Hátra van még a fekete leves

Nyomtatás
török kávéAmikor valami kellemetlen, rossz dolog vár ránk, akkor szoktuk mondani, hogy "hátra van még a fekete leves". A fekete leves, egyébként nem más, mint maga a kávé. Bizonyára szinte mindenki ismeri ezt a mondást, de vajon tudja is hogy valójában honnan ered? A negatív jelentéstartalommal bíró mondás a szájhagyomány szerint még a 17. századból származik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban megneszelte, hogy mi készül ellene, így az ebéd után sietve távozni kívánt, mire az egyik janicsáraga a következő szavakkal tartotta vissza: "Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!" Miután a vendég megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttoronyba.

A fekete leves, azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon. A törököknek a meleg fekete kávé iránti szeretetét mutatja, hogy az eredetileg jemeni szokást átvéve, a 16. század folyamán a Török Birodalomban, több mint 50 kávézót üzemeltettek, kocsmákhoz hasonló módon kialakítva.

Noha a magyar urak nagyrésze, főleg akik többet forgolódtak török társaságban, igen jól ismerték a fekete italt, annak ízvilágát és hatását, mégsem hódoltak eme szenvedélynek, inkább megmaradtak az általuk olyannyira kedvelt magyar bor mellett. Amíg Magyarország középső része török fennhatóság alatt állt, addig a magyarok a kávézást a török elit hóbortos szokásának tartották. A magyar főurak hozzáállása csak a 17. század végén változott meg. A források tanúsága szerint, ekkor Apafi Mihály és II. Rákóczi Ferenc is lelkes rajongojává vált a serkentő hatású italnak.

Magyarországon a kávézás azonban hosszú ideig kizárólag csak a gazdag nemesek kiváltsága volt, az alsóbb társadalmi rétegek számára csak a 19. században vált elérhetővé. A kávéházak számának növekedésével arányosan, nőtt a kávéházat látogatók köre és száma is. A kávézók között a jómódúak mellett a munkások, a kispolgárok, valamint a diákok is megjelentek.

Forrás: Kisbán Eszter: Fekete úri meleg ital. Rubicon, 1993. 1-2. szám