KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Túl sok az eső! - Még tíz napig nem menekülhetnek a kávéültetvények

a világ kávétermeléséből való részesedésMezőgazdasági szakemberek állítása szerint a vietnámi kávé betakarítás a legfontosabbnak számító provinciában további esőzések miatt csúszhat. A meteorológiai intézet szerint ugyanis a világ egyik legjelentősebb kávétermelő vidékén a következő tíz napban további esőzések várhatók.

Miután Vietnám a világ (Brazília után) második legnagyobb kávé termelője (és a legnagyobb robuszta kávé termelője), a betakarítás csúszása a kávé tőzsdén jegyzett árfolyamában is megugrást okozhat. Tegnap a robuszta januári határidős árfolyama 4.5%-kal emelkedett, mely közel három hete nem látott mértékű emelkedésnek felel meg.

A Bloombergnek nyilatkozó Nguyen Van Sinh, a vietnámi Dak Lak provincia mezőgazdasági hivatalának igazgató helyettese szerint a farmereknek meg kellett szakítani a betakarítást, mivel a nedves időben nem tudják kiszárítani a kávészemeket.

Dak Lak provinciában eddig a termés 50%-át takarították be, mely elmarad az ilyentájt normálisnak számító 70-80%-os betakarítási szinttől. A mukálatok egyébként december közepéig tartanak.

A betakarítások lelassulása a nagy esőzéseknek köszönhetők, melyek várhatóan a következő napokban sem enyhülnek majd. November 11 és 21 között a legnagyobb dak laki kitermelő övezetre 93 milliméter csapadék hullott a tavaly ilyenkori 49 milliméter közel duplája. A provincia második és harmadik legnagyobb termelő övezetében ennél is szomorúbb a kép, a tavalyi csapadékmennyiség 3-6-szorosa hullott.

Persze azt se feledjük, hogy tegnap a dollár gyengülést mutatott, mely szintén hozzájáérulhatott a nyersanyagpiaci termékek, így a kávé árfolyam emelkedéséhez is.

Forrás: Portfólió