Pacificaffe Indonesia Bali Batur Estate kávékóstoló

Nyomtatás

Az Indonéz szigetvilág része Bali. Az ország közepén elhelyezkedő hegyvidéken termesztett kávé viszonylag új a prémium ínyenc kávé piacon. A Bali kávé jellemzői a gazdag aromák, füstös (fa) testes ízekkel. E jegyek az ásványi anyagokban gazdag vulkanikus talajnak és a természetes trágyával és árnyéktermesztéssel járó gyakorlatnak köszönhető, amelyek lehetővé teszik a kávébab lassú érését, annak ellenére, hogy a termőterületek magasan vannak. A viszonylag alacsony termés mellett a Bali kávé drága, és nehezen megtalálható világban - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Pacificaffé kávék hazai forgalmazójától, a Pacificaffé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pacificaffe Indonesia Bali Batur Estate szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pacificaffe Indonesia Bali Batur Estate

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8.000.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Aktuális tesztkávénk igényes, simítózáras/szelepes zacskóban érkezett, a felirat szerint egy indonéz SO-t rejt a csomagolás. Megnyomva a zacskót erőteljesen fás illatokat éreztem, a friss pörkölés és nitrogéngázas csomagolásnál ez jellemző. Így a minta szellőztetésével kellett kezdenem, mielőtt valóban vallatóra foghattam volna. A kávét szemügyre véve a pörkölés elég egységes, nagyjából közepes, a babok mérete változó, töredezett és égett szemek egyáltalán nem jellemezték. Amikor a legjobbat sikerült kihozni belőle, egy finom, de nem kiugró kávét kaptam eredményül. Az alap csokis, mogyorós, kicsike karamellás édességgel, majd egy citrusos/citromos íz is megjelenik, némi likőrös kísérettel. Ami a fő probléma volt: kezdetben mindezeket háttérbe szorította egy markánsan fás/papíros ízjegy. Önmagában a fás ízjegy nem lett volna probléma, színesíthette volna is az ízprofilt, itt azonban már túlzó volt. Ezt szellőztetéssel sikerült tompítani, de napokat vett igénybe, amire az eredmény már elfogadható volt. Kár, mert ezt leszámítva egy minőségi anyaggal volt dolgom, az átlag felhasználó viszont nem feltétlenül fog egy zacskó kávé szellőztetésével foglalatoskodni. Az anyag krémje bőséges, mintázódik is, a kávé testességét jónak, savasságát közepesnek éreztem. Utóíze elég sokáig tart, enyhén mokkás, édeskés. A megfelelő eredményhez viszonylag magas, 19-20 g-os dózis kellett (dupla esetén), 30-35 másodperces lefolyási idő, közepes vagy magasabb hőfok és eszpresszó/risztrettó közötti italmennyiség. Tejben számomra kissé jellegtelen lett, de legalább a fásság eltűnt belőle (majdnem). Összességében egy szerethető, de kissé kompromisszumos desszertkávét ismertem meg a tesztalanyban.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23,5

 

SicTransit:

Az esztergomi Pacificaffe pörkölőtől érkezett új indonéz single origin kávénk: a Bali Batur Estate. A kávé csomagolása a hazai piacon legelterjedtebb teljesen műanyag, szelepes zacskó, matricával rögzítve a konkrét kávé típusát. A bontás, és a - pörkölő nitrogénes aromazáró technológiája miatt javasolt - szellőztetés után a kávé finom fűszeres illat mellett enyhe füstös-földes-fás jegyekkel fogadott, amit ekkor még a védőgáznak tudtam be. A szemek pörkölése egységesen világos (9/16), törött nem volt közöttük. Az őrlőt könnyen sikerült beállítani, a szemek mérete alapján megszokott álláson jól működött a kávé. A csapolás a világos pörkölésre jellemző arany-rozsda színekkel indul meg, a csapolás végére sem világosodik jelentősen. A krema nálam közepes mennyiségű volt, de arabica kávéhoz képest megfelelő mennyiségű, és kitartott a fogyasztás végéig. Ízekben sajnos messze elmaradt az indonéz kávékra jellemző édes-fűszeres ízvilág, a savai nagyon élénkek, egészen friss citromos jellegűek, amelyet nálam nem követ édes-fűszeres jelleg, hanem nagyon hangsúlyos fás-papíros ízvilág jelenik meg, hosszan tartó lecsengéssel. Az élénk savak mellett édessége és keserűsége enyhe, teste alacsony-közepes. Nálam hosszú kávénak működött a lehetőségekhez mérten a legjobban, presszóban már túlságosan hangsúlyos volt a fás íz, melyek a tejes italokban is megjelentek. Azoknak tudnám ajánlani, akik valami egyedi, savhangsúlyos kávét keresnek, ritkán megjelenő fás jegyekkel.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 3 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 4  / Összpontszám: 14,5

 

Szabiakos:

A minta a Pacificaffe-tól megszokott igényes, védőgázas csomagolásban érkezett, így az első napokban még túl friss is volt, pár nap szellőztetés utána azonban nekiláttam a kávé vallatásának. A zacskó bontásakor intenzív illat áradt belőle, ami a védőgáznak is betudható, a babok pörkölése közepes. A darálót a finomabb irányba tekerve kaptam meg az optimális lefolyást, amivel bátran lehetett játszadozni. Hosszabb lefolyási idővel (33-35 mp.) előjöttek a savak, normál lefolyással pedig inkább a klasszikus ízek voltak előtérben. A közepes vagy egy picit magasabb hőtartományban működött jól a kávé. Az átlagtól kb. 2 grammal többet töltöttem a dupla kosárba és 1:2 aránnyal volt a legoptimálisabb a végeredmény. A krém bőséges, minősége nagyon jó, hajlamos a mintázódásra. Testessége az átlagtól valamivel jobb. Az ízek inkább a hagyományosabb vonalat képviselik megjelent benne a csokoládé, dió, mogyoró, halvány könnyed citrusos savakkal. Háttérben egy fás ízzel, ami bontáskor különösen jelentkezett azonban a szellőztetés után sem tűnt el teljesen. Utóíze csokoládés. A kávé természetes édessége közepes, kapucsínóként készítve sok újat nem mutat. Összességében egy közepes kávéval volt dolgom, szerencsére a fás íz a teszt végére elég jól lecsökkent, de azért trükközni kellett vele, szerintem vannak ettől sokkal érdekesebb tételek a Pacificnél.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 5,5 / Összpontszám: 21

 

Lorien:

Szokásos Pacificaffé-dizájnú, szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett a minta, ezúttal éppen csak a legszükségesebb információk voltak feltüntetve rajta. Bontáskor intenzív illat fogad, a szemek közepes pörkölésűek, változatos méretűek, és most néhány töredezett is akadt köztük. Az őrlőt a szokásosnál 2 ricnivel finomabb állásba kellett tennem, hőmérséklet tekintetében pedig az arabika tartomány felsőbb része vált be a legjobban. Lefolyása tankönyvi, egyenletes, krémje mennyiségre hozza a kötelezőt, homogén, a mogyoróbarna világosabb árnyalatát mutatja, állaga jó, de a cukrot nem tartja, csak esését tompítja. Ízvilágát a kakaó, a csokoládé és a fás-fűszereség dominálja, amelyet a korty végén szépen kiegészítenek a citrusos, bogyósgyümölcsös jegyek. Nekem majdnem túl sok is a fa, amelyet a hőfok kisebb mértékű emelésével azért kordában tudtam tartani. Természetes édessége jó, ezért nem szükséges cukrozni, és nem ad hozzá semmi pluszt. Tejes italban jól vizsgázott, mind a rövid, mind a hosszú műfajokban jó alapanyagnak bizonyult. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, a nap bármely szakában bátran fogyasztható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 21,5

 

Weinmaker:

A Pacificaffétól megszokott igényes, simítózáras, szeleppel ellátott tasakban érkezett a minta. Bontáskor nagyon friss volt, ezért egy pici szellőztetés kellett neki, a nitrogénes csomagolás miatt. A szemek épek, pörkölésük egyenletes, közepes szintű, sérült, töredezett szemmel nem találkoztam. A lefolyás nagyon jó volt, a krém mennyisége bőséges, mintázódásra hajlamos, és állaga, olajossága is teljesen rendben volt. A cukrot süppedősen nyeli el, de igazából nem szükséges hozzá, mivel elég jó a kávé természetes édessége. A legjobb eredményt nálam szimpla szűrő esetén a 9,5g-os dózis adta, normál lefolyás mellett. Ízében a csokoládés, kakaós alap a meghatározó, amit mogyorós, fűszeres jegyekkel. A savak citrusok formájában jellennek meg, de nem túlzóak, és jelen van még egy fás-földes jelleg, amit szellőztetéssel és a megfelelő hőfokkal meg lehet szelídíteni. Engem nem zavart különösebben, de lehet, hogy másnak ez kevésbé jön be. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes és hosszan tart. Nekem, eszpresszónak és tejes ital alapjának is tetszett.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 7,5 4 7,5 23,5
SicTransit 4 3 3,5 4 14,5
Szabiakos 4,5 6,5 3,5 5,5 20
Lorien 4 7 4 6,5 21,5
Weinmaker 4,5 8 4 8 24,5

Pacificaffe Indonesia Bali Batur Estate szemeskávé teszt kávébabokPacificaffe Indonesia Bali Batur Estate szemeskávé teszt csapolásPacificaffe Indonesia Bali Batur Estate szemeskávé teszt eszpresszó
Pacificaffe Indonesia Bali Batur Estate szemeskávé teszt nyitott szűrőPacificaffe Indonesia Bali Batur Estate szemeskávé tesztPacificaffe Indonesia Bali Batur Estate szemeskávé teszt shot

Összegzés:

Minőségi, szeleppel és simítózárral ellátott tasakban érkezett a Pacificaffé mintája, ahogy azt már megszoktuk. A pörkölés közepes szintű, egyenletes, sérült, töredezett szemek elvétve előfordultak. Felhasználás előtt érdemes kicsit szellőztetni a védőgázas csomagolás miatt. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy megközelítőleg tankönyvi, 25 másodperc körüli lefolyást kapjunk, míg hőfok tekintetében az arabika tartomány felső részében érdemes keresgélni. A lefolyás szép, a krém mennyisége, állaga, olajossága jó, a cukrot süppedősen nyeli el, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csokoládés-kakaós, mogyorós alapot némi karamellás és fűszeres jegyek egészítik ki. A gyümölcsösség citrusos savasság formájában jelenik meg, és jelen van egy fás-földes aroma is (megfelelő hőmérséklettel és szellőztetéssel egészen a háttérbe szorítható), ami van, akit zavar, van akit nem. Ilyen szempontból kicsit megosztó lehet ez a kávé. Testessége jó, koffeintartalmát nem éreztük jelentősnek. Akár eszpresszónak, akár tejes italok alapjaként hozza az elvárható szintet.

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!