KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kikerülték a súlytalanságot, pohárból ittak kávét - videó

kávézás az űrbenDon Pettit űrhajós az ISS fedélzetéről küldött videót a földi irányítóközpontnak, amelyen demonstrálja: a súlytalanság sem zavarhatja meg a nyugodt kávézást. Olyan poharat talált fel ugyanis, amelyből nem lebeg ki a folyadék - a videóanyag már a Youtube-on is megtekinthető.

Elfelejthetjük azt a tézist, miszerint az űrhajósok csak szívószállal szívhatják ki különleges kis tartótáskákból a folyadékokat, ha az űrben vannak. Mindez egy rendhagyó ötletnek köszönhető, amit Don Pettit űrhajós demonstrált az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetén - az erről készített videó már a YouTube-on is megtekinthető.
Pettit múlt héten érkezett az ISS-re az Endeavour sikló fedélzetén, többek között egy olyan recikláló rendszer érkezett vele, amellyel az asztronauták vizeletét tiszta ivóvízzé lehet alakítani. Ennél izgalmasabb az a pohár, amelyet igen egyszerűen hozott létre az űrhajós. Egy műanyaglapot hajtott össze különleges, vízcsepp keresztmetszetű pohárrá, amiből a felületi feszültségnek köszönhetően nem tud kifolyni és szétlebegni a folyadék - a pohár vékonyabb oldala gyakorlatilag felfogja a kávét, nem hagyja kiömleni. Az újszerű kávésbögre mögött ugyanaz a mechanizmus rejlik, amivel a súlytalanság állapotában a rakéták szívják motorjaikba az üzemanyagot.

Forrás: HVG