10 dolog, amit nem tudtál eddig a kávéról!

Nyomtatás
a kávé és ami mögötte vanA porceláncsészéktől a "caffee to go" papírpoharakig: a kávézás minden kultúra szerves részévé vált. Egy kimutatás szerint évente 151 liter kávét fogyasztanak pl. a németek / fő. Vegyük csak szemügyre a kávébabszemek hatását!

Hatás

Több tudományos tanulmány megállapítja, hogy a napi 3-5 csésze kávé elfogyasztása jó hatással van az agyműködésre, a vérkeringésre és az emésztésre. A kávéélvezet tágítja a véredényeket és ezért gyógyászatilag is használják, pl. fejfájás, asztma és szívgyengeség ellen. Erősíti az ideg- és tüdőfunkciókat.

Az elterjedt hiedelmekkel ellentétben a kávé nem vízhajtó, ha naponta csak 2-3 csészével fogyasztunk. A John Hopkins Medical Center kutatói szerint a szexuális vágyat is növeli. Rövid időre a kávé növeli a koncentrációt.

Tartalom

A kávé több mint 2000 különböző összetevőt tartalmaz, ezekből 2 százalék csupán koffein és 98 % más anyag, melyek pozitív hatással vannak az egészségünkre. Így pl. az antioxidánsok (melyek egyben a 2. legnagyobb növényi összetevője) sejtvédő hatásúak és ezzel csökkentik a rák kialakulásának veszélyét.

A kávé ásványi anyagokat is tartalmaz, mint kálium, kalcium, magnézium és foszfor. A kávé babszemekben savak is jelen vannak, melyek emésztéssegítők. A kávé rossz hangulatot teremtene? Nem igaz! Igazi hangulatjavító hatást fejt ki. Ennek oka: gyorsítja az agyban a glutamat, szerotonin és endorfin termelést.

Kalória

A kávé maga nem tartalmaz kalóriákat, kivéve, ha tejjel vagy cukorral fogyasztjuk. Ha érzékeny gyomrunk lenne, ne mondjunk le a tejről, mivel ez ellensúlyozza a savakat. Ezen kívül a tejben lévő zsír miatt lassabban szívódik fel a koffein.

Forrás: Életmód