A brazilok legkedveltebb arabica bourbon kávéja a Brazil Santos Exclusive. Brazília az 1900-as évek elejétől napjainkig a világ legnagyobb kávétermelője és egyben az egyik legnagyobb fogyasztója is. A Brazil Santos kávénk Sao Paulo környékéről való, kellemes ízű, testes, csak alig-alig keserű illetve kicsiny a savassága. Ízét attól a vasban gazdag talajtól - terra rossa - kapja, amelyen termesztik. Kiváló minőség, megengedhető luxus a hétköznapokon is - tudtuk meg a forgalmazótól.
Tisztelt Olvasó!
Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől, mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.
Pontozás:
Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pontÍz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont
A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!
Kávé típusa: Kapucziner Santos Exclusive
Pörkölés ideje: 2024.10.07 Lejárat ideje: Csomagolás: 250g-os konzerv szelepes csomagolás
Ár: 9600.-Ft/1kg, Forgalmazó adatai
Rocketeer:
Fémdozban érkezett soron következő tesztalanyunk, ami a feliratok szerint egy brazil single origin, abból is egy exclusive tétel. Felbontva a csomagolást, úgy láttam, hogy a pörkölési szint egységes, nagyjából közepes (kicsivel sötétebb), a babok mérete enyhén változatos, töredezett, égett szemekkel nem találkoztam, olajkiválást sem észleltem.
A brazil kávé hallatán nem kimondottan az izgalmas, egyedi ízvilágok jutnak általánosságban az ember (barista) eszébe. Ezért aztán meglepetésként ért, amikor eszpresszót készítettem a tesztalanyból. Amire úgy általánosságban nem számítottam, az a savassága volt. Jól érzékelhető, közepes erősségű, ami gyümölcsökbe transzformálódott: leginkább szeder, málna és egresre emlékeztető ízjegyekkel. A háttérben szépen kibontakozott az édessége is, amit tejcsokoládé, dió és enyhe kakaósság kísért, az utóíze is enyhén kakaós/csokoládés volt, nem tartott túl hosszan. Ez bizony nem egy átlagos brazil kávé. Ami kicsit beárnyékolta a pozitívumokat az, hogy meglehetősen gyorsan öregedett, 2-3 nap után már a gyümölcsössége és az édessége is érezhetően halványult. A testességét közepesnek, koffeintartalmát alacsonynak éreztem. Az ital krémje kezdetben kellően olajos volt, mintázódott is, azonban a tesztnapok múlásával ez is változott, kicsit vizesedett, szőkült a lefolyás.19 g-os vagy magasabb dózissal (dupla esetén), magas (93-95 fok) csapolási hőmérsékleten, 28-30 másodperces lefolyási idővel, risztrettó és eszpresszó közti kimenettel stabilan jó eredményeket mutatott, alacsonyabb hőmérsékleten viszont számomra jellegtelenebbek voltak az ízjegyek. Tejes italként még cappuccinoban is érezhetőek voltak a karakterjegyei. Ajánlom a kávét a nem hagyományos ízek és a tejes italok kedvelőinek.
Kávégép: Rocket Giotto Premium Plus (fejhőmérő) / Kávéőrlő: Fiorenzato F64
Pontszám: Krém: 3,5 / Íz, harmónia: 9 / Testesség: 3 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 24,5
SicTransit:
Következő tesztalanyunk nem árult zsákbamacskát - semmilyen értelemben, a győri Kapucziner pörkölőtől érkezett, a szeleppel ellátott tépőzáras fémdoboz ezúttal egy brazil arabica kávét tartalmazott. A csomagoláson a Jani bácsiéktól megszokott helyre kis matricán az alap információkat találjuk: a kávé fajtája, a pörkölés intenzitása, a kiszerelés-megnevezés, valamint a minőségmegőrzéssel kapcsolatos adatokat. A szemek viszonylag egyforma méretűek, a jellemző “kisszemű” brazil kávék méretében sorjáztak a dobozban, töröttet és szemetet nem fedeztem fel közöttük. Az őrlőt a joker presszó álláshoz képest nekem picit durvítanom kellett a jó lefolyáshoz. A csapolás elég sötét, kávébarna színben indult meg, amely gyönyörű karamellbe csapott át, és így is maradt a végéig, nem világosodott tovább. A krema mennyisége arabicához képest megfelelő, nálam jellemzően szépen mintázódott is (naked kar). Az elkészült kávé tökéletesen hozza a brazil ízvilágot: bődületes nugátos édesség, pici gyümölcsös savasság mellett végtelen csokoládé, utóízében még markánsabban megmaradva. A pörkölés színe alapján (13/16) picit visszavettem a hőfokból, de magasabban is ugyanígy működött, egyedül a viszonylag alacsony nem állt neki jól, de kotyogós kávéfőzőben is kipróbáltam, és ott hibátlanul muzsikált. A klasszikus kávékat keresőknek ajánlom, nekik presszóban, de akár tejes italban is telitalálat.
Kávégép: Rancilio Silvia PID / Kávéőrlő: Lagom P64 + SSP, Mahlkönig K30, Comandante, Kinu
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 7 / Testesség: 5 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5
Szabiakos:
Jelen mintánk díszdobozos csomagolásban a Kapuczinertől érkezett. A dobozon a legfontosabb infók voltak rajta a kávéról, mint a pörkölési idő és szint. Paraméterek tekintetében mindenben a közepes szint/fok volt a befutó, úgy, mint a hőfok, dózis, lefolyási idő vagy épp a daráló beállítása. A lefolyás szépen indult, és a krém minősége és mennyisége is kiváló volt. A kapott ital testessége elég jó volt. Ízek tekintetében olyan, mint egy tipikusan jó minőségű brazil. Aki ivott már több ilyet az tudja miről beszélek. Mogyoró, dió citrusok és a grapefruit dominál, ami egy kellemes savasságba megy át. Tejjel készítve lágyulnak a savak, de a kávé alap karaktere jól megmarad. A kávé édessége is egész jó, nagy megfejtések nincsenek benne, de egy könnyen szerethető, balanszos és kerek egész mintát sikerült kóstolnom. Ajánlanám azoknak, akik szeretik a kissé savasabb ízvilágot.
Kávégép: Gaggia Classic Full Tuning / Kávéőrlő: SM97+ZM kés
Pontszám: Krém: 4,5 / Íz, harmónia: 8 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 8 / Összpontszám: 24,5
Lorien:
Kezdjük egy vallomással: a brazil kávékkal meglehetősen ambivalens a viszonyom: azt nem állítanám, hogy tartózkodom tőlük, de azért sokszor csak legyintek, ha szóba kerül, a csészémbe meg ritkábban … Ennek ellenére egy alapvetésről van szó, és most a Kapucziner jóvoltából itt a kiváló alkalom, hogy pótoljam elmaradásaim. Mint az elmúlt néhány alkalommal, most is alul szelepes konzervdoboz a csomagolás, a dizájn a tőlük megszokott. A szemek épek, a pörkölésük közepes, és nagyjából egységes. Az őrlőt a joker vagy annál egy kicsit finomabb állásba kellett tenni, magas, 21 gramm körüli dupla dózissal. Hőfok tekintetében nem kényes, sőt bátran kísérletezhetünk majdnem a magas és alacsony hőmérsékleti szélsőértékek között bárhol, hűvösebb géppel inkább a gyümölcsös, savas, forróval pedig a csokoládés-kakaós jelleg domborodik ki jobban. Lefolyása szép, egyenletes, mondhatni tankönyvi, a krém inkább homogén mogyoróbarna, nagyon enyhe mintázódással. Mennyisége jónak mondható, állaga és olajossága pedig szintén jó, megfesti a csésze oldalát és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilága alapvetően brazilos, azaz étcsokoládé, kakaó, némi diós fűszerességel, majd – főleg magasabb hőfokon – a weblapon említett pattogatott kukorica. A korty végét szolid piros bogyósgyümölcsösség zárja, alacsonyabb hőfokon pedig még némi citrus és trópusi gyümölcsök is felsejlenek. Tejes italban szintén jól vizsgázott, főleg a rövidebb műfajokban. Nagyon örülök, hogy a kezeim közé került ez a tétel, bátran ajánlom mindenkinek, ha ilyen a brazil kávé, azt igenis szeretem.
Kávégép: La Scala Butterfly/ Kávéőrlő: Mazzer Mini
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5
Weinmaker:
A Kapucziner Kávémanufaktúra mondhatni legjobb csomagolásában érkezett a legújabb tesztminta, amely a címke alapján egy Brazil Santos Exclusive kávét rejt. A címkén a legfontosabb információk ott vannak, a csomagolás pedig szelepes, visszazárható, „konzerv” csomagolás. Felbontva egységes, közepes pörkölésű, vagy minimálisan sötétebb, egészséges szemeket láthatunk. Töredezett, égett szemet én nem találtam. Az elkészítése mondhatni végtelenül egyszerű, mivel nagyon felhasználóbarát. Gyakorlatilag a joker őrlő állás, és a közepes arabika hőfokon tökéletesen működött, de egyéb beállításoknál sem volt kellemetlen meglepetés. A lefolyása szép, a krém mennyisége arabikához mérten nagyon jó, bár egy picit szőkül a csapolás végén. Olajossága és állaga is tökéletes, szépen megfesti a csésze oldalát és kitart a fogyasztás végéig. Ízében sok mindenre nem számítottam, és ezzel ellentétben kellemes meglepetés ért. A brazilos csokoládés, kakaós, diós vonalon kívül, nugátos, mogyorós jegyek, bogyós gyümölcsös savasság, nagyon jó természetes édesség és egy pici fűszeresség is felfedezhető volt. Alacsonyabb hőfokon a bogyós gyümölcsök citrusos vonalba fordultak át, amellyel nekem kevésbé tetszett. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes, amelyben szépen megmaradnak a tipikus brazil jegyek. Koffeintartalmát nem éreztem jelentősnek, így simán elfogyasztottam délután is egy-két eszpresszót belőle. Mivel manapság nagyon kevés tejes italt fogyasztok, így elsősorban eszpresszónak készült, amelynek számomra nagyon jól muzsikált. Természetesen kipróbáltam tejes változatban is, és ott is kiváló végeredményt kaptam. Elsősorban a klasszikus vonal kedvelőinek ajánlanám, bár igazából mindenkinek tartogat némi meglepetést.
Kávégép: Gaggia Classic Full tuning/ Kávéőrlő: Mazzer Major+Mazzer C151 kés/ Víz: BWT Water&More Bestmax
Pontszám: Krém: 4 / Íz, harmónia: 8,5 / Testesség: 4 / Ár-érték arány: 9 / Összpontszám: 25,5
Név | Krém | Íz | Test | Ár | Össz: |
Rocketeer | 3,5 | 9 | 3 | 9 | 24,5 |
SicTransit | 4,5 | 7 | 5 | 9 | 25,5 |
Szabiakos | 4,5 | 8 | 4 | 8 | 24,5 |
Lorien | 4 | 8,5 | 4 | 9 | 25,5 |
Weinmaker | 4 | 8,5 | 4 | 9 | 25,5 |
Összegzés:
A Kapucziner Kávémanufaktúra konzerv dobozos, szelepes csomagolásában érkezett a legújabb tesztminta, egy Brazil Santos Exclusive single origin kávé. A címkén a legfontosabb információk ott vannak, aki pedig többre kíváncsi, az a cég weboldalán elolvashatja a kiegészítő információkat. A kávé pörkölése egységes, közepesnek mondható, egészséges szemekkel. Töredezett, sérült, égett szemet nem találtunk. Az elkészítése mondhatni végtelenül egyszerű, mivel nagyon felhasználóbarát. A legjobb eredmény érdekében az őrlőt úgy érdemes beállítani, hogy 25-30 másodperc körüli lefolyást kapjunk. Hőfok tekintetében is az átlagos arabika tartomány, illetve annak felsőbb része az, amiben érdemes kísérletezni, de egyéb beállításoknál sem fog senkit kellemetlen meglepetés érni. A lefolyása szép, a krém enyhén mintázódik, mennyisége arabikához mérten nagyon jó, a csapolás végén némi szőkülés előfordul. Olajosságára és állagára sem lehet panasz, szépen megfesti a csésze oldalát és kitart a fogyasztás végéig. Ízében a brazil ízvilág köszön vissza, csak a szokásosnál sokkal izgalmasabb változatban. A csokoládés, kakaós, diós, mogyorós, nugátos jegyeken kívül, bogyós gyümölcsös, citrusos savasság, és nagyon jó természetes édesség teszi teljesen komplexé, egy pici fűszerességgel a háttérben. Alacsonyabb hőfokon a bogyós gyümölcsök helyett, inkább a citrusok kivehetőek, szóval lehet próbálkozni, hogy kinek mi az, ami bejön. Testessége nagyon jó, utóíze kellemes, amelyben szépen megmaradnak a korábban megismert ízjegyek. Koffeintartalmát nem éreztük vészesnek, de aki érzékeny rá, az lehet, hogy másképp reagál rá. Ez egy igazi mindenes kávé, mert nem csak eszpresszónak, hanem tejes italok alapjaként is nagyszerű eredményt kapunk. Elsősorban a klasszikus vonal kedvelőinek ajánljuk, de igazából bárkinek érdemes tenni egy próbát, nem fog csalódást okozni.
A teszthez használt kávégépet a Pasco Kft. biztosította. A legfinomabb kávé elkészítéséhez a BWT vízszűrő megoldásait ajánljuk.