KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

9Barista – a valaha készített legjobb kotyogós kávéfőző

Pont egy éve, tavaly szeptemberben jutottam el odáig, hogy hosszas kutakodás és olvasás után kiválasztottam a számomra vélhetően ideális mobil kávéfőző készüléket. Nem volt szempont, hogy hátizsákban elférjen, ezért a 9Baristára esett a választásom. Mivel közel 2000 gramm, túrázni nem szívesen vinném magammal, de reméljük, a Wacaco Picopresso megoldja majd ezt a gondot is.
A rendelés pillanatában 4 hónapos volt a várólista, mivel Brexit előtt álltunk, szerencsére pont megérkezett december közepén. Jelenleg nettó 246 fontért vásárolható meg, erre jön a szállítási költség és az ÁFA, tehát olyan 138.000 Ft-ra jön ki. Ez nem kevés, de a cikk végére remélem, indokoltnak fogja látni mindenki az árcédulát. Azt fontos leszögezni, hogy ez nem egy Kínában készülő termék, Angliában tervezték és ott zajlik a gyártás is.

William Playford újragondolta a kotyogós kávéfőzőt, így érte el azt, hogy ~93 fokos víz érje a kávépogácsát, egy rugós szelep segítségével pedig a 9 baros nyomást. Lent látható a hőmérséklet- és nyomásgörbe.

homersekletnyomas


Felépítését tekintve három részre osztható, az alsó részt szétcsavarva látható, hogy meddig kell tölteni a vizet, amivel nagyon takarékosan bánik, mindössze 120 ml-re van szükség. Ebben az egységben éri el a 179 fokos hőmérsékletet, innen halad tovább a tekercses hőcserélőn keresztül, ahol 100 fokra esik a víz, ez még mindig túl sok lenne, megégne a kávé, ezért a szelep nyitása után is található egy hőcserélő, itt éri el az ideális 90-93 fok közötti vízhőfokot.

felepites


Ennyit a technikai adatokról, beszéljenek helyettem a képek is a videók. Jól látható, hogy a legvilágosabb filterpörkölésekkel is elboldogul, de nem égeti meg a sötétebb kávékat sem. Azt kellett megtapasztalnom több ízben is, hogy a hőfoknál sokkal fontosabb dolog a megfelelő vízterítéssel összefüggő kioldódás. Ebben pedig nagyon jól teljesít a 9Barista. A cikkben szereplő példány kapott néhány fejlesztést, beszereztem hozzá az IMS B65 2T H27,5M kosarat, amit azóta a gyártó is elkezdett értékesíteni. Ezen kívül az egyik portafiltert átalakítottam naked karrá, ez segít abban, hogy picivel hosszabb italokat lehessen készíteni vele, illetve jobban láthatóak az előkészítési hiányosságok is, azaz a kioldódás. Az anyagminőség hibátlan, aki szereti a prémium anyagokat, a fémet és a fát, a szemmel látható befektetett munkaórák számát, az nagyon boldog lesz a 9Baristával, még kávéfőzés előtt.

9barista szett9barista szett2

Némi kritikával élnék, használtam már jobb tampert, ráadásul nem méretpontos, viszont aki most rendel, már egy módosított verziót fog kapni. Idő közben kiadtak egy másik hőátadó elemet is, amivel le lehet rövidíteni a 3-5 perces főzési időt. Én nem éreztem úgy, hogy ezt meg kellene vásárolnom, mert a számomra ideális munkafolyamat úgy néz ki, hogy az alsó rész feltöltése után felrakom a gáztűzhelyre (indukciós főzőlapokkal is használható), majd jöhet a kávé mérése, őrlése, a pogácsa előkészítése. A Kinu M47-es őrlőmet csak annyival kell durvábbra állítani, amennyivel nagyobb szemcseméretre van szükség az 53 mm-es szűrő miatt, ez a gyakorlatban 2.7-2.7.5 közötti állást jelent. A kosár töltőtömege 16-18 gramm között ideális, ebből lehet kihozni 40-43 gramm közötti kimenetet. Függ a pörkölési szinttől is, hogy mennyi vizet tart vissza a pogácsa. Pici túltöltéssel sikerült már 47 grammot is kipréselni belőle, 17 gramm őrlemény esetén 1:2,76 arányt jelent, amivel a filter pörköléseket is megfelelően lehet kivonatolni.

Casino Mocca Caballero – filter pörkölés



Bányai Csokis Kuglóf



Hogy kinek lesz jó ez a kotyogós, az remélem már kiderült: akik szeretnének tökéletes eszpresszót fogyasztani. Viszont nem ez az ideális eszköz azoknak, akik szeretnétek egynél több kávét csinálni kényelmetlenségek nélkül. Nem megoldhatatlan, víz alatt le lehet hűteni, de a 2000 grammnyi fém elég jól tartja a hőt. Tejes ital sem készíthető vele, csak akkor, ha van kéznél egy tejhabosító, például Nanofoamer vagy esetleg egy french press.