Az utóbbi években a kávé kedvelők körében a minőség látványos javulásának köszönhetően jelentős javult a perui kávé kedveltsége. Kapuczinerben figyelemmel kísérjük a feltörekvő kávé termesztő országokat. Így került ez a tétel is figyelmünk központjába. A legfrissebb szüretből érkezett tétel kiváló ízprofillal rendelkezik . A sav, és az édesség valamint a gyümölcsös ízjegyek egyensúlya jellemez. Az Andok hegység magaslatán termesztett kávé mérési paraméterei melyet a pörkölés előtt mértünk11,5% nedvesség tartalom valamint 52 víz aktivitás valamint 0,76 g/ml sűrűség már számunkra jelezte, hogy az idei tétel egy különleges italt ígér. A natur feldolgozás pedig elősegíti hogy érezzük miért lettek ennyire népszerűek a pörkölők valamint a kávé kedvelők számára a perui kávék.- tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Kapucziner Peru Typica San Remon
Pörkölés ideje: 2024.04.05, Lejárat ideje: Csomagolás: 250g-os szelepes konzerv csomagolás
Ár: 2400 -Ft/250g(9600/kg), Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Soron következő tesztanyagunk fémdobozban érkezett, a feliratok szerint egy közepes pörkölésű, perui single origint rejt a doboz. A babok illata nagyon kellemes, amolyan sült kenyérhéjas, arabikás. Méretük enyhén változó, a pörkölési szint egységes, a közepesnél kicsivel sötétebb. Égett, töredezett szemekkel nem találkoztam. Az elkészült eszpresszó finom volt, de kiemelkedőt nem mutatott számomra. A fő ízvonal csokoládés, csonthéjasokkal (mogyoró, dió, mandula), belép egy érezhető savasság, ami a teszt elején még citrusos/grépfrútos volt, később csak egyszerűen savasság, aztán megjelenik egy érezhető karamellás édesség és némi marcipánosság. A lezárás mokkás, de nem kesernyésen. Utóíze kellemesen mokkás és elég hosszan tart. A fő problémám a kávéval az volt, hogy meglehetősen gyorsan vesztett az ízjegyeiből, bontás után két nappal már érezhető volt a különbség a kezdeti csapolásokhoz képest (áttettem egy szelepes, simítózáras zacskóba, de ajánlott az adagonkénti porciózás, mélyhűtőben tárolással). Az ital krémje arabikához mérten jó volt, mintázódott is. Testessége közepesnél jobb volt, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. A megfelelő eredményhez nem volt túl nehéz megtalálni az ideális csapolási paramétereket: nálam a legjobban 18-19 g-os dózissal, közepes hőfokon, 25-30 másodperces lefolyási idővel és eszpresszónyi kimenettel viselkedett. A nagyon hosszú lefolyást kerültem, mert a savassága ledominálta az ízjegyeket. Tejben is jól “működött”, akár cappuccinóként is megmaradt a kávé karaktere. Ajánlom ezt a single origint a kávét desszertként fogyasztóknak és a tejes italok kedvelőinek.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24
SicTransit:
Csomagolásában megújulva érkezett a Kapucziner pörkölőtől következő tesztkávénk: egy perui single origin arabica. Nagyon kíváncsi volt már erre a kiszerelésre, az utóbbi időben feltűnt, hogy néhány kávénál elérhető náluk a szelepes, fémdobozos kivitel. A tépőzár nyitásakor ismét a korábban Kapucziner kávénál már tapasztalt nosztalgikus földes-fás illattal fogadott - a véleményem szerint nem védőgázas doboz. A csomagoláson kiviteltől függetlenül ugyanaz a mára információtartalmában talán már elavult matrica tájékoztat a kávé, de inkább a termék legalapvetőbb tulajdonságairól (fajta, típus, pörkölés és csomagolás ideje, min. megőrzési idő). A kávészemek épek, töröttet nem láttam közöttük, közepesnél picit nagyobb méretű szemekből áll, a pörkölés színe inkább a sötétebb tartományban van: 13/16, de olajkicsapódás még nem tapasztalható. A szemek mérete és a pörkölés alapján belőtt joker álláson jó volt a lefolyás. A kávé csapoláskor mélybarna színben indul meg, a kremája markáns, jelentős, szépen mintázódott is. Az elkészült kávét kóstolva egy érdekes kép rajzolódik ki: Az észak-olasz éttermek kínálatában tapasztaltam ilyen mérsékelt édességű, száraz, fanyar kávét, mint egy tökéletesen szabott öltöny, ha élhetek ilyen képzavarral. Hosszú, markáns kakaóporos lecsengés jellemzi. Önmagában, feketén fogyasztva is kellemes ízvilágú. Tejes italokban már kevésbé muzsikált jól, számomra hiányzott a kávé saját édessége, hogy tökéletes kiegészítő legyen. Nagyon kíváncsi lettem volna erre a kávéra világosabb pörköléssel.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5
Szabiakos:
Jelen mintánk egy díszdobozban érkezett, amin a kávéról nem túl sok infó szerepelt. A babok egységesen közepes pörkölésűnek mondhatók. A dupla kosárba nem kellett túl sokat tölteni a jó végeredmény elérése végett. Ez nálam 16 grammot jelentett, amiből 40 gramm körüli italokat csapoltam normál örlőállás és hőfok mellett. A csapolási időt nyugodtan el lehetett nyújtani, 30-40 másodpercre is, és jól állt neki egy hosszabb előáztatás is, alacsony nyomáson. A krém mennyisége és mintázódása a stílust tekintve kiemelkedő volt. A kávé illata már önmagában árulkodó volt, hogy egy viszonylag savasabb, gyümölcsösebb anyaggal lesz dolgom. A kávé alap ízjegyeit a citrusok, bergamott, grapefruit határozta meg, háttérben mazsolás édességgel, csokis lecsengéssel. Boros savasság, közepestől jobb testesség és hosszan lecsengő utóíz jellemzi. (Növényi) tejes italként készítve számomra kiemelkedő volt. Nagyon szépen megmaradtak a savak és a gyümölcsös ízek. Összeségében így is egy nagyon finom kávét ismerhettem meg, de az én ízlésemnek megfelelően szívesen kipróbálnám egy picit világosabbra pörkölve is ezt a tételt.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26
Lorien:
Ezúttal egy perui single origin mintát teszteltünk a Kapucziner Kézműves Pörkölő jóvoltából. A tőlük megszokott csomagolástól eltérően ez most védőgáz nélküli, alul szelepes konzervdobozban érkezett. A kávébabok pörkölése közepesen sötét, valahol az észak olasz stílus környékén, és mint később kiderül, kicsit az ízvilága is erre emlékeztetett. A pörkölési szintnek megfelelően a dupla szűrő kosárba 20 gramm körüli mennyiség fért, az őrlőt nagyjából joker állásban kellett használni, és tankönyvi csapolást alkalmazva, az átlagos arabica hőtartomány alsó harmada volt optimális. Lefolyása szép egyenletes, a krém mennyisége a arabikához képest bőséges, állaga és olajossága is megfelelő, arra azonban nem volt elegendő, hogy a cukrot megtartsa, csak annak esését tompította. Az ízjegyek között a decens étcsokoládé a hangsúlyos, mellette kakaó, marcipán, mandula, enyhén füstös, keleti fűszeresség fedezhető fel, és mindezt szépen ellenpontozza a szőlős, enyhén citrusos gyümölcsösség, amelyben néha felsejlik a zöldalma, utóízében pedig mokkás. A krém tesztelése végett kipróbáltam cukorral is, ez esetben egyáltalán nem volt ördögtől való, a szőlős (mazsolás), marcipános ízeket nagyon szépen kiemelte, finom desszertkávét kapva. Tejes italokban is jól vizsgázott, különösen a rövidebb műfajokban érdemes próbálkozni vele.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 26
Weinmaker:
Következő tesztünk alanya a Kapuczinertől érkezett, méghozzá fémdobozos „konzerv” kiszerelésben, melyen szelep is található. Bontáskor kellemes illat fogadott. A szemek a közepesnél picit sötétebbek, egyenletes pörkölésűek voltak, töredezett, sérült szemmel nem találkoztam. A lefolyást úgy állítottam be, hogy nagyjából tankönyvi, vagy picit lassabb legyen. A hőfoknál pedig az átlagos arabika tartomány teljesen jó volt, bár simán lehet próbálkozni, nem kényes kávé. A krém mennyisége jó, minősége, állaga, olajossága is rendben van, szépen mintázódik és lazán kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Kóstolva a csokoládés-kakaós vonal dominál, megspékelve marcipán, dió, mogyoró aromákkal, amiket szépen ellenpontoz a citrusos, szőlős gyümölcsösség. Számomra elég kellemes volt ez a kombináció. A kávé testessége szintén jó, koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek. Utóíze kellemes, hosszan tart és mokkás lecsengésű. Elsősorban eszpresszónak készítettem el, de tejes italban is hozta a kötelező szintet. Nekem tetszett.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 4 | 7,5 | 3,5 | 9 | 24 |
SicTransit | 4 | 7 | 4,5 | 9 | 24,5 |
Szabiakos | 4,5 | 8,5 | 4 | 9 | 26 |
Lorien | 4 | 8,5 | 4,5 | 9 | 26 |
Weinmaker | 4 | 8 | 4 | 9 | 25 |
Összegzés:
A minta egy zárható, szelepes „konzerv” csomagolásban érkezett a Kapucziner Kávémanufaktúrától. A dizájn mondhatni a régi, megszokott. A legfontosabb információkat tartalmazza. Bontáskor kellemes illatot árasztott. A kávébabok a közepesnél picit sötétebb, egyenletes pörkölésűek voltak, sérült, töredezett szemet nem találtunk. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy tankönyvi, 25 másodperc körüli, vagy picit lassabb lefolyást eredményezzen. Hőfok tekintetében mondhatni bátran lehet próbálkozni, de általánosságban véve az átlagos arabika tartomány teljesen jól működött. A lefolyás szép, a krém mennyisége, minősége és állaga jó, szépen mintázódik és kitart a fogyasztás végéig. Ízében talán az észak-olasz ízvilág áll a legközelebb. Csokoládés-kakaós alapon, csonthéjasok (mandula, dió, mogyoró), marcipán, amit a citrusos, szőlős gyümölcsösség ellenpontoz, háttérben pici fűszerességgel. A testesség jó, utóíze kellemes, csokoládés-mokkás lecsengésű. Koffeintartalmát nem éreztük vészesnek, de ez ugye eléggé egyénfüggő. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban sem fog csalódást okozni. Kóstoljátok meg!
A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.