KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pacificaffe Peru Cepro Yanesha kávékóstoló

Cepro Yanesha Peru központi hegyvonulatából származik. A Yanesha egy etnikai csoport a hegyekben. Védett, árnyékos otthonaikban élnek, szokatlan kapcsolatot ápolva földdel. Elkötelezettségük, megalkotni egy finom, aromás kávét csipetnyi karamellel. Az ültetvény 1550-1850 m tengerszint feletti magasságban terül el, amely kiválóan alkalmas biokávé termesztésre. Eredményül egy kiváló minőségű biokávé kapnak, melyben a trágyázást mellőzik. A cserje tápanyagdúsításához csak kizárólag szerves pépet, a kávéfeldolgozás során keletkező hulladékterméket használják fel. Reméljük sikerül felfedezni a diót és a csipetnyi karamellt a csészében - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Pacificaffé kávék hazai forgalmazójától, a Pacificaffé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pacificaffe Peru Cepro Yanesha szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pacificaffe Peru Cepro Yanesha

Pörkölés ideje: 2021.10.05, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 8580.-Ft/kg, Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Soron következő tesztalanyunk egy perui single origin az igényes, szelepes, simítózáras csomagolás felirata szerint. Felbontva a zacskót örömmel konstatáltam, hogy a pörkölés inkább a világos felé húz, a szemek egységesek, méretükben van egy kis szórás, égett, töredezett babokkal egyáltalán nem találkoztam. Sajnos az elvárásaim kicsit magasak voltak, a várt “izgalmak” elmaradtak. Legjobb formáját nyújtva az eszpresszó ízjegyei nem voltak túlzottan különlegesek: tejcsokis, mogyorós vonalon indulva érezhetünk még némi karamellás édességet, egy kis brandys, rumos ízjegyet, a korty végén pedig egy kis savasságot, ami a közepesnél enyhébb. Utóíze is mogyorós, nem tart túl hosszan. A testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Az anyag krémje, arabikához mérten közepesnél jobb volt, kezdetben mintázódott is. A tesztalany nem volt különösebben érzékeny az elkészítés paramétereire: 19-20 g-os dózis (dupla esetén), közepes vízhőmérséklet, 25-30 mp-es lefolyási idő, eszpresszónyi kimenettel már stabilan jó eredményeket hozott. Tejben sem volt kiugró, inkább a cortadot részesíteném előnyben, hogy valami maradjon még a kávé karakteréből. Mindennapos fogyasztásra ajánlom a tesztalanyt.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 21,5

 

SicTransit:

A minta a Pacificaffe-tól érkezett: egy single origin arabica Peruból. A kiszerelés teljesen megegyezett a korábban sokszor bemutatottal: szelepes, műanyag zacskó, 250 g kávéval töltve. A csomagoláson nem találunk a kávéra vonatkozó részleteket, csak egy, a kávéra utaló matricát, ezúttal egy hetyke guanakóval. A szemek közepes - világos pörkölési szintre (10/16) utaltak, nagyjából egységes méretben, jellemzően szép egészek, töröttet nem láttam. A korábban használt kávékhoz képest nekem egészen finom szemcseméretűre kellett állítanom az őrlőt, hogy szép lefolyást kapjak. Így gyönyörű sötétbarna tónussal indult meg a csapolás, amely a végére is csak mogyoróbarnára világosodott. Arabica kávéhoz mérten szép kremája volt, amely kavarás után és fogyasztás közben azért eloszlott szerencsére. A kávé nagyon alacsony savassága mellett max. közepes édességű volt, ízjegyeiben nem is nagyon jelent meg dominánsan más a klasszikus csokis vonal mellett. Nagyon lágy kávénak mondanám, tejes italokban is eszerint működött, szépen hagyja érvényesülni a tej édességét, nem tolakszik előtérbe. Azoknak ajánlom, akik nem keresik az érdekes ízeket a kávékban, lágy, semleges italt szeretnének.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8  / Összpontszám: 22

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk a Pacificaffétól érkezett, ami egy mosott eljárású perui tétel volt. A babok egyenletesen közepesre voltak pörkölve, az első daráló beállítás nem hozott jó eredményt mivel a szép lefolyáshoz extra finom állásba kellett tekernem a darálót. A pidet közepesen magas hőfokra állítottam be és 30 másodperces lefolyás körül kaptam a legjobb eredményt, 1:2 arányú kivonatolással. Az optimális eredményhez nem kellett túl sokat tölteni a kosárba inkább arra kell figyelni, hogy rövidebb italokat készítsünk belőle. A krém a műfajt tekintve elég jó, szépen mintázódott a csészében és a fogyasztás végéig kitartott. Az ízek inkább a hagyományosabb vonal felé közelítenek azonban attól azért komplexebbek. Az elkészült italban megjelenik a karamell, mandula és nugát. A kávé természetes édessége elég jó, testessége átlagos és közepes citrusos savasság jellemzi. Utóízében is a fő jegyek fedezhetőek fel, amik közepesen lassan lecsengőek. Tejes italként készítve is hozta a kötelezőt. Ajánlanám azoknak, akik a klasszikus ízektől többet szeretnének pénztárcabarát áron kapni.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 22,5

 

Lorien:

A Pacificaffe kávéja a szokásos simítózáras, szelepes csomagolásában érkezett, információk tekintetében ezúttal is minimalista. Bontáskor kellemes illat fogad, őrléskor pedig fokozódik, többek közt fűszerpaprika, kávés gyümölcsösség késztet arra, hogy az adagolóba szimatoljak. A szemek épek, átlagos méretosztály körüliek, a pörkölés picit közepes felett, tejcsokoládé árnyalatban. Őrlése a jokernél egy ricnivel finomabb állásban volt ideális, a dupla szűrő pont 20 grammnyi mennyiséget fogadott be. Úgy tapasztaltam, hogy az arabika hőtartomány alsó harmadában működik a legjobban, ahogy emeltem felfelé a hőfokot, egyre inkább szűkült az ízspektrum és erősödött a korty végén a kesernyésség, habár nem bántóan. Lefolyása szép egyenletes, nem szőkül, tankönyvbe illő módon csapolható. Krémje mind mennyiségre, mind állagra jónak mondható, a fogyasztás végéig kitart. Mintázódásra alig volt hajlamos. Nagyon szép, klasszikus ízvilágú kávé, csipetnyi újhullámossággal megbolondítva: kifinomult csokoládés, diós-mogyorós jellegű a vezérvonal, kiegészítve pirospaprikás-fás fűszeres jegyekkel, karamellás édességgel, a korty végét pedig halvány, leginkább almára emlékeztő gyümölcsös jegyek zárják. Tejes italban inkább a rövidebb műfajokban tetszett jobban, de kapucsínóban sem vallott szégyent. Ebben a szürke, évvégi időszakban igazán lelket melengető indítása volt a napnak, de akár délutánt is feldobhatjuk egy duplával, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Nem érdemes sokáig tartogatni, a bő hetes tesztidőszak legvégére már érezhető volt, hogy picit fáradni kezd.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25

 

Weinmaker:

A „szokásos” Pacificaffe csomagolás, letisztult dizájnnal, szeleppel és simítózárral, ahogyan az manapság már elvárható. Bontáskor nagyon finom illat fogadott. A pörkölés szép, egyenletes, közepesnek mondható, sérült, égett kávébabot egyáltalán nem láttam. Az őrlőt az átlagosnál finomabb irányba kellett állítanom a megfelelő lefolyás eléréséhez, míg a hőmérséklet az átlagos arabika tartományban teljesen jól működött. A lefolyás szép, a krém mennyisége arabikához mérten nagyon jó, állaga és olajossága is rendben van, szépen mintázódik, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében szépen ötvöződik a hagyományos és újhullámos stílus, ezáltal egy jóval szélesebb rétegnek fog ízleni, ha kipróbálja. Csokoládés alapon, a mogyorós, karamelles jegyek mellett fűszeres, földes aromákkal és finom, visszafogott gyümölcsös savassággal válik komplexé. A természetes édessége jó, a fűszereknél, amit külön kiemelnék az a piros paprika, ami fura lehet egy kávéban, de nekem nagyon tetszett benne. Eszpresszónak és flat whitenak készítettem el, és mindkét műfajban nagyon jól vizsgázott. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak, így simán fogyasztottam akár késő délután is. Mindenkinek ajánlom kipróbálni.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 10 / Összpontszám: 26

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3,5 7 3 8 21,5
SicTransit 3,5 7 3,5 8 22
Szabiakos 3,5 7 3 9 22,5
Lorien 4 8 4 9 25
Weinmaker 4 8 4 10 26

Pacificaffe Peru Cepro Yanesha szemeskávé teszt kávébabokPacificaffe Peru Cepro Yanesha szemeskávé teszt csapolásPacificaffe Peru Cepro Yanesha szemeskávé teszt eszpresszó
Pacificaffe Peru Cepro Yanesha szemeskávé teszt nyitott szűrőPacificaffe Peru Cepro Yanesha szemeskávé teszt cremaPacificaffe Peru Cepro Yanesha szemeskávé teszt csésze

Összegzés:

Szokásos, minőségi Pacificaffe csomagolás, letisztult dizájnnal, szeleppel és simítózárral, ahogyan az manapság már elvárható. Bontáskor kellemes illat fogadja a kóstolót. A kávébabok egyenletes, közepes pörkölésűek, sérült, töredezett szemeket nem látni. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál finomabb irányba érdemes az őrlőt eltekerni, úgy, hogy a lefolyás tankönyvi, vagy picit hosszabb legyen. Hőmérséklet tekintetében a megszokott arabika tartományban érdemes próbálkozni. Szép lefolyás mellett, a krém mennyiségére és minőségére nem lehet panaszunk. Ebben a kategóriában kellően vastag, állaga és olajossága jó, és szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízek terén a csokoládés, mogyorós, diós, mandulás jegyeket szépen egészíti a karamellás édesség, egy csipet paprikás fűszerességgel a hátérben, visszafogott gyümölcsös savassággal. Koffeintartalmát nem éreztük magasnak, így aki arra nem érzékeny, akár késő délután is fogyaszthatja. Testessége jó. Egyaránt ajánljuk eszpresszónak és tejes italnak is, mivel a karaktere szépen megmarad a tejben. elsősorban azoknak ajánljuk, akik a hagyományos vonalról nyitnának az újhullámos vonal felé.

.

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

 kávékorzó kávészaküzletA termék megvásárolható webáruházunkban!

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!