A Kapucziner Kézműves Kávépörkölő 1993-óta a győri Sarló köz 9. szám alatti üzletben, napi rendszerességgel pörköli a világ minden tájáról érkező kávékülönlegességeket. 12kg-os Probat kávépörkölő berendezésünk a kezdetek óta a lehető legjobb minőségű pörkölt kávét készíti, közel 30 éves tapasztalatunk segítéségével. Az évek során a berendezés érzékelőkkel és számítógépes pörkölésellenőrzéssel egészült ki, hogy még pontosabb munkát végezhessünk. Igyekszünk lépést tartani a kávépörkölés világtrendjeivel, a minőség iránti elkötelezettségünk azonban 28 éve változatlan. 2024 friss termésből egy typica java single origin kávé érkezett. A Typica az egyik legrégebbi és genetikailag legtisztább Arabica kávéfajta. Kiváló minőségéről, édes és összetett ízéről, valamint kiegyensúlyozott savtartalmáról ismert. Teszt pörkölés során közepes pörkölés tartományából a legvilágosabb pörkölési szintet választottuk. A fajtára jellemző ízvilágon kívül némi mezei virág illatot éreztünk - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Kapucziner Bolívia Titicaca
Pörkölés ideje: 2024.05.31, Lejárat ideje: Csomagolás: 250g-os szelepes konzervdobozos csomagolás
Ár: 12.000 -Ft/1kg, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Aktuális tesztalanyunk fémdobozban érkezett, a feliratok szerint egy közepes pörkölésű, bolíviai single origint rejt a csomagolás. A dobozt kibontva az első, azonnali benyomást a babok illata tette, édeskés, “málnás zizis”, enyhén kakaós aromák fogadtak. A szemek mérete enyhén változó, ahogyan a pörkölési szint is, ami nagyjából közepes. Szerencsére az illatok az elkészült eszpresszóban is visszaköszöntek. A kávé gyümölcsös alappal nyit, ami engem leginkább az erdei bogyósokra emlékeztetett, főleg érett málna, szamóca/eper, amit egy lime-os, bergamottos citrusosság kísér, ezek mellett egy markáns, vörös boros savasság érezhető, ami igazán különlegessé teszi az ízélményt, így ez már egy “valódi” újhullámos anyag. Zárásként finoman mogyorós és kakaós ízjegyek érkeznek. Az édességét viszont csekélyebbnek éreztem a hasonló kávéknál megszokottnál, de ez nem volt zavaró. Az utóíze nem tartott különösebben hosszan, testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. A kávé krémje arabikásan vékonyka volt, de mintázódott. Az elkészítése viszonylag problémamentes volt, a dózisra volt leginkább érzékeny a kávé, szőkülést, vizesedést tapasztalhatunk, ha alacsonyabb értékekkel próbálkozunk. 19-20 g-os dózis (dupla esetén), közepes vagy magasabb hőfok, 30-35 másodperces lefolyási idővel, eszpresszónál rövidebb kimenettel viszont már stabilan jó eredményeket hozott. Természetesen, mint minden kávénál, itt is számolnunk kell az “öregedéssel”, ezért érdemes kisebb adagokra porciózni és mélyhűtőben tárolni. Tejben is remekelt a tesztalany, cappuccinoként is megmaradt a karaktere. Ajánlom a kávét az újhullámos vonal és a tejes italok kedvelőinek.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 9,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25
SicTransit:
A győri Kapucziner pörkölőtől érkezett következő tesztkávénk egy dél-amerikai single origin Bolíviából. A pörkölőnél újabban elérhető fémdobozos kiszerelés 249 g kávét tartalmazott, sajnos már nem először tapasztaltam ilyet. A dobozon lévő, kávéra vonatkozó információk megegyeznek a zacskós kiszereléssel: Fajta, pörkölés jellege, valamint a pörkölés és külön a csomagolás! dátuma. A tépőzár nyitásakor a Kapucziner kávékra jellemző kenyérhéjas illat fogadott, a szemek között törött nem volt jellemző. A pörkölési szint a kávébabok színe alapján (11/16) inkább világos, mint a leírás szerinti közepes, de tudjuk, hogy nem kizárólag a szín a döntő. Az őrlő fordulatszámát a legalacsonyabbra állítottam, szemcseméretre pedig nálam a joker állásnál jóval finomabb őrlőállás, valamint lefolyásnál egy hosszú filterkávés profil működött legjobban. A kávégép hőfokát a világos - közepes pörkölésű kávék tartományára állítottam, ez kb. 94 C°. A dupla (16g-os) kosarat majdnem 18g kávé töltötte optimálisan, tehát picit “pazaraló” alapanyag, de erre számíthattam a világosabb pörkölés alapján. A kávé lefolyása mindig viszonylag vastagon, bőségesen indult meg (jellemzően csokoládébarna színben) és viszonylag hamar világosodott a csapolás alatt. A krema arabica kávéhoz mérten megfelelő, a csapolásokkor jellemzően mintázódott is, de nem tartott túl sokáig. Kóstoláskor legintenzívebben hangsúlyos, de nem masszív édessége (mandula - makadámiadió) és visszafogottan megjelenő egyedi fűszeressége (szinte ánizsos) okozott meglepetést. Nálam a hosszabb lefolyású kávékban mutatta magát legérdekesebbnek, klasszikus presszónak nekem picit jellegtelen volt, tejjel sem muzsikált igazán jól.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 7,5 / Összpontszám: 21,5
Szabiakos:
A soron lévő mintánk a Kapuczinertől díszdobozos csomagolásban érkezett. A dobozon a szokásos alap adatok voltak megtalálhatóak. A doboz alapján a pörkölés és a csomagolás között eltelt kb. 1 hét, amire kíváncsi lennék, hol töltötte a kávé. Mert a pörkölés viszonylag friss volt, azonban a végeredmény nagyon hamar szőkülni kezdett, és a kávé a frissességét is nagyon hamar elvesztette. A dupla kosárba 1-2 grammal érdemes volt többet tenni a jobb eredmény végett. A lefolyási időt 30 másodperc köré volt érdemes beállítani, ami miatt az őrlőt nagyon finom állásba kellett tekerni. A kapott eredmény elég jól lett. A száraz/ fermentált feldolgozás jegyei mutatkoztak meg, mint az érett trópusi gyümölcsök, grapefruit, közepes savasság mellett. A kávé testességét és krémességét közepesnek mondanám. Savasságában a citrusok dominálnak. Rövid tejes italként is nagyon finom (cortadó, kapucsinó). Összességében egy finom kávét volt szerencsém megismerni, ami azt gondolom, még jobb is lehetne, ha frissebb lett volna a minta.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 3 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 8,5 / Összpontszám: 23
Lorien:
Ismét Kapucziner kávé érkezett tesztre, most Bolívia a termőterület. Ezúttal is alul szelepes konzervdoboz a csomagolás, a jól ismert dizájnnal. Bontáskor fantasztikus, gyümölcsös illatot áraszt, amely őrléskor is megmarad. A szemek épek, a pörkölés közepesnél sötétebb, nem teljesen egységes. A dózist nem kell sajnálni, dupla szűrő majdnem 22 gramm mennyiséget elnyelt, amelyhez az őrlőt nagyjából joker állásban kellett használni, 25 másodperc körüli lefolyással. Hőfok tekintetében bőven van lehetőség kísérletezni, 91-92 fokos fejhőről indítva is jó eredményt kaptam, tulajdonképpen a hőfok csökkenésével ellentétes arányban erősödik a gyümölcsöség, sőt egy ponton így lesz igazán komplex. Lefolyása majdnem egyenletes, a krém mennyisége arabikához mérten átlagos, állaga és olajossága jó, megfesti a csésze oldalát. Ízvilágában markánsan megjelennek a trópusi gyümölcsök, némi virágos-fás-fűszeres beütéssel, mellette mogyoró, zöld dió, kis csokoládé, a korty végén enyhe citromhéjas-tonikos kesernyésséggel, ez utóbbi az utóízében is megmarad. Természetes édessége nagyon jó. Tejes italban is jó alapanyag, de igazából tompítja az erényeit, úgyhogy szerintem el a tejjel, igyuk magában. A dobozos csomagolás miatt kicsit féltem tőle, hogy bontás után hamar öregedni fog, ennek ellenére, amikor egy hét múlva az utolsó adagot használtam el, akkor húztam belőle a legjobbat.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25
Weinmaker:
A Kapucziner mintája a már korábbról megismert konzervdobozos változatban érkezett. A leírás szerint egy bolíviai kávéval van dolgunk. Bontás után nagyon kellemes illet fogadott, olyan gyümölcsös-csokoládés. A kávébabok mérete változó, a pörkölést nagyjából közepesnek mondanám, de egy-két világosabb vagy sötétebb szem előfordult. Töredezett vagy sérült szemekkel viszont nem találkoztam. Az elkészítés nem volt túl bonyolult, eléggé felhasználóbarát anyag. Nálam az őrlő az arabika tartomány alapbeállításánál, 25 másodperc körüli lefolyással tökéletes eredményt adott. A hőmérséklettel is lehet kísérletezni, de ott is az arabika tartomány 90-92 fokos régiójában érdemes próbálkozni. A lefolyás jó, de a krém nem túl acélos, nagyjából közepesnek mondanám, de állagára és olajosságára nem lehet panasz, szépen megfesti a csésze falát és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a gyümölcsösség dominál. Trópusi gyümölcsök elsősorban, amely kiegészül csokoládé, mogyoró, dió aromákkal, és a háttérben virágos, fűszeres jegyek is felbukkannak, majd citromhéjas, grépfruitos lecsengéssel zárul. Természetes édességét közepesnek mondanám, mint ahogy a testességét is. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így még késő délután is lecsúszott egy-egy eszpresszó. Elsősorban eszpresszóként került a csészémbe, de tejes italban is hozta az elvárható szintet.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 3,5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 3 | 9,5 | 3,5 | 9 | 25 |
SicTransit | 3,5 | 7 | 3,5 | 7,5 | 21,5 |
Szabiakos | 3 | 8,5 | 3 | 8,5 | 23 |
Lorien | 3,5 | 8,5 | 4 | 9 | 25 |
Weinmaker | 3,5 | 8,5 | 3,5 | 9 | 24,5 |
Összegzés:
A korábbról megismert konzervdobozos, szelepes csomagolásban érkezett a Kapucziner single origin mintája. A címkén a legfontosabb információk megtalálhatók. Bontás után nagyon finom csokoládés-gyümölcsös illatot árasztott. A kávébabok nem teljesen egységes méretűek, a pörkölés szint nagyjából közepesnek mondható. Sérült, töredezett szemekkel nem találkoztunk. A legjobb eredmény érdekében úgy állítsuk be az őrlőt, hogy 25 másodperc körüli, vagy egy picit hosszabb idejű lefolyást érjünk el. Ez valahol a Joker állás környékén kell, hogy legyen. Hőmérséklet tekintetében az arabika tartományban lehet kísérletezni, mert nem háklis alapanyag, az elkészítés valószínűleg senkinek sem fog gondot okozni. A lefolyás jó, a krém közepes, láttunk már jobbat és rosszabbat is. Az állaga és olajossága viszont rendben van, és kitart a fogyasztás végéig, megfestve a csésze oldalfalát. Ízében a gyümölcsösség dominál, trópusi gyümölcsök, bogyós gyümölcsök formájában, amely kiegészül csokoládé, mogyoró, mandula, zöld dió aromákkal, virágos jegyekkel és egy kis fűszerességgel. Testessége közepes, utóíze kellemes, közepes hosszúságú. Koffeintartalmát nem éreztük magasnak. Elsősorban eszpresszónak vagy risztrettónak ajánljuk, de tejes italok alapjaként is megállja a helyét.
A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.