Expolygon - Selection Mexico-Uganda kávékóstoló

Nyomtatás

Mexico SHG Organic Arabica + Uganda Robusta blend. A Selection egy kis kiszerelésű kézműves kávé, ami egy érdekes átmenet ízjegyeit tekintve a klasszikus olasz blendek és az utóbbi években felkapott világosabb pörkölésű kávék között. Mérsékelt savtartalmú kávé, enyhén bársonyos lecsengéssel. A mogyoró és zöld alma friss íze a csokoládé és aszalt gyömölcsök édességével - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Expolygon Kft-tőll kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!

Expolygon - Selection Mexico-Uganda szemeskávé teszt csomagolásKávé típusa: Expolygon - Selection Mexico-Uganda

Pörkölés ideje: 2023.07.24, Lejárat ideje: , Csomagolás: 200g-os szelepes csomagolás
Ár: 3.620 -Ft/200g, Forgalmazó adatai

Rocketeer:

Soron következő tesztkávénk egy mexikói, ugandai blend, a szeleppel, simítózárral ellátott zacskó felirata szerint. Bontáskor mogyorós, sült kenyérhéjas illatokat éreztem. A babok pörkölése elég vegyes: vannak egészen világos szemek és sötétebbek is, de olajkiválást nem láttam rajtuk, összességében közepes pörkölésnek mondanám. A méretük is vegyes, vannak egészen kicsi robusztának tűnők és nagy arabikák is. Akadtak töredezett babok is a zacskóban. Az elkészült eszpresszó krémje is megerősített abban, hogy ez egy robusztás keverék, vastag, mintázódó crema jellemezte az elkészült italt. Ízjegyekben egy szerethető, ám nem túl ritka és összetett ízvilágot mutatott: az alap csokoládés, ami mellé érkeznek a csonthéjasok, mogyoró, dió, mandula (marcipán), egy meglehetősen jó édességgel kísérve. Éreztem még egy kevéske rumos, brandy-s ízjegyet, a korty vége pedig egy kis savasságot is hozott (gyümölcsösséget egyszer sikerült előcsalogatnom belőle), de nem jelentős, inkább amolyan fanyarság. A testessége jó, az utóíze elég hosszan tart, kicsit füstös, mokkás. Szerencsére keserűség egyáltalán nem jellemezte. Koffeintartalmát nem éreztem magasnak. A tesztidőszak alatt a kávé nem mutatott számottevő öregedést. Az elkészítés paramétereire nem volt különösebben kényes a kávé: 18 g-os dózis (dupla kosár esetén), közepes csapolási hőmérséklet, standard vagy kicsit gyorsabb lefolyási idő stabilan jó italokat eredményezett. Az anyag bőven engedte a kísérletezést a paraméterekkel, nem igazán sikerült elrontani. Tejben is szerethető volt, cappuccinoban is meg tudta tartani a karakterét. Ajánlom a kávét desszertként, egy kiadós ebéd után, de a tejes italok kedvelőinek sem fog csalódást okozni.

Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

SicTransit:

Az idei őszi tesztszezon nyitó kávéja egy rafinált csomagolásban érkezett: kívül (újra) papírborítású, de belül fémgőzölt műanyag, igazi újrafelhasználási rémálom. A szelepes, visszazárható csomagban 200 gramm kávékeverék volt, a felirat szerint mexikói - ugandai eredetűek. Végfelhasználói szempontból sajnálatos módon semmi egyebet nem tudunk meg a kávéról, de az illat és az ugandai eredet alapján az afrikai rész valószínűleg robuszta. A szemeken olajkiválás nem volt tapasztalható, azonban néhány észrevehetően égett felületű kávészem, valamint sajnos teljesen vegyes méretű törött szemek, kávédarabok igen. Az őrlőt nekem átlagos tartományra állítanom a jó lefolyáshoz, a hőmérsékletet pedig lehetőleg alcsonyra. A kávé gyönyörű mélybarna színekkel indult meg, viszont elég hamar világosodott csapolás alatt. A krema vastag, bőséges, szuper apró buborékos, tömör, szinte zsíros-krémes állaggal, szépen fedi a kávét, nálam mintázat nem rajzolódott (nyitott kar). A kávé íze alapvetően olajosmagvas, kakaóporos, nápolyis, olyannyira, hogy többször felidézte bennem gyerekkorom kedvelt csemegéjét: a barackmag nevű töltött ostyát, abból is az enyhén túlsült darabokat. Étcsokoládé - kakaó és egy enyhe gyümölcsös savasság, mely gyorsan tovaszáll, inkább csak a korty elején érezni. A száraz, kakaós, mandulás, kesernyés ízek dominálnak hosszú lecsengéssel. A nugátos - kakaós - nápolyis íz, mint domináns jegy nálam klasszikus olaszos kapucsínókat eredményezett, jól muzsikált a tejjel is.

Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 20,5

 

Szabiakos:

A szezon kezdő teszt csomag minimalista, szelepes, visszazárható csomagolásban érkezett, amin túl sok infó nem szerepelt erről a tételről. A zacskót kibontva vegyes méretű és minőségű, közepesen sötét (észak olasz stlye) pörkölésű babokat találtam. A darálót extrém finom irányba kellett tekerni ahhoz, hogy megfelelő 20-25 másodperc környéki lefolyási időt érjek el, ami itt a legoptimálisabb volt. A PID-et közepesen magas hőtartományba állítva a dupla kosárba átlagos vagy annál valamennyivel több dózissal 1:2 körüli aránnyal kaptam a legjobb eredményt. Az ízek is az észak olasz iskolát képviselték. Kellemes kakaós, étcsokis és enyhén kesernyésbe hajló ízzel és utóízzel rendelkezik. Én a kávé robuszta tartalmát egyáltalán nem éreztem, valószínűleg jó minősége miatt, erre kizárólag az extrém nagy crema réteg utalt. Az ital savassága nagyon minimális, gyümölcsös ízeket egyáltalán nem éreztem benne, édességét közepesnek mondanám azonban a testessége az átlagostól jobb volt. Tejjel (mandula) is jól szerepelt, hozta a kötelezőt. Egy teljesen alap blendet sikerült megismernem, az árán kívül semmi kiugrót nem tudok mondani mert az igazán borsos.

Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 5 / Íz, harmónia: 6,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 4 / Összpontszám: 19,5

 

Lorien:

Hosszúra nyúlt szünet után dupla izgalommal vártam az újonnan tesztelésre küldött mintákat. Első körben egy expolygonos blendet vallattunk. Csomagolására a minimalista jelző is eltúlzott, ám funkcionális, kívül papír, belül fólia, simítózár, szelep. Nem is nagyon kell több, csak valamennyi plusz információ jó lett volna még, amit a webről kellett begyűjteni. A szemek nagyjából épek, bár van némi törmelék, épp csak egy kevés. A pörkölés kissé tarka, valószínűleg fajtánként történt, egy részük közepesnél épp egy árnyalattal világosabb, a nagyobbik rész pedig sötétbe hajló, ezeken néhol kezdődő olajkicsapódás nyomai láthatók. Már ekkor gyanús volt, hogy némi robuszta is van benne, amelyet a kóstolás tovább erősített, és a honlapon található információk szerint valóban így van, bár az arányokat nem említik, nem lehet nagyon magas. Ízvilága ennek megfelelően a jófajta klasszikus közép- vagy észak-olasz blendekét idézi, kakaó, csokoládé, mogyoró, nugát, klasszikus csokoládés-mogyorókrémes nápolyis beütés, kis édeskés, robusztás fűszerességgel a háttérben. Amikor a zöldalmás, aszalt gyümölcs jegyekről olvastam, elsőre meglepődtem, de amikor a cukorpróbát tartottam, mindez értelmet nyert, ezeket két mokkáskanálnyi barnacukor szépen előhozta, így is nagyon ízlett. Készítése nem kihívás, jokernél valamivel finomabb őrlés, de nem kell sokáig csapolni, nekem a 20-22 másodperces lefolyások tetszettek leginkább. Hőfok tekintetében toleráns, 91-95 fok között bármilyen fejhőmérsékletet elviselt, nem égett meg. Lefolyása szép, egyenletes, krémje bőséges és jó szerkezetű, a cukrot rövid ideig megtartja, a csésze falán ott klasszikus krémgyűrű. Tejes italhoz is jó alapanyag. Koffeintartalmát közepesnek éreztem, aki érzékeny rá, a délutáni órákban csak mértékkel kóstolgassa.

Kávégép: La Scala Butterfly / Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21

 

Weinmaker:

A szünet utáni első kávénk az Expolygontól érkezett. A csomagolás mondhatni nincs túlbonyolítva, és a termőterületen kívül nem sok egyéb információval szolgál, viszont legalább szeleppel ellátott és visszazárható. Bontás után egy közepesnek mondható, kissé vegyes pörkölésű kávébabok fogadtak, köztük néhány töredezett is, felületükön nem volt olajkiválás. Az átlagos őrlési finomság nálam teljesen jól működött, és elég masszív krémmel megáldott ital érkezett a csészébe a tankönyvi 25 másodperc környékén. A hőmérséklet beállításánál is a közepes és az alatti tartományban érdemes keresgélni. Ahogy korábban említettem a krém vastag, jó minőségű és állagú volt, szépen megfestette a csésze falát és könnyedén kitartott a fogyasztás végéig. Ízében nekem talán az észak-olasz stílust idézte: kakaós-csokoládés, mandulás, mogyorós (nápolyis), nugátos alap, egy kis marcipános fűszerességgel, jó természetes édességgel, és minimális gyümölcsös savassággal. Összességében egy egész kellemes és szerethető ízvilágot kaptam, még úgy is, hogy a weboldalon feltüntetett zöldalmás és aszaltgyümölcsös jegyeket csak inkább sejteni lehetett, mint érezni. Testessége jó, utóíze hosszan tartott és kellemes. Én elsősorban eszpresszónak készítettem, de kipróbáltam tejes italnak is, és abban is nagyon jól vizsgázott. Gyakorlatilag bárkinek merném ajánlani, mert könnyű elkészíteni, kellemes az összkép. Nekem ízlett!

Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 5 / Összpontszám: 21,5

 

Név Krém Íz Test Ár Össz:
Rocketeer 4,5 7,5 4 5 21
SicTransit 5 7 4,5 4 20,5
Szabiakos 5 6,5 4 4 19,5
Lorien 4,5 7 4,5 5 21
Weinmaker 4,5 7,5 4,5 5 21,5

Expolygon - Selection Mexico-Uganda szemeskávé teszt kávébabokExpolygon - Selection Mexico-Uganda szemeskávé teszt csapolásExpolygon - Selection Mexico-Uganda szemeskávé teszt eszpresszó
Expolygon - Selection Mexico-Uganda szemeskávé teszt nyitott szűrőExpolygon - Selection Mexico-Uganda szemeskávé teszt csészeExpolygon - Selection Mexico-Uganda szemeskávé teszt krém

Összegzés:

Egyszerű, „minimalista”, csak a legfontosabb információkat tartalmazó, szeleppel és simítózárral ellátott csomagolásban érkezett legújabb tesztmintánk. Bontáskor kissé vegyes, de összességében közepesen sötét pörkölésű kávébabokat látni, néhány töredezett szemmel. Olajkiválást nem tapasztaltunk. A legjobb eredmény érdekében átlagos vagy picit finomabb őrlési beállítást érdemes alkalmazni, úgy, hogy nagyjából tankönyvi (25 másodperc) környéki lefolyást eredményezzen. Hőfok tekintetében az átlagos, vagy az alatti tartományban érdemes próbálkozni, amit bátran megtehetünk, mert nem kényes keverék. A lefolyás szép, a krém vastagsága nagyon jó, állaga és olajossága szintén, szépen megfesti a csésze falát és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a kakaós, étcsokoládés, mogyorós, mandulás (csonthéjas gyümölcsök) dominálnak (mogyorókrémes nápolyi), de felfedezhetünk nugátos, marcipános jegyeket is, jó természetes édességgel és enyhe gyümölcsös savassággal. Leginkább észak-olasz stílusú desszertkávénak lehetne mondani, igazán kellemes és szerethető ízvilággal. A testessége jó, utóíze hosszú lecsengésű és kellemes. Igazi Jolly-Joker kávé, mert akár eszpresszónak, akár tejes italnak készítjük kellemes végeredményt kapunk. Bárkinek tudjuk ajánlani, aki hajlandó megfizetni az átlagosnál magasabb árfekvést.

.

 

Jellemzők
Pörkölés: közepesnél picit sötétebb pörkölésű
Összetétel: ? arabika - ? robuszta
Ajánlott kávékészítési eszköz
Karos gép:
Automata:
Filter:
Ajánlott kávéital
Risztrettó:
Eszpresszó:
Tejes ital:

A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.

A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!