KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Pacificaffe A ház kávéja - 10 év után újratöltve

12 éve pörgettem első kávéimat tökéletes íz-harmóniát keresve a következő céltudattal vezérelve: “A kávékeverék kialakító mester mutatja meg elsőként, mi a kávékultúra." Így belevágtam három arabika kávé házasításába, elméleti és gyakorlati próbák után megszületett cégérünknek megfelelően A Ház Kávéja, ami azóta is változatlan profillal és recepttel készül. Visszajelzések alapján ez a fekete erősebb az időnél - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Pacificaffé kávék hazai forgalmazójától, a Pacificaffé Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Pacificaffe A ház kávéja szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Pacificaffe A ház kávéja

Pörkölés ideje: 2022.12.09, Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelepes csomagolás
Ár: 10.000.-Ft/kg (3000/250g) , Forgalmazó adatai


Rocketeer:

Idei első tesztalanyunk is igényes, szelepes/simítózáras csomagolásban érkezett, mindössze annyi információval ellátva, hogy "A Ház kávéja". A zacskóból tipikusan arabikás aromák áradtak, kenyérhéj, mogyoró, csokoládé. Felbontás után beigazolódott a gyanúm: túlnyomórészt nagy vagy közepes méretű kávébabok, nagyjából közepes pörköléssel, ami elég egységes is. Töredezett, égett szemekkel nem találkoztam. Ez idáig rendben is volt, minden adott egy remek kávéhoz, gondoltam. Azonban számomra kicsit csalódás volt, de kezdjük az elején. Az első csapolások nem igazán "működtek": alacsony hőmérsékleten, normál lefolyással totálisan semmilyen volt az elkészült ital, sőt, a savasságát már bántónak éreztem. Magasabb hőmérsékleten kezdett értékelhető eredményeket produkálni az anyag egy nem túl komplex, de szerethető ízvilággal. Ekkor a csokis, kakaós ízjegyek mellett megjelent a marcipán és a mogyoró, némi savassággal, amihez nem tudtam gyümölcsöt társítani. Számomra ez a mai trendeket figyelembe véve már kevés, sokkal összetettebb ízjegyeket várnék egy blendtől, és az édessége sem volt elég markáns. Lecsengése, utóíze viszonylag hosszan tartott, mokkás, füstös/szivaros volt. Az eszpresszó krémje kellően vastag volt, mintázódott is. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, ahogy a savasságát sem. 18-19 g-os dózissal, közepes vagy magas hőmérsékleten, standard vagy kicsivel hosszabb lefolyási idővel, eszpresszó kimenettel már stabilan megfelelő italokat kaptam. Tejben inkább a rövidebb verziókkal tudott jobban együttműködni, cappuccinoban már eléggé eltűnt a karaktere. A klasszikus, észak-olasz stílusú kávék kedvelőinek ajánlom a tesztalanyt.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22

 

SicTransit:

Évnyitó kávénk a Pacificaffé csapatától érkezett, a náluk megszokott teljesen műanyag, szelepes zacskóban. A kávé pörkölése a színük alapján kb. közepes+, olajkiválás még nincs szerencsére, de a szemek egyrészén már nincs meg a középső kis hártya, ami előzetesen intenzívebb pörkölésre utal. A csomag bontása után erős pirítósos - sült kenyérhéjas illat fogadott, némi nehezen megfogható nosztalgia kávéilattal, a konzum mokka sárga kávésdobozainak volt ilyen illata még évek múlva is. Mindenesetre az eltérő méretű és pörkölésű szemek alapján valami keverékkel lehet dolgunk, a leírás alapján 100% arabica. Az őrlőt nekem a joker állás környékére kellett állítanom a jó lefolyáshoz, a hőmérsékletet pedig inkább az alacsonyabb tartomány felé vittem. A kávé gyönyörű mély, mogyoróbarna színekkel indult meg, és nem is világosodott vagy vékonyodott jelentősen a csapolás alatt. A krema vastag, közepesen bőséges, szuper apró buborékos, tömör állaggal, szépen fedi a kávét, szép mintázat is rajzolódik. A kávé íze nálam alapvetően fanyar-kesernyés jellegű volt, nagyon alacsony édességgel, és szinte teljesen savak nélküli. Kakakópor - étcsokoládé, és egy nagyon enyhe gyümölcsös savasság, mely gyorsan tovaszáll, inkább csak a korty elején érezni, a száraz-fanyar, kakaós, keserűmandulás ízek dominálnak. Ahogy a “ház bora” kifejezést is megtanultuk érteni az évek során, kb. érteni vélem a pörkölő koncepcióját: Egy jól belőtt desszertkávé abban az értelemben, hogy elsősorban vendéglátóhelyeken tudom elképzelni, ahol állandó ízvilágot szeretne adni a hely kávéban, ahol nem elsősorban a magán a kávén van a hangsúly, de szépen egészíti ki az ételeket.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Mahlkönig K30/Niche Zero
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 18,5

 

Szabiakos:

Jelenleg a Pacificaffe Ház kávéja került terítékre, amit anno már tesztelt a csapat és én is régebben kóstoltam, azonban azóta ez egy teljesen megújult keverék lett. A csomagolás a már jól megszokott minőségi, védőgázas zacskó volt. A babok pörkölését közepesnek mondanám. A megfelelő lefolyáshoz az őrlőt „joker” állásba kellett tekernem, ilyenkor szinte cremaként folyt le az egész ital, ami a csapolás végeztével csökkent, de minősége és mennyisége kiváló volt. A dupla kosár nem kért sokat a megfelelő eredményért cserébe. Hőfokkal bátran lehetett kísérletezni a középső és felső hőtartományban (90-95 fok). A lefolyási idő a normál 25-30 másodperc körül volt optimális. Az ízekkel semmi gond nem volt, valahol a klasszik és újhullámos átmenet közt helyezném el ezt a keveréket, de inkább a hagyományos iskolához közelebbi oldalon. Szokásos csokoládé-mogyoró némi citrusos savassággal a háttérben, gyümölcsös ízeknek nem sok nyoma volt. A kávé a maga nemében teljesen rendben van, sőt finom is. Van testessége, de picit több gyümölcsös íz elférne benne. Tejes italként jól szerepelt. Én leginkább a klasszikus iskolából kifelé kacsingató felhasználóknak ajánlanám.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22,5

 

Lorien:

Mi sem jelzi jobban az idő múlását, hogy közel 10 évvel ezelőtt már járt nálunk teszten a Pacificaffe Ház kávéja blend, igaz, akkor még kicsit más néven. Azóta alkalomszerűen vásároltam belőle, amikor szembe jött és épp biztosra akartam menni, de szinte fel sem tűnt, hogy ez a blend már nem az a blend. Most viszont, hogy ismét vallatóra kellett fogni, felidézve az emlékeket, elolvastam, mit írtam róla akkor, és a jelen állapotokat tekintve, bizony ezt a keveréket sem hagyta változatlanul az idő, az általános sötétedési trend, és egy gyümölcsös kávéból inkább egy klasszikus észak-olasz stílusú lett. De ennyire még ne menjünk előre. Bontáskor friss, finom illat fogad, a szemek épek, pörkölésük nem teljesen egyenletes, a közepesnél egy árnyalattal sötétebb. Nagyjából a joker állásnál egy ricnivel finomabb állásban érdemes őrölni, a dupla szűrő kb. 19.5-20 grammnyi mennyiséget kért belőle. Hőfok igénye az arabika tartományban van, így ezzel nem igazán kell foglalkozni. Lefolyása vékonyan meginduló, majd fokozatos felvastagodó, egyébként egyenletes, nem rángat, a vége felé hajlamos szőkülni, de ekkor már érdemes elzárni. Krémje hozza az átlagos arabikától elvárhatókat, mind a mennyisége, mind az állaga, olajossága jónak mondható, enyhén mintázódik. Gyümölcsbombára nem kell számítani, ellenben decens csokoládés, kakaós, trüffeles jegyekkel indít, pörkölt mogyoróval, mandulával, a háttérben kis marcipánnal és fűszerességgel, amelyet a korty végén leheletfinom citrusos, pirosbogyós gyümölcsösség ellenpontoz. Kipróbáltam cukorral is, de ezúttal úgy tapasztaltam, hogy inkább elvesz, mint hozzáad, így ezt nem érdemes erőltetni. Tejjel viszont jól működött, a rövidebb és a hosszabb műfajokban egyaránt kiváló alapanyagnak bizonyult. Ennek ellenére inkább eszpresszónak vagy risztrettónak érdemes fogyasztani, mégpedig a nap bármely szakában, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek.

Kávégép: La Cimbali Domus Classic / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 24

 

Weinmaker:

A Pacificaffe kávéja a szokásos, simítózárral és szeleppel ellátott tasakban érkezett. Bontáskor finom illat fogadott. A pörkölés szép egyenletes, közepesnél picit sötétebb. A szemek mérete egységesnek mondható, sérült, töredezett szemet nem láttam. A lefolyásnál nekem a sima tankönyvi, 25 másodperc körüli vált be a legjobban, míg hőmérséklet tekintetében a normál, vagy annál magasabb tartományban kaptam a legjobb italokat. A lefolyás szép, a krém mennyisége, minősége nagyon jó, szépen mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében semmi extra varázslatra ne számítsunk, viszont ami van az nagyon szerethető. Talán úgy mondanám, hogy egy tipikus észak-olasz stílusú keverék: csokoládés-kakaós alapon, mogyoró, mandula-marcipán jegyekkel, nagyon halvány, éppen, hogy csak feltűnő gyümölcsösséggel, alacsony savasággal. Azt is mondhatnám, hogy ez egy populáris kávé szeretne lenni, átjáróként az olasz stílus és az újhullámos kávék között. Testessége jó, utóíze hosszan tartó, mokkás jellegű. Koffeintartalmát nem éreztem vészesnek, így bármikor fogyasztható, ha valaki nem érzékeny rá. Elsősorban eszpresszónak ajánlanám, mert tejben hozza a kötelezőt, de kissé veszít a karakteréből.

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4 7 4 7 22
SicTransit 4,5 5 4 5 18,5
Szabiakos 4,5 7 4 7 22,5
Lorien 4 7,5 4 8,5 24
Weinmaker 4 7 4 8 23

Pacificaffe A ház kávéja szemeskávé teszt kávébabokPacificaffe A ház kávéja szemeskávé teszt csapolásPacificaffe A ház kávéja szemeskávé teszt eszpresszó
Pacificaffe A ház kávéja szemeskávé teszt nyitott szűrőPacificaffe A ház kávéja szemeskávé teszt csészePacificaffe A ház kávéja szemeskávé teszt krém

Összegzés:

A megszokott és jól ismert, szeleppel és simítózárral ellátott, azonnal felismerhető dizájnú tasakban érkezett a Pacificaffe tesztmintája. Bontáskor finom kenyérhéj és csokoládé illatot árasztva. A pörkölés közepesnél picit sötétebb, egyenletes, és sérült, töredezett szemet nem láttunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy nagyjából tankönyvi (25 másodperc), vagy picit hosszabb lefolyást kapjunk, míg hőmérséklet tekintetében az átlagos arabika, vagy fölötte lévő hőmérsékletei tartományban érdemes próbálkozni. A lefolyás szép, a krém mennyisége, minősége, olajossága nagyon jó, mintázódásra hajlamos, és kitart a fogyasztás végéig. Ízek tekintetében egy viszonylag egyszerű, de igen szerethető kombinációt kapunk: csokoládé-kakaós alapon, marcipános, mandulás, mogyorós, trüffeles jegyek, háttérben egy csipet fűszerességgel, és nagyon halovány gyümölcsös savassággal. Mondhatnánk úgy is, hogy az észak-olasz stílusra hajaz egy picit, és valahol átmenetet képez a klasszikus és újhulámos volnal között, inkább a klasszikus térfélen maradva. Testessége jó, utóíze hosszan tart és mokkás lecsengésű. Koffeintartalmát nem éreztük magasnak. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban is hozza az elvárható szintet.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit sötétebb pörkölésű
Összetétel:100% arabika
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!