnyei és a kávé elkészítésének módja

A mokka kávéfőzőt, vagy kotyogós kávéfőzőt, nagyon sokan kedvelik. Amolyan retró kávéfőzőnek is nevezhetjük, de mégsem az, hiszen ma már nagyon sokféle és modern, dizájnos változata ismert. Ennek nem más az oka, minthogy számtalan előnye van ennek a kávéfőzőnek. Az egyik az, hogy igazi, erős fekete készíthető a segítségével.

A kávéfőző másik előnye, hogy nagyon könnyedén kezelhető és készíthető a segítségével kávé. Először forraljunk fel annyi vizet, amennyit a kávéfőzőbe kívánunk önteni. Sokkal hamarabb elkészül a kávé és az íze is aromásabb lesz, ha eleve forró vizet öntünk a kávéfőző alsó tartályába.

Ezt követően a forró vizet öntsük a kávéfőző alsó részébe. Őröljünk frissen annyi kávét, amennyit a kávéfőző szűrő részébe fogunk tenni, majd a kávékanállal egyengessük azt sima felületűre. Ezt követően csavarjuk össze a kávéfőző két részét és helyezzük azt a tűzhelyre, amelyet a lehető legnagyobb fokozatra állítsunk. Közben figyeljük a kávéfőzés folyamatát, mert a hőt kisebbre kell majd állítunk, amikor a kávé félig lefőtt. Amikor a kávé tartálya tele lett, vegyük le a tűzhelyről a kávéfőzőt és öntsük csészékbe az illatos, aromás fekete italt. Fogyasszuk tejjel, tejszínhabbal, cukorral.

A Bialetti Moka és a kotyogós kávéfőzők további előnyei közé tartozik, hogy rendkívül tartósak, könnyen karbantarthatók és tisztíthatók és a megfizethető árkategóriába tartoznak.

Hogyan válasszunk?

Kotyogós kávéfőzőből bő a választék, így nem is olyan egyszerű a döntést meghoznunk. Vásárolhatunk alumíniumból és rozsdamentes acélból készült kávéfőzőt.

A kávéfőző űrtartalma szerint is választhatunk a sokféle, minőségi kotyogós kávéfőző közül. A kínálatban vannak 3-4 csésze – kicsi – 4-6 csésze – közepes – és 6- 9 csésze – nagy – kávé elkészítésére alkalmas kotyogós kávéfőzők. Az, hogy mi melyiket választjuk, attól is függ, hogy egyszerre hány személynek kívánunk kávét főzni. Kávéfőzőt a szerint is választhatunk, hogy milyen tűzhellyel rendelkezünk. Vannak kifejezetten indukciós tűzhellyel kompatibilis kávéfőzők, illetve elektromos kotyogós kávéfőzővel is találkozhatunk a piacon.