Cégünk a Pannon Kávé Kft. a 2004. évi megalakulása óta meghatározó szereplője a hazai kávégépes szolgáltató szektornak. A vállalkozásunk magyar tulajdonosai által meghatározott, széles szolgáltatási körben, az ország egész területén végezzük tevékenységünket, kiszolgálva több ezer elégedett partnerünket. Elkötelezettek vagyunk a hazai kávékultúra színvonalának az emelésében, ennek jegyében tevékenységünket szigorú minőségbiztosítási rendszer alapján végezzük, valamint kiemelt figyelmet fordítunk a munkatársaink folyamatos képzésére is. A felső minőségi kategóriába tartozó Perla X egy 7 fajta kávéból álló 100% arabica kávéblend. Sűrű textúrájú, világosbarna crema jellemzi. Kakaó, csokoládé és édesgyökér aromajegyek fedezhetőek fel benne, virágos jegyekkel az utóízében. Elsősorban a felső kategóriába tartozó vendéglátóhelyek részére kínáljuk. - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Perla X
Pörkölés ideje: Lejárat ideje: 2025.08 Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár: 8.900 -Ft/1kg, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Soron következő tesztalanyunk feliratok nélküli csomagolásban érkezett, újabb vakteszt következett. A zacskót felbontva “szénás”, kakaós illatokat éreztem, amiből arra következtettem, hogy robusztás anyaggal lesz dolgom, azonban a babokat megvizsgálva úgy láttam, hogy inkább arabika túlsúlyos a minta. A szemek mérete változatos vannak egészen nagyok is köztük, a pörkölés nagyjából egységes, közepesnél kicsivel sötétebb. Égett, töredezett szemekkel nem találkoztam. Az elkészült ital egy “izgalmaktól mentes”, klasszikus vonalat erősítő kávé lett. Az alap csokoládés, kakaós, amit kiegészít egy karamellás, égetett cukros édesség csonthéjasokkal egyetemben, mogyoró, mandula is érezhető, a savassága minimális, a lezárás enyhén fanyar és mokkás. Az utóíze nem tartott különösebben hosszan. A kávé krémje meglehetősen vastag és olajos volt és mintázódott is. Testességét közepesnél kicsivel jobbnak, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. A megfelelő elkészítés sem volt igazán megerőltető: 17-18 g dózis (dupla esetén), közepes fejhőmérséklet, 25-30 másodperces lefolyási idő és eszpresszónyi kimenet stabilan jó eredményeket hozott. Azonban bátran kísérletezhetünk hőfokkal, lefolyási idővel (persze 10 másodperctől ne feltétlenül várjunk sok jót) kimeneti aránnyal, igazán rossz eredményt nem tud produkálni a kávé. A tesztidőszak alatt nem tapasztaltam jelentősebb öregedést a mintán. Tejes italként is átlagosnak éreztem, érdemesebb a “rövidebb” verziókat (eszpresszó macchiato, cortado) készíteni belőle. Ajánlom a kávét a klasszikus vonal kedvelőinek.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7 / Összpontszám: 22
SicTransit:
A nyári szünetet indító teszt első kávéja “lédig” kiszerelésben érkezett hozzánk. A zacskó messziről hordozta az olaszos pörkölés és a robusztás illatjegyeit, ezek alapján én egy vendéglátó szektornak (Horeca) szánt olaszos keverékről lehet szó. A kávészemek mérete, pörkölése sem egységes: sötét és meglehetősen sötét (13-14/16), sok szemen még olajos kiválás is tapasztalható. Az őrlőt nálam az előző olaszos kávéhoz képest jelentősen finomítani kellett, és annyira szárazok a szemek, hogy nagyon jól “töltötte” a kávé a kosarat, a gyári előírt mennyiséggel működött jól. A kávégépen egy klasszikus karos gép profilt választottam és ehhez állítottam be az őrlést. A csapolás nagyon sötéten, szinte feketén indult meg, és a végére sem világosodott jelentősen. Az elkészült kávén nem volt bőséges crema nálam (nyitott kar, Reneka kosár). Az ízek tekintetében hozta a kategóriát: masszív keserű - étcsokis jegyek mellett minimális, inkább nugátos, pirított cukros édesség, a savassága nálam minimális volt. Jól működött rövid idejű csapolással, szinte szirupos módon elkészítve. Tejes italokban is megmaradt a karaktere, a klasszikus olasz vonal kedvelőinek ajánlom.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 2 / Íz, harmónia: 6 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: / Összpontszám:
Szabiakos:
Heti mintánk jelöletlen csomagolásban érkezett, így az eredetét a teszt időszak alatt nem sikerült megtudni. A babok vegyes méretben voltak jelen a csomagolásban, és a pörkölés mértékbe közepestől sötétebb volt. A darálót a finomabb irányba beállítva, normál töltőmennyiséggel (nálam 16-17 gramm) és 1:2 vagy az alatti aránnyal kaptam a legjobb eredményt, közepes hőfok mellett. A lefolyási idővel bőven lehetett játszani akár hosszabb lefolyási idő mellett, csöpögős ristrettókat is érdemes volt belőle készíteni. Az első napokban a krém nagyon bőséges volt, majd idővel mérséklődött a mennyisége. Ízek tekintetében az észak olasz vonal köszönt vissza. Csokoládés- kakaóporos alapon, mogyorós, pörkölt magvas ízek, visszafogott savassággal és a közepestől jobb testességgel. A kávé savassága visszafogott, utóíze csokis, hosszan lecsengő. Tejes italként készítve is nagyon kellemes. A kakaós, mogyorós ízek jól megmaradnak benne, legyen akár növényi vagy normál tejjel készítve. Nekem leginkább ristrettóként ízlett.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 6,5 / Összpontszám: 21,5
Lorien:
Legújabb tesztalanyunkról nem sokat tudni, leginkább csak annyit, amit a szemekből ki lehet olvasni. A pörkölés egyenletes, közepesen sötét, a babok épek, valószínűleg tisztán arabica keverék lehet. Az őrlést a joker állástól jó néhány ricnivel finomabb állásra kellett húzni, 18-19 gramm dupla dózissal csapolva, tankönyv-közeli módon, hőfok tekintetében pedig a normál tartomány vagy kicsivel alatta volt irányadó. Nem kell hozzá semmiféle barista bűvészkedés, igencsak kezesnek bizonyult. Lefolyása egyenletes, a krém mennyisége és minősége jó volt, tigriscsíkosan mintázódik, és az állagára, olajosságára sem lehet panasz, a cukrot gyorsan süppedősen tartja. Ízvilága a közép- és észak-olasz stílus között van valahol, kissé füstös- fűszeres, kakaós, csokoládés ízekkel indít, majd pörkölt mogyoróval, pirított dióval, égetett cukorral erősít rá. A korty végét határozott savasság zárja, amikor pedig cukorral próbáltam, szépen feldobta a mazsolás jegyeket. Utóíze hosszan tartóan kakaós-mokkás. Tejes italban szintén jó alapanyag volt, a hosszabb és rövidebb műfajokban egyaránt hozta a klasszikus érzést. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így akár a délutáni órákban is fogyaszthatjuk. A klasszikus iskola kedvelőinek ajánlom kipróbálásra.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23
Weinmaker:
A minta vaktesztként szerepelt, de az eredeti csomagolás szelepes. Kibontva vegyes méretű kávébabok fogadtak nagyjából egyenletes pörköléssel, sérül, töredezett szemet nem nagyon láttam. Viszonylag kisebb dózis elegendő volt a tökéletes eredmény eléréséhez, és az elkészítés menete sem okozhat senkinek sem problémát, mert egy elég felhasználóbarát kávé. Az őrlőt úgy állítottam be, hogy nagyjából tankönyvi lefolyást kapjak, ami az átlagosnál kicsit finomabb beállítást igényelt. A lefolyás szép volt, a krém mennyisége, minősége és állaga nagyon jó, szépen mintázódott és kitartott a fogyasztás végéig. A cukrot süppedősen nyelte el. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány tökéletes kiindulási alap, bátran lehet próbálkozni. Ízek tekintetében az olasz stílus jegyeit fedezhetjük fel: kakaós-étcsokoládés alapon pörkölt mogyorós, mandulás, égetett cukros, karamellás jegyekkel felturbózva, némi fűszerességgel a háttérben, alacsony savassággal. Testessége is nagyon jó. Utóízében szépen továbbmegy az említett ízvilág egy kis mokkásság kíséretében. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így simán fogyasztottam belőle délután is. Elsősorban eszpresszóként készítettem, de nagyon finom volt kapucsínónak is, mert szépen megmaradt a tejben a kávé karaktere. Ajánlom az olasz stílus kedvelőinek, nekem tetszett.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 23
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 4,5 | 7 | 3,5 | 7 | 22 |
SicTransit | 2 | 6 | 4 | 6 | 18 |
Szabiakos | 4 | 7 | 4 | 6,5 | 21,5 |
Lorien | 4 | 7 | 4 | 8 | 23 |
Weinmaker | 4 | 7 | 4 | 8 | 23 |
Összegzés:
A Perla tesztmintája sima ezüstszínű 1kg-os kiszerelésben érkezett, szelepes csomagolásban. Ez a kávé még annyira új, hogy mi tesztelhettük elsőként. A kávébabok mérete eléggé változatos, szerencsére sérült töredezett szemmel nem nagyon lehetett találkozni, és a pörkölés is viszonylag egységes, a közepesnél egy picit sötétebb. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy nagyjából 25 másodperc körüli lefolyást kapjunk, amihez a finomabb irányba kellett eltekerni az átlagoshoz képest. Hőfok tekintetében az átlagos arabika tartomány tökéletes, és bátran lehet próbálkozni, mivel nagyon toleráns blend. A lefolyás szép, a krém mennyisége jó, állagára és olajosságára sem lehet panasz, szépen kitart a fogyasztás végéig. Ízvilágában az olasz stílusjegyek fedezhetők fel. Kakaós-étcsokoládés alapot pörkölt magvas, mogyorós, mandulás, égetett cukros, karamellás jegyek egészítik ki, egy csipet fűszerességgel a háttérben. Savassága viszonylag alacsony. Testessége jó, utóíze kellemes, és a megismert ízvilág vonul végig némi mokkás lecsengéssel kiegészülve. Koffeintartalmát nem éreztük magasnak, így aki nem érzékeny rá az akár délután is fogyaszthatja. Elsősorban risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban is szépen megtartotta a karakterét. Az olaszos stílus kedvelőinek a figyelmébe ajánljuk.
A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.