KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Ethicoffe Guji Hambella Buliye kávékóstoló

Az Ethicoffee kft-t 2020ban alapítottuk. Lemma Benjámin és Zewde András, mind a ketten félig etióp, félig magyar kávéimádóként azt szerettük volna elérni, hogy a kávén keresztül közelebb hozzuk a kávé hazájának kultúráját, a magyar kávékedvelők szívéhez. Az alapítás előtt is, de az óta még sűrűbben, járunk Etiópia kávéföldjeire. Az utazások során megismertük a termelés módszereit a termelők kultúráját, életvitelét, és a kihívásait, amelyekkel nap mint nap szembe néznek. Létjogosultságunkat az is alátámasztotta, hogy az etióp kávéipar az elmúlt években liberalizálódott oly módon, hogy akár egy kiszemelt farmer kávéját teljesen lekövethetően tudjuk beszerezni anélkül, hogy az összekeveredne mások kávéjával. A pörkölt kávéinkat, azzal a vízióval kezdtük el pörkölni és csomagolni, hogy bemutassuk a különböző régiók nyújtotta legeltérőbb etióp kávékat. A Guji Hambella Buliye kávénk száraz eljárással készült. Ízjegyei a datolya, kajszibarack, és áfonya. Ezt a kávét inkább filternek ajánljuk, de omni-roastként presszóba is érdemes kipróbálni - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Ethicoffee kávék hazai forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Ethicoffe Guji Hambella Buliye szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Ethicoffe Guji Hambella Buliye

Pörkölés ideje: 2021.12.15, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 12000.-Ft/kg (4000/250g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Újévi első tesztkávénk igényes, simítózáras, szelepes zacskóban érkezett, a leírás szerint etióp, Guji régióból származó single origint tartalmaz a csomagolás, ami specialty minősítéssel rendelkezik. Az illatok azonnal elárulták, ez bizony tényleg etióp anyag! Megbontva a zacskót azt tapasztaltam, hogy a pörkölés közepes, talán kicsivel világosabb, de egységes, a babok mérete vegyes, vannak egészen kis szemek is, de nagyobbak is akadnak. Töredezettség, égettség nem jellemezte. Az első igazi meglepetés a kávé őrlésekor ért: a kívánt lefolyáshoz meglehetősen sokat kellett állítanom az őrlőn, méghozzá a durva irányba. Az elkészült eszpresszó ízjegyei fedik a csomagoláson leírtakat: barackos, áfonyás, szamócás egyveleggel nyit a kávé, de közben rögtön érezni az édességét, ami mézes, datolyás. Éreztem még fekete teás ízjegyet, némi mogyoró kíséretében és egy finom fűszerességet, ami leginkább csillagánizsra emlékeztetett. Meglehetősen gazdag ízvilág, bár találkoztam már ennél összetettebb so-val. A kávé krémje közepes vastagságú volt, mintázódott is, a színe vöröses barna, és az olajossága is jó volt. Savasságát és testességét közepesnek éreztem, az utóíze nem maradt meg túl sokáig. Az elkészítés tekintetében sem volt különc az anyag: 19-20 g-os dózis (dupla esetén), közepes vagy magasabb csapolási hőmérséklet, 30-35 másodperces lefolyási idő és risztrettónyi kimenet stabilan jó eredményeket hozott. Tejben egy kicsit csalódás volt számomra, érdemes a tej mennyiségét rövidebbre fogni ( pl. cortado, macchiato), hogy maradjon valami a kávé karakteréből. Az újhullámos kávékért rajongóknak ajánlom elsősorban a kávét.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 22,5

 

SicTransit:

Idei első tesztkávénk nem is érkezhetett volna - bizonyos szempontból - eredetibb helyről, az Ethicoffee-s srácoktól kapuk, egyenesen Etiópiából. Tudomásom szerint ők maguk importálják a kávét, és már több hazai pörkölő kínálatában megjelent az általuk forgalmazott termék. Ennél jobb talán nem is történhetett volna a hazai piaccal! A pörkölés bérben történik jelenleg, izgalmasan várjuk, hogy ez merre alakul a jövőben. No de vissza a kávéhoz: A csomagolás a hazai piacon elterjedt, teljesen műanyag, szelepes, simítózáras kiszerelés, 250g single origin kávéval töltve. Ez aktuálisan Guji régió Buliye mosóállomása körüli termett gyümölcsöket jelent. A szemek mérete kb. egyforma, pörkölésük egységesen közepes-világos (9/16) töröttet nem találtam benne. Az első kóstolást (rögtön a bontás után) szokásos módon cupping eljárással végeztem: nagyon izgalmas összetett gyümölcsös-citrusos ízjegyek mellett sajnos egy pici füstös, “pörkölt” íz is megjelent. Presszó álláshoz képest durva szemcseméretű őrlemény használatával mutatott szép lefolyást. Gyönyörű vörösesbarna színben indult meg a csapolás, amely a vége felé sem világosodott nálam. A kapott kávé krémessége nem kiemelkedő, de bőven megfelelő. Fogyasztás közben szépen megjelentek az összetett, izgalmas citrusos ízjegyek, lecsengésükben markáns kakaós ízzel. Jelentős, jó minőségű savasság jellemzi, közepes - alacsony édesség mellett, a kesernyés íz nem volt túl jelentős. Tejes italokban nálam nem mutatott túl érdekes képet, a “feketén” megjelenő klassz ízeit szinte teljesen elnyelte a tej édessége. Javaslom eszpresszónak vagy akár filterkávénak is, mindenképpen “tisztán”, tej nélkül.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7  / Összpontszám: 21,5

 

Szabiakos:

Az év idei első teszt mintája egy számomra teljesen új pörkölőtől érkezett. A simítózáras csomagoláson több hasznos infót is találhatunk a tétellel kapcsolatban. A babok pörkölését közepesen világosnak mondanám. A darálót a finomabb irányba állítva normál dózissal már jó eredményt tudunk elérni 1:2 arány körül, de valamivel hosszabbra engedve a teste rovására még komplexebb italt kapunk. A krém minősége a műfajt tekintve jó, mintázódásra hajlamos. A normál presszó tartományban készült ital testességére sem lehet panasz. Az ízjegyek meghatározói az édes érett gyümölcsök úgy, mint a barack, eper és bogyós gyümölcsök. Kellemes, kiegyensúlyozott közepes savak és kimagasló édesség jellemzi, mely az utóízben is továbbmegy. Tejes italként készítve tompulnak a gyümölcsös ízek és egy selymesen lágy, édes italt kapunk.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Az idei első teszt alanya az Ethicoffe Guji Hambella Buliye kávéja. Csomagolása minden igényt kielégítő: tetszetős dizájn, szelepes, simítózáras visszazárható tasak, a hátoldalon minden szükséges információ feltüntetve. Bontáskor kellemes friss illat fogad, a szemek változó méretűek és formájúak, a pörkölés a közepestől egy picit sötétebb és majdnem egyenletes. Az őrlőt jokernél valamivel finomabbra kellet állítani, hőfok tekintetében pedig a normál arabika tartomány megfelelő. Lefolyása majdnem tankönyvi, krémje etióp mércével elfogadható, inkább homogén, okkersárgás árnyalatú, állaga és szerkezete jó, a fogyasztás végéig épp kitart. Az információk között feltüntetett ízjegyek közül az áfonya jön elő karakteresen, és inkább feketeteás alap, ami domináns benne, ilyen tisztán nagyon ritkán tapasztalni, a korty végén némi keserűcsokoládés-mokkás lecsengéssel. A kajszi csak nagyon halványan sejlik fel, viszont barackmag annál inkább, némi marcipános illat kíséretében. Tejes italban hozza a kötelezőt, a rövidebb műfajokban vitézkedik jobban, kapucsínóban eltűnik a karaktere. Koffeintartalma értelemszerűen alacsony, így a nap bármely szakában fogyasztható. Jó választás lehet azok számára is, akik inkább a klasszikus vonalat szeretik, de szeretnének néhanapján belekóstolni az újhullámos afrikai kávékba, valahol a két világ határán.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 22

 

Weinmaker:

Kellemes dizájnú csomagolásban érkezett az Ethicoffee tesztmintája. A tasak simítózárral és szeleppel is meg van áldva, ahogy az már manapság teljes joggal elvárható. Bontáskor nagyon finom illatot árasztott. A pörkölés nagyjából közepes szintű, a szemek változó nagyságúak, de sérült, töredezett babbal egyáltalán nem találkoztam. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy a tankönyvinél kicsit lassabb lefolyást kapjak. A hőmérsékletnél az átlagos arabika tartomány teljesen jól működött. A lefolyással nem volt probléma, a krém mennyisége kategóriájában elfogadható, állaga és olajossága is jó. Mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Ízében elsősorban a gyümölcsösség dominál, és elég jól hozza a csomagoláson feltüntetett áfonya, barack, szamóca kombót, közepes savassággal és nagyon jó természetes édességgel, ami mézes, datolyás formában ölt alakot. Emellett jól kivehetően megjelenik a fekete tea, és egy csipet fűszeresség. Testessége jó, utóíze kellemes, és hosszan tart. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyasztható. Én elsősorban eszpresszónak ajánlanám, mivel tejben jelentősen csökkent a kávé karaktere. Az újhullámos kávék kedvelőinek érdemes megkóstolni.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 9 3 7,5 22,5
SicTransit 3,5 7,5 3,5 7 21,5
Szabiakos 4 8,5 3,5 7 23
Lorien 3,5 7,5 3,5 7,5 22
Weinmaker 3,5 8 3,5 8 23

Ethicoffe Guji Hambella Buliye szemeskávé teszt kávébabokEthicoffe Guji Hambella Buliye szemeskávé teszt csapolásEthicoffe Guji Hambella Buliye szemeskávé teszt eszpresszó
Ethicoffe Guji Hambella Buliye szemeskávé teszt shotEthicoffe Guji Hambella Buliye szemeskávé teszt krémEthicoffe Guji Hambella Buliye szemeskávé teszt eszpresszó 2

Összegzés:

Egyszerű, de kellemes dizájnú csomagolás, amely szeleppel és simítózárral is el van látva. A tasak bontásakor kellemes illat fogadja a kóstolót. A kávébabok vegyes méretűek, pörkölésük nagyjából közepesnek mondható, és egyenletes. Töredezett, sérült szemeket nem láttunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy a tankönyvinél picit lassabb lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében az átlagos arabika tartományban érdemes próbálkozni. A lefolyás szép, a krém mennyisége átlagos, hozza a kategóriában megszokott szintet. Állaga és olajossága jó, mintázódásra hajlamos és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a csomagoláson feltüntetett gyümölcsösség köszön vissza. Elsősorban az áfonya, de kivehető a barack, eper, és bogyós gyümölcsök is, amit fekete teás, kakaós jegyek balanszíroznak. A nagyon jó természetes édessége mézes, datolyás formában jelenik meg. Savassága közepesnek mondható. Utóíze hosszan tart és a kóstoláskor feltárt jegyeket viszi tovább némi mokkás lecsengéssel. Elsősorban „tisztán” eszpresszónak, vagy risztrettónak ajánljuk, mert a tejben eléggé háttérbe szorul a kávé karaktere. Az újhullámos stílus kedvelőinek figyelmébe ajánljuk.

.

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!