KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Black Sheep Colombia kávékóstoló

Santa Bárbara különböző minőségű, mikroklímájú, vulkanikus talajú, tökéletes tengerszint feletti magasságú földet kínált. Mr. Echevarría egy szerény gazdasággal kezdte, és az évek során folyamatosan növelte a termelési kapacitást. A Santa Bárbara nevű főgazdaság jelenleg 350 hektáros. Jelenleg Echevarría úr három fiával, Nicolás-szal, Camilóval és Pedro Miguellel, valamint 1000 kávétermesztés iránt elkötelezett dolgozóval együtt irányítja a céget. A termesztési magasság 1650 méter, ez a magas tengerszint feletti magasság miatt a kávé tovább érlelődik, ami sűrűbb és gazdagabb babokat eredményez. A szelektív betakarítás a legösszetettebb része a jó csészeminőségű kávé előállításának, ezért itt csak teljesen érett kávészemeket szedik le. Ez a filozófia kiváló minőségű eredményeket hozott.Az erjesztési folyamat során a tartályok pH-értékét és hőmérsékletét mérik az eredmény ellenőrzése és garantálása érdekében. És nem hagyható figyelmen kívül több mint 40, különböző fermentációs technikával végzett kísérletünk, ennek köszönhetően egy új technikát valósítanak meg, amely két fermentációs folyamatot ötvöz, az egyiket a pépesítés előtt, a másikat pedig azután. Az eredmény egy édes ízekben gazdag kávé. Kiváló illatú, kakaós kávé; Ízben édes és virágos jegyek jelennek meg, testes és közepes savakkal; Ez egy kerek és édes kávé - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Black Sheep kávék hazai forgalmazójától Tóth Gábortól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Black Sheep Colombia szemeskávé kávéteszt csomagolásKávé típusa: Black Sheep Colombia

Pörkölés ideje: 2022.01.31, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 14950.-Ft/kg (2990/200g), Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Szelepes, simítózáras csomagolásban érkezett aktuális tesztkávénk, ami a feliratok szerint egy mosott eljárással feldolgozott, specialty minősítésű kolumbiai single origin. Bontás után szemrevételezhettem a babokat, amik egységes, nagyjából közepes pörkölésűek, méretre sincsen nagy eltérés köztük, égettség, töredezettség nem jellemezte őket. A specialty minősítés nálam magával von egy elvárást a kávéval szemben, kicsivel magasabbra teszi a lécet, ugyanakkor előrevetíti azt is, hogy az adott minta tesztszempontból nem lesz “könnyű” alany. Az utóbbi be is igazolódott, a kávé csak egy szűk tartományban tudott jó eredményt produkálni. Az első csapolásoknál nem igazán tudtam eldönteni, hogy a mintával van baj, vagy a paraméterekkel. Aztán a szokatlanul magas csapolási hőmérséklet meghozta a jó eredményeket. Ideális esetben a kávé csokis, kakaós vonalon indul, érezhető édességgel, aztán érkezik a savasság, ami kb. közepes és enyhén citrusos, ritkán egy kevéske málnás jelleget is éreztem benne. Utóízében édes, mogyorós jegyeket éreztem. Számomra ez rendben van, finom, szerethető a végeredmény, de kicsit összetettebb ízvilágra számítottam. (Azt persze nem állítom, hogy ennél többet nem lehet kihozni belőle, pl. egy változtatható nyomásprofillal rendelkező géppel). Testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. A kávé krémje arabikához mérten közepes vastagságú volt, kezdetben mintázódott is. Mint feljebb már említettem, a csapolási hőmérséklet egy sarkalatos pont volt az elkészítésnél, nálam 93-94 fok volt az ideális, alatta elég üres volt a kávé, viszont előtérbe kerültek a csomagoláson is említett florális jegyek. Dózisigénye 19-20 g volt (dupla esetén), a lefolyási idő 30 másodperc körül, kb. risztrettónyi kimenettel hozott jó eredményt. Tejes verzióban is finom italokat tudtam készíteni belőle, főleg macchiato és cortado formájában. Ajánlom a kávét a kísérletező kedvű, haladó home baristáknak.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 21,5

 

SicTransit:

Tavaszi tesztsorunkat ismét hazai pörkölőktől érkezett tételekkel töltöttük meg, elsőként a debreceni Black Sheep kolumbiai kávéját kóstolhattuk. A csomagolás teljesen műanyag, aromazáró szeleppel ellátott zacskó, amely 200 gramm kávét tartalmaz. A megjelenés nagyon letisztult, a fontosabb adatokat (pörkölés jellege és ideje, ízjegyek, származási hely, stb.) a hátulján matricázva találjuk. Felbontás utána a pörkölt kávé illata egészen magával ragadó volt számomra, nagyon finom, picit fanyar, édeskés. A szemek közepes - világos pörkölési szintre (10/16) utaltak, egységes méretben, szép egészek, töröttet nem láttam. A korábban használt kávékhoz képest nekem egészen finom szemcseméretűre kellett állítanom az őrlőt, hogy szép lefolyást kapjak. Így gyönyörű vörösesbarna tónussal indult meg a csapolás, amely a végére is alig-alig világosodott ki. Arabica kávéhoz mérten szép kremája volt, amely kavarás után, és fogyasztás közben azért eloszlott szerencsére. Csapoláskor jellemzően mintázódott is. A kávé közepes, izgalmas savassága mellett dominánsan édes volt, szépen hozta a kolumbiai kávék jellegzetességeit: túláradó csokisság, édes, meggyes-szilvás jegyek, kerek, bársonyos testtel. Tejes italokban is szépen működött, a kávé alap domináns édessége klassz harmóniát mutatott a tejjel kiegészülve.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4/ Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9  / Összpontszám: 24,5

 

Szabiakos:

Soron következő mintánk igényes, visszazárható csomagolásban érkezett. A babok pörkölését közepesen világosnak mondanám, mely aránylag egységesen sikeredett. A darálót a finomabb irányba állítva tudtam belőni, 30-35 másodperc körüli lefolyást. A szűrőbe normál dózist elegendő volt tölteni. Az italt 1:2 aránnyal készítettem, a pidet inkább magasabb (94-95 fok) hőtartományba állítva működött jól a kávé. A krém minősége és mennyisége megfelelő, mintázódásra hajlamos volt. Ízek tekintetében nagyon érdekes volt a kávé. A bontást követő első két napon meghatározó volt egy virágos, parfümös vonal, erőteljesebb, de határozottan kellemes savassággal, ami kb. 1.5 nappal a bontást követően szinte teljesen eltűnt. Ezután csak átlagosnak mondható csokoládés, visszafogottan savas, citrusos kávékat tudtam csapolni, enyhén teás, csokoládés utóízzel. A kávé természetes édessége kiváló volt, testességét is jónak mondanám. Tejben nekem elveszett teljesen, esetleg rövid cortádóként ajánlom. Pontozással bajba voltam, ha végig tartotta volna a virágos vonalat simán 9.5-10 pontot adtam volna, de így sajnos nem tudok.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 23

 

Lorien:

Eheti tesztalanyunk a Black Sheep pörkölőből érkezett, kolumbiai single origin. A csomagolás egyszerű, letisztult dizájnú, szelepes és simítózáras, bontáskor kellemes illat fogad. A szemek épek, közepesnél egy árnyalattal sötétebb és egyenletes pörkölésűek. Őrlését a szokottnál 1-2 ricnivel finomabb irányban érdemes keresni, a dupla szűrő 21 grammot gond nélkül elnyelt. A normál arabika hőtartomány megfelelőnek bizonyult, de kísérletezni lehet és érdemes is vele, mondhatni, bolondbiztos, elrontani szinte lehetetlen. Lefolyása egyenletes, krémje a műfaji átlagot hozza, nálam nem nagyon mintázódott, de mennyisége megfelelő, az állaga és olajossága egyaránt jó volt, a csésze falára felkúszott, a fogyasztás végéig kitartott. Ízvilágában a klasszikus kolumbiai vonalat hozza, abból is igen jó fajtát: decens csokoládés-kakaós vonulat a meghatározó, amelyet szépen kiegészítenek a virágos-fűszeres jegyek, némi mogyoró, és a korty végén pedig szép savas lecsengésű, citrusos, bogyósgyümölcsösséggel. Természetes édessége kifejezetten jó és tejes italban is hozza a kötelezőt, nekem főleg macchiátóban tetszett. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak, a nap bármely szakában fogyasztható.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 23

 

Weinmaker:

A Black Sheep single origin mintája egy egyszerű, de mégis dizájnos csomagolásban érkezett. Semmi csicsa, de mégis klassz. Tipikusan amikor a kevesebb több érzésem volt vele kapcsolatban. A tasak simítózárral és szeleppel is el van látva. Bontáskor finom illatot árasztott. A kávébabok nagyjából egységes méretűek, közepesnek mondható, egységes pörköléssel. Sérült, töredezett szemet nem találtam. A számomra megfelelő eredményhez az átlagosnál finomabb őrlési beállítás volt szükséges, hogy a lefolyás a tankönyvi 25 másodpercesnél hosszabb legyen. Érdemes a hőmérséklettel is játszani, az átlagos és magasabb beállításokkal, mivel igen felhasználóbarát anyag, és nem lehet elrontani. Nálam a magasabb tartományban volt a legjobb. A krém mennyisége jó, állagára és olajosságára sem lehet semmi panasz. Szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében csokoládés-kakaós alapon, virágos, fűszeres jegyek érezhetőek, citrusos lecsengéssel. A kávé természetes édessége nagyon jó, savai visszafogottak, koffeintartalmát nem éreztem magasnak. Számomra ez egy igen kellemes, szerethető ízvilág (mondjuk amúgy is kedvelem a kolumbiai kávékat). Elsősorban eszpresszónak fogyasztottam, de kapucsínó vagy tejes ital formájában is nagyon kellemes. Bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Super Jolly+Fiorenzato F64 Evo kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 3 7,5 3 8 21,5
SicTransit 4 7,5 4 9 24,5
Szabiakos 4 8 4 7 23
Lorien 4 7,5 4 7,5 23
Weinmaker 4 8 4 8 24

Black Sheep Colombia szemeskávé kávéteszt kávébabokBlack Sheep Colombia szemeskávé kávéteszt csapolásBlack Sheep Colombia szemeskávé kávéteszt eszpresszó
Black Sheep Colombia szemeskávé kávéteszt krémBlack Sheep Colombia szemeskávé kávéteszt csésze

Összegzés:

Minőségi, letisztult dizájnú csomagolás, amely egyaránt tartalmaz szelepet és simítózárat is, továbbá minden lényeges információt. Bontáskor finom illat fogadja a kóstolót. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt az átlagostól finomabb irányba érdemes tekerni, úgy, hogy a tankönyvi 25 másodpercnél lassabb, 30-35 másodperces lefolyást kapjunk. Hőmérséklet tekintetében az átlagos és a magasabb tartományban érdemes kísérletezni, amit bátran megtehetünk, mert elég toleráns kávéval van dolgunk. A lefolyás teljesen rendben van, a krém mennyisége jó, állaga és olajossága szintén, enyhén mintázódik és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Ízében a tipikus kolumbiai jegyek köszönnek vissza: csokoládés-kakaós alap, csipet mogyoró, virágos jegyek nagyon jó természetes édességgel és visszafogott gyümölcsös savassággal kiegészülve. Mondhatni igen kellemes, szerethető az összkép. Testessége jó, utóíze kellemes, melyben tovább megy a csokisság. Koffeintartalma nem volt vészes, így szinte bármikor fogyasztható. Nem csak eszpresszónak, de tejes italok alapjaként is szépen teljesített.

.

.

.

Jellemzők
Pörkölés: közepes pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!